full screen background image

World Grand Prix 2015: Voorbeschouwing dag 6

Het had zomaar gekund dat er drie Nederlanders in de halve finale van de World Grand Prix zouden staan. Het liep net verkeerd, waardoor er vier verschillende nationaliteiten over zijn. Michael van Gerwen is daarbij de torenhoge favoriet voor titelprolongatie in Dublin, met Robert Thornton, Mensur Suljovic en Mark Webster als uitdagers.

20:00 uur Robert Thornton – Mensur Suljovic (4-5)

Robert Thornton is de favoriet bij de bookmakers om de finale te bereiken van de World Grand Prix. Logisch zou je denken. De Schot heeft al twee grote televisietoernooien gewonnen, een aantal finales bereikt, de nummer zeven van de wereld en in een uitstekende vorm. Tot zover de logica, want deze week is er weinig logisch in Dublin. Als er iemand met de logica heeft afgerekend is het wel Mensur Suljovic. De Oostenrijker begint opnieuw als underdog aan een partij, waarin hij verbazingwekkend genoeg een positief onderling resultaat heeft. Van de negen gespeelde wedstrijden tussen de Schot en de Oostenrijker won Suljovic er vijf. Op televisie is de stand 1-1 en dit kalenderjaar is de stand 2-1 in het voordeel van The Gentle. Deze week won Suljovic met uitstekend spel van zowel James Wade als Simon Whitlock. Van dat goede spel was twee sets niets te zien tegen Vincent van der Voort. De Nederlander had de touwtjes volledig in handen en Suljovic raakte niets. Hij was twee duels nagenoeg foutloos op de dubbels, nu was het een lange zoektocht. Daarnaast kreeg hij de darts richting de triples maar niet gegroepeerd. Wat volgde was een bizarre ommekeer. Van der Voort miste elf pijlen voor de tweede set en won vervolgens geen leg meer. Zonder de druk ging het spel van Suljovic vooruit, maar het zal toch heel wat beter moeten om Thornton pijn te doen. De Schot is namelijk in uitstekende vorm. Afgelopen zomer had hij al zo’n weekend op de European Tour, waarin hij iedereen met vernietigende cijfers naar huis stuurde. Dat deed hij in de eerste ronde ook tegen Daryl Gurney en wist het trage spel van Justin Pipe met een aantal hoge finishes onschadelijk te maken. Tegen Ian White was Thornton vijf sets lang de betere speler, hij vergat alleen telkens om de definitieve tik uit te delen. Zo kwam het aan op een allesbeslissende leg, waarin Thornton alsnog de winst pakte.

21:30 uur Michael van Gerwen – Mark Webster (10-6)

Waren er drie zeer spannende kwartfinales donderdagavond, Michael van Gerwen wist vervolgens als enige fluitend door te rollen. Mighty Mike was simpelweg veel te goed voor Jamie Lewis en zette de jonge Welshman direct op grote achterstand. In de derde set leverde Rasta iets meer weerstand, maar letterlijk met een lach op zijn gezicht duwde Van Gerwen hem alsnog omver met een 160-finish. Ook in de eerste twee ronden kwam de Nederlandse titelverdediger niet echt in de problemen. Tegen Keegan Brown won de nummer één van de wereld vier legs op rij, om even in slaap te vallen. Zo kwam er een derde set, waarin hij opnieuw gas gaf. In de tweede doorgang was er een slordige eerste set en kreeg Kim Huybrechts kansen op meer. De Belg liet ze liggen, waarop Van Gerwen opnieuw de turbo aanzette. In de halve finale staat hij verrassend tegenover Mark Webster. De Welshman won Lakeside in 2008 en was na zijn overstap uitstekend met twee halve finaleplaatsen op het wereldkampioenschap en een finaleplaats op de Players Championship Finals in 2011. Na die verloren finale tegen Kevin Painter ging het mis. Luttele weken later verloor Webby in de eerste ronde van het wereldkampioenschap van Richie Burnett en begon ook fysiek ongemak te krijgen. Zelf wilde de linkshander het woord nooit gebruiken, maar hij zat tegen darteritus aan. Na drie jaar ploeteren lijkt hij hier eindelijk overheen te zijn. Daarnaast is hij in de zomer vader geworden, waardoor zijn hele mentale staat is veranderd. Met een aantal goede resultaten plaatste hij zich voor de World Grand Prix en heeft een knap lijstje genoteerd. Stephen Bunting bleek in de eerste ronde ook met zijn oude materiaal nog te twijfelen en werd verslagen. Adrian Lewis kwam vervolgens niet opdagen en werd eenvoudig aan de kant gezet. Dat kon over Jelle Klaasen twee sets lang ook worden gezegd. The Cobra kwam 2-0 achter voor hij wel op stoom kwam. Webster werd minder en miste vooral veel openingsdubbels. Zo werd het 2-2 en kreeg Klaasen kansen om het af te maken. Zoals het hele toernooi bleef Webster echter stug zijn eigen spel doorspelen. Doordat Klaasen in de vijfde en beslissende leg vijf openingsdubbels miste was het voldoende voor de halve finaleplaats. Het zal ook vanavond dan vooral afhangen van Van Gerwen. Gooit de Nederlander zijn normale niveau, dan zal Webby niet bij kunnen blijven. Zakte Mighty Mike weg, dan slaat de Welshman toe. In onderlinge duels is het verschil klein, al is dit wel vertekend. In de goede periode van Webster won hij vijf duels. Sinds de zomer van 2011 speelden ze nog negen keer tegen elkaar en won Mighty Mike liefst acht duels.

Programma, uitslagen en statistieken World Grand Prix

Delen: