full screen background image

World Grand Prix 2015: Voorbeschouwing dag 7

Finaledag op de World Grand Prix met één topfavoriet en één outsider. Op voorhand was er weinig geld te verdienen om Michael van Gerwen in de finale te voorspellen, dat was er wel met Robert Thornton. De Schot zat in een speelhelft met onder meer Phil Taylor, James Wade en Gary Anderson. Hij bleef als enige op de been en mag de strijd aan gaan voor zijn derde grote titel. Terwijl Van Gerwen jaagt op zijn derde titel alleen al in Dublin.

Road to the Final

Michael van Gerwen
Eerste Ronde: Keegan Brown 2-1 (92,84, 5x 180, 54% finishdubbels)
Tweede Ronde: Kim Huybrechts 3-1 (91,87, 5x 180, 43% finishdubbels)
Kwartfinale: Jamie Lewis 3-0 (95,66, 5x 180, 35% finishdubbels)
Halve finale: Mark Webster 4-1 (93,25, 3x 180, 56% finishdubbels)

Robert Thornton
Eerste Ronde: Daryl Gurney 2-0 (96,98, 3x 180, 67% finishdubbels)
Tweede Ronde: Justin Pipe 3-0 (83,96, 2x 180, 43% finishdubbels)
Kwartfinale: Ian White 3-2 (90,06, 7x 180, 54% finishdubbels)
Halve finale: Mensur Suljovic 4-2 (90,03, 11x 180, 41% finishdubbels)

Michael van Gerwen was deze week als enige van de favorieten in staat om die rol ook waar te maken. Zonder ook maar één moment echt in de problemen te zijn gekomen rolde de titelverdediger door het toernooi. Dublin lijkt bijna het tweede thuis te worden van Mighty Mike. In 2012 won hij op de World Grand Prix zijn eerste grote titel bij de PDC en staat op het punt om nu al voor de derde keer te gaan winnen. Alleen in 2013 verloor hij in een zinderend duel de kwartfinale van Dave Chisnall. Sinds 2012 heeft Van Gerwen dan ook een 16-1-record op de Grand Prix. In de eerste twee partijen werd het ditmaal nog het meest spannend. Na vier legs te hebben gewonnen van Keegan Brown viel de Nederlander even in slaap. Er moest een derde set aan te pas komen en daarin versnelde Van Gerwen eenvoudig.

Een slordige eerste set bracht hem tegen Kim Huybrechts op achterstand. De Belg liet het na om in de tweede set de kansen te pakken, waarop Van Gerwen als een stoomwals verder ging. Jamie Lewis bleek in de kwartfinale al helemaal geen partij en dat gold eigenlijk ook voor Mark Webster. Webby knokte twee sets lang en wist met een 103-finish nog op 1-1 te komen. Daarna werd hij overlopen. Robert Thornton had veel meer moeite om de finale te bereiken. Na een flitsende start tegen Daryl Gurney wist hij het gevaar Justin Pipe te ontkrachten door een aantal hoge finishes. Tegen zowel Ian White als Mensur Suljovic was The Thorn de betere en vooral scorend niet te houden. Dat wist hij toch telkens niet om te zetten in een ruime marge, doordat Thornton op de beslissende momenten na liet om de dubbels te gooien voor een break of de set. Tegen White kwam het zelfs aan op een beslissende leg, Suljovic brak hij uiteindelijk pas na zes sets.

Onderlinge resultaten op televisie

UK Open 2008 (laatste-64) Van Gerwen – Thornton 7-9
Grand Slam of Darts 2012 (groepsfase) Van Gerwen – Thornton 5-3
Premier League Darts 2013 (groepsfase) Van Gerwen – Thornton 6-6
Premier League Darts 2013 (groepsfase) Van Gerwen – Thornton 7-1
Premier League Darts 2014 (groepsfase) Van Gerwen – Thornton 7-5
Premier League Darts 2014 (groepsfase) Van Gerwen – Thornton 7-5
World Darts Championship 2015 (kwartfinale) Van Gerwen – Thornton 5-2

Zo staan Van Gerwen en Thornton met een heel andere insteek in de finale. Voor de Nederlander kan het zijn hattrick betekenen op de World Grand Prix en alweer een titel op zijn inmiddels zijn ruime erelijst. Thornton won eerder de World Masters bij de BDO en de UK Open bij de PDC. In Dublin wacht zijn derde grote titel én daarmee ook gelijk een rentree in de Premier League Darts. De Schot werd dit jaar uit de League gehouden, maar maakt nu al aanspraak om terug te keren. Mocht hij de World Grand Prix winnen kan de PDC gelijk niet meer om hem heen. Tegelijkertijd doet hij goede zaken voor zijn kleindochter. Voor deze week zei de Schot namelijk vooral voor haar te spelen, doordat ze maar aan zijn kop bleef zeuren om naar een concert van One Direction te kunnen. Met de cheque van 100.000 pond moet dat wel lukken. Daar komt ook nog eens bij dat Wayne Mardle zijn voorspelling ziet uitkomen. De analist van SkySports tipte voor het toernooi Thornton als winnaar.

Op voorhand mag er een spannende wedstrijd worden verwacht. The Thorn is altijd een knokker en ook al loopt Van Gerwen weg, hij zal blijven strijden voor iedere leg. Dat bewees de Schot afgelopen winter nog maar eens op het wereldkampioenschap. Van Gerwen kwam op 3-0 in sets, maar met een gemiddelde van dik 100 per beurt kwam hij terug tot 3-2 en kreeg zelfs pijlen voor 3-3. Toen Thornton dat liet liggen zette Van Gerwen nog maar eens de turbo aan. De meeste partijen op televisie heeft de Nederlander gewonnen, het verschil is wel bijna altijd klein. Tel je ook de wedstrijden op de ProTour mee, dan is het verschil wel opeens groot: 13-4. Daarbij won Van Gerwen ook nog eens de laatste zeven wedstrijden. De nummer één van de wereld is dan ook de grote favoriet om de titel te prolongeren, maar een moment van verslapping zal genadeloos worden afgestraft door de Schot.

Programma, uitslagen en statistieken World Grand Prix 2015

Delen: