full screen background image
Phil Taylor Michael van Gerwen PDC Darts

World Grand Prix 2016: Voorbeschouwing Dag 2

Met de twee topfavorieten voor de titel op de World Grand Prix aan de oche zal de tweede dag opnieuw vuurwerk gaan worden. Raymond van Barneveld en Benito van de Pas staan al in de tweede ronde, kan Michael van Gerwen zich daarbij voegen? En komen er vanavond ook weer verrassingen? Die kans is groot door het zeer korte format van best-of-3 sets én het double-in double-out systeem.

Dave ChisnallRobbie Green (1-1)

De openingspartij kan direct wel eens een verrassing op gaan leveren. Dave Chisnall is uiteraard de favoriet, zeker als je bedenkt dat hij drie jaar geleden nog in de finale stond van de World Grand Prix. Dat was wel ironisch, want het zwakke punt van Chizzy is overduidelijk zijn dubbels. In 2013 had hij daar weinig last van, maar buiten dat jaar zijn de prestaties van de Engelsman niet zo heel denderend. Vijf keer deed hij mee in Dublin en naast de vier overwinningen in 2013 stapte hij slechts twee keer als winnaar van het podium. Dit seizoen is het zeer wisselvallig wat Chisnall laat zien. Hij begon het jaar sterk, met diverse finales en halve finales op de ProTour. In juli kwam daar ook een overwinning bij en een kwartfinale op de World Matchplay. Sinds de zomerstop is het een stuk minder bij de darter uit St. Helens. Verder dan de laatste-16 kwam hij nergens. Dat was voor Green hetzelfde in de laatste maanden. Hij was tot aan de zomer zeer goed op dreef en plaatste zich voor de World Matchplay. Daar wist hij Phil Taylor in de eerste ronde de stuipen op het lijf te jagen, maar doordrukken deed hij zoals wel vaker niet. Scorend kan Green prima mee met Chisnall, alleen ook zijn dubbels zijn met name onder druk nog wel eens zeer wankel. Het zal voor beide spelers vooral van belang zijn om snel uit de startblokken te komen.

Mick McGowanJames Wilson (0-0)

De comeback van Mick McGowan begint steeds betere vormen aan te nemen. De Ier plaatste zich afgelopen winter voor het wereldkampioenschap en sloot daarmee een zware periode af. Hij moest mede door blessures en privéproblemen lang afscheid nemen van de tour. Terug op het circuit begint hij steeds beter te presteren, met eind september een halve finale op een Players Championship. Dat bracht hem naar de World Grand Prix, al was dat wel te danken aan het feit dat de twee hoogst geplaatste Ierse spelers buiten de vaste plaatsingswegen naar het toernooi in Dublin mogen. Met James Wilson treft hij een man in vorm. De Engelsman stapte anderhalf jaar geleden als de nummer één van de BDO over naar de PDC. De overstap bleek groot, want hij wist in het eerste jaar niets klaar te spelen. Wilson miste zelfs het WK en voorzichtig werd hij al afgeschreven. Dat zette zich door tot 6 augustus van dit jaar. Opeens stond hij in de halve finale van het Players Championship in Barnsley en vanaf dat moment was hij niet meer te houden. Twee halve finales, een kwartfinale en een finale volgden, waardoor hij zich plaatste voor de World Grand Prix. Zijn vorm maakt van hem gelijk een gevaarlijke outsider in Dublin en de favoriet tegen McGowan.

Mensur SuljovicDaryl Gurney (1-1)

Mensur Suljovic is misschien wel de meest gevreesde speler op de World Grand Prix. De Oostenrijker is al een kleine twee jaar aan een indrukwekkende opmars bezig. Vorig jaar stond hij in Dublin in de halve finale en ook dit kalenderjaar beukt hij maar door. Sinds begin september is The Gentle nog gevaarlijker, want hij weet nu wat winnen is. Op de European Tour boekte hij zijn eerste toernooizege en stond pardoes een week later weer in de finale. Michael van Gerwen stopte hem af, net zoals vervolgens in een finale en halve finale op de Players Championships. Suljovic klopt inmiddels op de deur van de top-10 en het moet raar lopen wil hij daar ook niet snel binnen wandelen. Hij zou deze week afgestopt kunnen worden door Daryl Gurney. De Noord-Ier is eveneens aan een grote opmars bezig, maar hij heeft wel één groot probleem. Ruim een maand geleden brak hij zijn hand en moest daardoor drie European Tours en drie Players Champions afzeggen. Zijn vorm was dan ook een groot vraagteken, maar zaterdag liet hij zien dat gooien hem nog altijd prima af gaat. Op een vloertoernooi haalde hij de halve finale. Winnen deed Gurney op de Grand Prix alleen nog nooit. Twee keer speelden de twee dit jaar tegen elkaar en ze wonnen allebei één keer. De strijd ligt dus open.

Michael SmithAlan Norris (0-4)

Michael Smith doet inmiddels wekelijks mee bij de grote mannen, maar winnen van de grote mannen doet Bully Boy nog niet. De nummer acht van de wereld verdween snel in de Premier League Darts en ook vorige week op de Championship League of Darts werd hij op drie nederlagen getrakteerd. Verliezen van lager geklasseerde spelers doet Smith niet heel vaak, maar doordrukken tegen de toppers lukt dus niet. En dat zal wel spoedig moeten gaan gebeuren, wil hij niet langzaam weer gaan afglijden op de wereldranglijst. Met Alan Norris treft hij ook nog eens een heel gevaarlijke klant in de eerste ronde. Chuck won zelfs alle vier de onderlinge partijen en zo’n overduidelijke balans heeft vaak invloed op de strijd. Daar komt bij dat Smith sinds zijn finale op de European Tour in Oostenrijk half juni geen goed resultaat meer heeft weten te overleggen. Norris kende na zijn kwartfinale op het wereldkampioenschap een goed eerste half jaar op de ProTour. Hij gooide een negendarter en haalde een aantal kwartfinales. Deze zomer liep hij wel een flinke deuk op tijdens de World Matchplay. Tegen Adrian Lewis won Norris de eerste leg, om vervolgens tien legs op rij te verliezen. De laatste twee maanden waren overwinningen vervolgens spaarzaam. Het wordt ook nog eens zijn debuut op de World Grand Prix en door de opzet van het toernooi is dat altijd lastig.

Joe CullenSimon Whitlock (1-3)

Op het moment dat Simon Whitlock echt dood en begraven leek, weet hij toch weer op te staan. The Wizard won dit weekend voor het eerst sinds ruim twee jaar weer een toernooi op de Pro Tour. In die tussentijd heeft de Australiër in een heel groot wak gezeten. Hij verdween uit de top-16 van de wereld, al leek het begin dit jaar wat beter te gaan. Whitlock had zijn trots overwonnen en een bril aangeschaft. Het bracht hem vijf kwartfinales en een halve finale, maar richting de zomer zakte zijn spel weer flink weg. De World Matchplay werd een teleurstelling en ook de toernooi in  Australië. Terug in Groot-Brittannië begon het te lopen. Hij haalde en kwartfinale op de European Tour, gooide vorige week een negendarter in Barnsley en won afgelopen weekend dus een vloertoernooi. Joe Cullen heeft ook een goed jaar, maar de laatste maanden is het wel duidelijk afgevlakt. In de eerste maanden van 2016 was het bijna wekelijks raak met een kwart- of halve finale. In mei was er nog een finale en in augustus een halve finale. Sinds de zomer stokt het met maximaal laatste-16 resultaten. Het maakt Whitlock, ook gezien de 3-1-balans, de lichte favoriet. Het probleem van The Wizard is wel dat hij het double-in systeem bijna tot wiskunde weet te verheven. De gekste combinaties kiest hij uit en dat breekt hem regelmatig op.

Phil TaylorSteve West (4-0)

Phil Taylor begint in een blakende vorm aan de belangrijkste maanden van het seizoen. The Power was in het voorjaar al regelmatig goed, maar werd telkens geklopt door Michael van Gerwen. Op de World Matchplay haalde hij al hoge pieken en vorige week was het op de Championship League of Darts helemaal raak. Zijn spel lag continu ruim boven de 100 per beurt, hij liet weer zijn zo bekende gemene finishes zien en was met name twee keer per dag sterk. Het is nu vooral de vraag hoe lang hij de komende periode dit niveau vast kan houden en ook wanneer de tegenstanders tot op het bot gemotiveerd zijn. Dat was namelijk vorige week bij veel tegenstanders duidelijk niet het geval. Het heeft er echter alle schijn van dat Taylor nu toch echt zijn setup zo goed in orde heeft dat hij in de komende maanden weer een major op zijn naam kan schrijven. Met Steve West heeft hij op papier een gunstige loting. De Engelsman is wel in de vorm van zijn leven, want hij haalde in de afgelopen twee weken een finale en een halve finale op Players Championships. Daarmee wist West ook net voldoende ponden bij elkaar te gooien om over Vincent van der Voort heen te klimmen op de ranglijst. Met Van der Voort is ook gelijk het gevaar voor Taylor genoemd. Een jaar geleden werd hij met 2-0 in sets verslagen door de Nederlander. Door het extreem korte spelformaat is namelijk alles mogelijk in de eerste ronde. De onderlinge balans spreekt echter extreem in het voordeel van The Power en tegelijkertijd zijn de prestaties van West voor de televisiecamera’s tot dusver altijd mager.

Michael van GerwenSteve Beaton (15-3)

Michael van Gerwen begint opnieuw als topfavoriet aan een groot televisietoernooi. In Dublin zint hij ook nog eens dubbel op revanche. Vorig jaar liet hij zich namelijk ontkronen door in de finale een karrenvracht aan dubbels te missen. Robert Thornton profiteerde gretig en pakte de hoofdprijs. Vorige week liep Mighty Mike ook een deukje op. Momenteel wint hij zowat alles dat er te winnen valt, maar op de Champions League of Darts wilde het niet lukken. Phil Taylor was zelfs twee keer te sterk en hield Van Gerwen zo van de titel af. Afgelopen weekend pakte Mighty Mike toch alweer zijn twintigste titel van dit kalenderjaar en is hard op weg om een nieuw record neer te zetten. Taylor pakte eens 24 titels in één jaar en Van Gerwen heeft nog drie maanden de tijd om dit dus te verbeteren. Voor Steve Beaton kan vooral gezegd worden dat hij de laatste jaren wel erg veel pech heeft met de lotingen, want hij wordt bijna iedere keer al in de eerste ronde gekoppeld aan Van Gerwen, Taylor of Anderson. Op de Pro Tour heeft de Engelsman opnieuw een zeer solide jaar achter de rug en haalde op de World Matchplay de kwartfinale. Met een goede dag kan hij Van Gerwen dus wel eens aan het schrikken maken, zeker gezien het gemak waarmee hij tops gooit. Scorend zal hij alleen veel moeite hebben om mee te gaan.

Peter WrightBrendan Dolan (9-4)

Het slotstuk van de eerste ronde is ingeruimd voor Peter Wright en met name Brendan Dolan. De Noord-Ier heeft de World Grand Prix in de afgelopen jaren extra glans gegeven. The History Maker scoorde zijn bijnaam door de allereerste negendarter double in double out te gooien. Dat jaar haalde hij nog eens de finale, waarin Taylor te sterk bleek. Er kwam nog een halve finale achteraan, maar de vorm van Dolan is momenteel heel matig. Hij is het al een jaar kwijt, is gaan rommelen met zijn darts en zijn worp. Uiteindelijk ging het van kwaad tot erger. Op de World Matchplay leek hij zich even te herpakken door Raymond van Barneveld te verslaan, maar daarna was het opnieuw niet best wat hij liet zien. Voor een cursus wisselen van darts kan hij misschien in de leer bij Peter Wright. Nog altijd is Snakebite aan het rouleren met alle mogelijke setups en ongetwijfeld zal hij special voor het double in double out spelformaat wel weer een combinatie hebben gevonden die hem extra moet helpen op de dubbels. Wat we kunnen verwachten van Wright is dus de grote vraag. Begin dit kalenderjaar speelde hij lange tijd met dezelfde darts en zat hij een aantal keer heel dichtbij zijn eerste toernooiwinst. Zorgwekkend voor Wright is wel dat hij in vier pogingen in Dublin pas één partij heeft weten te winnen. In combinatie met het Ierse publiek kan het wel eens gevaarlijk worden.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, programma en statistieken

Delen: