full screen background image

World Grand Prix 2016: Voorbeschouwing Dag 3

De eerste ronde van de World Grand Prix is na twee zeer lange avonden achter de rug, met zestien spelers gaan we verder. De strijd om de kwartfinaleplaatsen barst vanavond los in Dublin, waar het korte format iets langer is geworden naar best-of-5 sets. Benito van de Pas en Raymond van Barneveld komen vanavond in actie.

Terry JenkinsBenito van de Pas (2-2)

Terry Jenkins zorgde in de eerste ronde voor één van de grote verrassingen. The Bull leek te worden overlopen door James Wade, maar zodra The Machine een kansje weg gaf wist Jenkins direct te profiteren. Zo liep het naar een allesbeslissende leg en daarin speelde Jenkins ijzersterk. Zijn gemiddelde was ook één van de hoogste van de eerste ronde en daarmee liet de Engelsman opnieuw zijn nog niet versleten te zijn. Voor Benito van de Pas was het wegvallen van Wade toch goed nieuws, want het speelschema lijkt nu wel te zijn opengegooid. De jonge Nederlander had een paar zware dagen achter de rug door een incident dit weekend op een vloertoernooi. Deze worden sinds een paar weken live uitgezonden via PDC TV. De wedstrijd van Big Ben tegen Kevin Painter werd geregistreerd, waarbij de Nederlander een leg won waar hij de dubbel helemaal niet had gegooid. Van de Pas heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en daarbij gaf hij aan dat hij niet had gezien dat de dart er niet in zat. Overigens verloor hij de partij alsnog tegen Painter, maar kreeg veel over zich heen. Na de zege op Gerwyn Price gaf hij dan ook aan blij te zijn het te kunnen afsluiten. Tegen Price begon Big Ben sterk, maar daarna werd zijn spel een stuk wisselvalliger. Met name op de dubbels was het mager, terwijl het scorend aardig liep. Price kwam echter totaal niet opdagen, waardoor Van de Pas kon winnen. De afgelopen twee jaar speelden Jenkins en Van de Pas vier keer tegen elkaar op de Pro Tour en de stand is zowel in partijen als in legs totaal in evenwicht.

Stephen BuntingKim Huybrechts (2-1-2)

Stephen Bunting schakelde in de eerste ronde titelverdediger Robert Thornton uit. Een verrassing, maar niet een hele grote. De vorm van de Engelsman is groeiende, waar The Thorn al een klein jaar aan het kwakkelen is. Voor The Bullet is het ook van belang om deze maanden goed te gaan presteren. Zijn uitmuntende debuutjaar 2014 moet hij namelijk gaan evenaren om niet te gaan zakken op de wereldranglijst. Zo stond hij twee jaar geleden op de World Grand Prix bijvoorbeeld in de halve finale. Vorig jaar heeft de Engelsman lopen klooien met nieuwe darts en was zijn vertrouwen volledig verdwenen. Inmiddels is hij terug bij zijn oude setup en stapje voor stapje werkt hij zich weer omhoog. Huybrechts moet op het podium in Dublin altijd hard werken om iets voor elkaar te krijgen. Vorig jaar won hij voor het eerst na vier jaar een partij, maar nu leek het weer mis te gaan. Ian White was lange tijd de betere speler op het podium, maar The Hurricane beet zich vast in de partij. Tot ongeloof van hemzelf slaagde hij erin om het allemaal om te keren en in drie sets de zege te pakken. Wat voor Bunting geldt, gaat ook voor Huybrechts op. De Belg heeft een goed resultaat op een televisietoernooi nodig om eerst zijn ranking vast te houden en als het even kan eindelijk de stap naar de top-10 te maken. Huybrechts zwemt namelijk al een aantal jaar tussen plaats 12 en 16 op de wereldranglijst. Op voorhand is het een muntje opgooien wie er deze partij gaat winnen. Vijf keer stonden ze tegenover elkaar en de stand is gelijk. De enige ontmoeting op televisie, tijdens de Premier League Darts, eindigde namelijk ook nog eens in een gelijkspel.

Gary AndersonKyle Anderson (0-1)

Voor Gary Anderson is de World Grand Prix tot dusver nooit een feestje geweest. Als de Schotse wereldkampioen een achilleshiel heeft, dan zijn het zijn dubbels. Deze komen in Dublin extra naar voren en ieder jaar gaat het wel in een partij volledig mis. Daar was in de eerste ronde niets van te merken tegen Jamie Caven. Anderson was zeer scherp en beukte met zijn triples ook nog eens weg van de Engelsman. Het bracht hem naar een gemiddelde van 96 per beurt, voor double in double out een erg hoog gemiddelde. Dit zal hij nu wel moeten doorzetten tegen Kyle Anderson. De Australiër heeft eigenlijk hetzelfde manco als de Schot. Scorend kan The Original steeds beter mee met de toppers, maar zijn dubbels zijn heel wisselend. In de eerste ronde stond er ook nog eens zichtbaar druk op Anderson. Hij werd aangemerkt als favoriet tegen Cristo Reyes en dat is op een televisietoernooi een nieuwe status voor de Aussie. Met flink wat geluk kwam hij er doorheen en kan vanaf de tweede rond vrijuit gaan spelen. Hoe hij van zijn naamgenoot moet winnen weet The Original in ieder geval. Afgelopen weekend won de Australiër op een Players Championship met 6-4 in legs.

Adrian LewisRaymond van Barneveld (20-2-30)

Het slotstuk van de avond is ook gelijk de klapper van de tweede ronde. Adrian Lewis en Raymond van Barneveld staan tegenover elkaar voor één plaats in de kwartfinale. Behalve dat het een mooi affiche is, zijn beide darters ook nog eens in een goede vorm. Lewis had het in zijn eerste partij tegen Jelle Klaasen erg moeilijk. De Nederlander opende beter, maar was vervolgens te wisselvallig op zijn scores. Lewis profiteerde en was op zijn finishes bijna dodelijk. Klaasen sleepte er wel een derde set uit, maar daarin pakte Lewis alsnog de zege. Van Barneveld werkte zich zeer sterk voorbij Mervyn King. In de eerste set deden hoge scores het werk, in de tweede set de finishes. Met een 164-finish wist hij de break te pakken en maakte het in de vijfde leg af met een 80-finish. Lewis en Van Barneveld hebben inmiddels maar liefst 52 keer tegen elkaar gespeeld, waarvan alleen dit jaar al vijf keer op televisie. Barney won toen de eerste twee keer, Lewis de laatste drie. Op de dag af een jaar geleden troffen ze elkaar in de eerste ronde. Ook toen was het de slotpartij van de avond en kwam de Nederlander geen moment op gang. Hij had veel moeite om de openingsdubbel te vinden en Lewis kon daar eenvoudig van profiteren door met 2-0 te winnen. De verhoudingen lijken nu wat anders te liggen, waardoor ook dit een close game lijkt te gaan worden.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen: