full screen background image

World Grand Prix: Thornton schudt Suljovic met elfde 180’er eindelijk af

Robert Thornton heeft voor het eerst in zijn carrière de finale bereikt van de World Grand Prix. De Schot had een flinke kluif aan Mensur Suljovic. De Oostenrijker pakte de eerste en derde set, om The Thorn ondertussen veel problemen te zien hebben met zijn openingsdubbels. Vanaf de vijfde set zakte Suljovic echter weg en kon Thornton alsnog het verschil maken voor de 4-2-zege.

180’ers zijn niet te tellen

Thornton begon scorend fantastisch aan de partij. Hij gooide in de eerste drie legs telkens een 180’er. Suljovic pakte echter de openingsleg met een 108-finish en liet zich ook in de derde niet verrassen. Thornton miste vervolgens een volle beurt om de vierde leg te openen en liep ondanks een gemiddelde van 101 per beurt tegen setverlies aan. De turbo ging bij de Schot vervolgens alweer aan. Twee legs op rij met een 180’er werden Suljovic nu ook te gortig. De Oostenrijker miste een volle beurt om zijn eigen leg te openen en moest zijn leg dan ook inleveren. Doordat Thornton twee legs op rij drie openingsdubbels miste kwam er toch een vijfde leg. Daarin maakte de Schot direct de switch naar dubbel-18, gooide zijn zevende maximale score en kwam op 1-1.

Openingsdubbel zorgt voor problemen 

Uit de pauze had Thornton gelijk weer weg moeten lopen. Hij kreeg een volle beurt vanaf 40, om Suljovic toch zijn eigen leg te zien redden met een 67-finish. De Schot herstelde zich nog met een 140-finish, daarna liep hij toch weer achter Suljovic aan. De Oostenrijker was sneller open en maakte daarna weinig fouten. Dubbel-10 bracht hem dan ook opnieuw op een set voorsprong (1-2). Thornton bleef met moeite de openingsdubbels vinden en daardoor werd het ook in de vierde set close. Het leek af te gaan op een beslissende vijfde leg, tot Suljovic zowaar twee darts miste vanaf 60. Thornton stapte in om met inmiddels negen keer 180 opnieuw gelijk te maken: 2-2.

Thornton pakt eindelijk de break

Voor Suljovic is het zijn eerste halve finale op een groot televisietoernooi en hij heeft dus ook niet vaak zo’n lange partij gespeeld. Aan het begin van de vijfde set leek het alsnog zijn concentratie wegzakte. Thornton kon in de derde leg weer weglopen en pakte via tops nu wel de break. De Oostenrijker had vervolgens ook veel moeite om de openingsdubbel te vinden en zag zichzelf nog boven de 400 punten staan toen Thornton al aanlegde vanaf 140. De Schot ging nog zo knoeien, dat Suljovic één pijl kreeg voor een 95-finish. Die viel niet en Thornton brulde het uit na dubbel-1 te hebben geraakt voor 3-2 in sets. Een opvallende stat was dat Suljovic in de eerste drie sets 23 pijlen nodig had op de openingsdubbels, in de vijfde liefst negentien.

Elfde 180’er

Doordrukken na een nieuwe pauze deed Thornton niet direct. Hij verslikte zich in zijn eigen leg en Suljovic kreeg ook nog eens twee pijlen voor 0-2. The Gentle miste op dubbel-16 en dubbel-10 bracht de stand terug tot 1-1. The Thorn was daarop wel gelijk open en vond de triple-20 weer eenvoudig. Het liep daarop naar een vijfde leg en gooide Thornton zijn elfde 180’er. Daarmee had hij de ruimte en maakte het af via tops.

Programma, uitslagen en statistieken World Grand Prix

Delen: