full screen background image

World Grand Prix: Thornton speelt White pas in de slotleg kwijt

Robert Thornton heeft met onnodig veel pijn en moeite Ian White weten te verslaan op de World Grand Prix. Exact een jaar geleden vloog hij heen en weer om zijn moeder te begraven, gooide op het podium in Dublin een negendarter, maar verloor na gemiste matchdarts van James Wade. Ditmaal vergat hij maar om weg te lopen van White en moest een allesbeslissende leg spelen. Daarin maakte The Thorn het vakkundig af.

The Thorn laat White in leven

Thornton begon fantastisch aan het duel met een 160-opening, een 180’er een 61-finish terwijl White nog geen dubbel had gevonden om de leg überhaupt te openen. Dat zette hij in de tweede leg gelijk recht met zijn eerste maximale score. In de vierde leg werd toch het eerste verschil gemaakt. Thornton leek zich nog lelijk te verslikken vanaf 104. Hij gooide triple-18, om single-10 te missen. White kreeg 70 niet weggepoetst en zo mocht de Schot alsnog terugkomen voor 32 en de eerste set. En dat met een gemiddelde van 101,04 per beurt. De Schot had ook alle kansen om daarna de partij eigenlijk al te beslissen. Hij miste gelijk twee pijlen voor de break vanaf 96, maar in de derde leg kwam de break wel. The Thorn miste echter pijlen voor de set in de vierde leg en kreeg ondanks een 180’er in de vijfde leg geen kans. White toverde namelijk een 158-finish uit zijn hoed: 1-1.

Opnieuw maakt de Schot het niet af 

Het momentum leek te draaien, maar in de derde set pakte Thornton toch weer het initiatief. De Schot pakte zijn eigen leg en liep scorend weg in de tweede leg. Met een 88-finish was de break een feit, om White in de derde leg opnieuw een volle beurt te zien missen op de openingsdubbel. Thornton kwam dan ook eenvoudig op 2-1 in sets. Met 12 uit 41 op de openingsdubbel was het probleem van White direct aangegeven en ook scorend was hij een stuk minder dan een dag eerder tegen Gary Anderson. Dat hij nog altijd mocht hopen op een overwinning was te danken aan zijn hoge finishes. Ook de vierde set opende hij door zich te redden met een 115-finish. Thornton sloeg terug met zijn vijfde 180’er en een 101-finish. De Schot miste wel tien pijlen in de derde leg om te openen, waardoor White op 1-2 kwam. Thornton maakte toch eenvoudig 2-2, om opnieuw een volle beurt te missen. Vijf keer triple-20 op rij kwam te laat en White dwong via tops een vijfde set af.

Allesbeslissende leg

De Schot miste ook in de openingsleg gelijk weer drie pijlen, maar White liet hem er nu mee weg komen voor 1-0. Ondanks een 180’er van de Engelsman kreeg Thornton opnieuw de kans om weg te lopen. Vanaf 61 kreeg The Thorn twee pijlen voor de break, om White toch nog de mogelijkheid te geven voor tops (1-1). In zijn eigen leg was een 90-finish geen probleem en zo kwam Thornton opnieuw op één leg van de zege. De Schot miste opnieuw zeven pijlen om de leg te openen, waar White een 180’er vuurde. Zo kwam het pardoes aan op een allesbeslissende leg. Daarin waren beide darters gelijk open en kreeg Thornton zes pijlen voor 161. Hij vond twee triples en zette weg naar tops. Het publiek was er niet erg blij mee, maar de Schot maakte de juiste keuze. Tops vloog er namelijk met zijn tweede pijl in.

Programma, uitslagen en statistieken World Grand Prix

Delen: