full screen background image

World Grand Prix: Van Gerwen via Webster naar nieuwe finale in Dublin

Michael van Gerwen kan zaterdagavond op jacht naar zijn derde titel op de World Grand Prix. De titelverdediger won het toernooi in Dublin ook al in 2012 en plaatste zich voor zijn derde finale via Mark Webster. De Welshman bood in de eerste twee sets veel weerstand en kwam op 1-1 met een fraaie 103-finish. Daarna kon hij het hoge tempo van Mighty Mike niet meer volgen en werd het alsnog 4-1. In de finale staat Van Gerwen tegenover Robert Thornton.

Vijfde leg toch snel gedaan 

Webster heeft in het verleden vaak bewezen dat je hem geen kansen moet geven en liet dat nog maar eens zien in de eerste leg. Met een 120-finish pakte hij gelijk de break, voor Van Gerwen versnelde. In de derde leg kwam daar bijna een 141-finish overheen van Webby, alleen viel de laatste pijl tegen het ijzer van de dubbel-12. De Welshman dwong wel een vijfde leg af, alleen daarin vond hij pas met zijn achtste dart de openingsdubbel. Van Gerwen was dan ook al gevlogen om de eerste set toch vrij ontspannen te winnen.

Snoeiharde 103-finish 

Daarmee lag de druk bij Webster en die begon steeds meer foutjes te maken. Dat zorgde ervoor dat hij twee beurten vanaf 40 miste en Van Gerwen gelijk  kon breken. Met zijn tweede 180’er liep hij in zijn eigen leg ook weg en pakte zijn leg via dubbel-8. Dat ging wel met een omweg door eerst te knoeien vanaf 52, waardoor de Nederlander ook allerminst tevreden was over zijn eigen spel. Dat werd nog eens erger want hij miste in de derde en vierde leg in totaal negen pijlen om de leg te openen. Zo kwam het aan op weer een vijfde leg, waarin Van Gerwen wel opende met een 160-score. Hij miste echter dubbel-16 voor een 105-finish en Webby pakte de set met een 103-finish.

Tik afschudden en weglopen

Het tikje wist Van Gerwen heel snel van zich af te schudden. De Nederlander vond een 180’er voor de openingsleg, om scorend ook in de tweede leg weg te denderen. Daarmee pakte hij de break en zag Webster vervolgens twee volle beurten missen op de openingsdubbel. Met een 92-finish was de voorsprong dan ook weer te pakken (2-1). Webster herpakte zich voor de eerste leg van het vierde bedrijf, gevolgd door een 160-opening van Mighty Mike. Webster miste vervolgens zes pijlen om te openen en Van Gerwen knalde na drie missers er een 160-score in. De break was binnen, voor Webster bijna nog een keer terugsloeg. Bulls-eye vond hij echter niet en dubbel-16 zorgde voor het verschil: 3-1.

Geen houden meer aan 

De cijfers van beide darters lagen na twee sets nog aardig dicht bij elkaar. Waar Van Gerwen zijn gemiddelde had opgekrikt naar 94, was Webster weggezakt naar 82,60 per beurt. Normaal is de Welshman sterk op zijn finishes, maar buiten de tikken die hij uitdeelde in de eerste twee sets was hij slechts 6 uit 21. Zo kon hij het scorende verschil ook niet meer goedmaken en was er tegen een inmiddels ontketende Van Gerwen geen houden meer aan. De Nederlander pakte zijn leg met een 154-finish en brak met een 124-finish. Daarmee had hij acht van de laatste negen legs gewonnen. Afmaken in zijn eigen leg lukte nog niet, want Webster gooide een 180’er en dubbel-9 voor 2-1. Met een 74-finish maakte Van Gerwen het vervolgens alsnog af.

Programma, uitslagen en statistieken World Grand Prix

Delen: