full screen background image

World Grand Prix: White verrast Anderson en redt Engelse eer

Ian White heeft zijn grote opmars een vervolg weten te geven op de World Grand Prix. The Diamond speelde een fantastisch duel met Gary Anderson, want samen gooiden ze maar liefst negentien 180’ers. Op de dubbels werd het verschil gemaakt. Met name de favoriete tops kon Anderosn te vaak niet vinden en liep dan ook tegen de nederlaag aan. Daarmee redde White de eer voor Engeland, want anders was er geen enkele Engelsman in de kwartfinale gekomen.

Setje opwarmen voor het vuurwerk

Anderson begon wankel aan het duel en dat werd direct genadeloos afgestraft door White. Met een 75-finish kwam de Engelsman op 0-2, voor de eerste maximale score van Anderson volgde. In de vierde leg pakte White toch de eerste set. In de tweede set pakte White de openingsleg, waarop Anderson gas gaf. met een 96-finish via dubbel-18 en tops was het gelijk en hij kwam na een 180’er via dubbel-3 op 2-1. In de vierde leg gooiden beide darters een 180’er, waardoor ze er samen al negen hadden gegooid waarvan zeven in de tweede set. De gemiddelden tikten de 100 per beurt aan, maar het werd opeens zenuwachtig op de dubbels. White pakte de leg via dubbel-2, gevolgd door een 160-score van Anderson. De Schot hield het voortouw en pakte alsnog de set: 1-1.

180’ers leveren geen legs op

De legs en met name de 180’ers werden ook in de derde set rustig uitgewisseld. Na de derde leg stonden er al dertien maximale scores op de teller. White stond hierbij op een 7-6-achterstand, maar pakte wel zijn eigen leg met een 105-finish voor 1-2. Anderson gooide in de vierde leg zijn achtste 180’er erin en een 76-finish voor een vijfde leg. De Schotse wereldkampioen miste daarin vijf openingsdubbels en White was gevlogen. Hij gooide nog zijn negende 180’er, het was te laat om tops van White te voorkomen: 1-2.

Anderson vindt tops niet

Anderson stond dan ook met zijn rug tegen de muur en liet het ook nog eens na om de vierde set snel af te werken. De Schot miste twee pijlen op tops voor de break, waardoor White via hetzelfde vlakje 1-1 maakte. Ook de derde en vierde leg werden gedeeld en opnieuw moest er een vijfde leg gespeeld worden. Daarin mocht Anderson beginnen en vuurde White een 180’er in het bord. Toch kreeg Anderson de kans vanaf 48. Twee pijlen op tops kon hij weer niet vinden en The Diamond mocht het op zijn beurt afmaken via tops. Dat deed hij direct.

Programma, uitslagen en statistieken World Grand Prix 2015

Delen: