Connect with us

World Matchplay

World Matchplay 2015: Voorbeschouwing Dag 1

De World Matchplay is voor de Nederlanders nog altijd een onontgonnen terrein. Phil Taylor heerst in Blackpool, maar er zijn net zoals in 2009 vijf oranjeklanten die een aanval doen op de troon. Die daarvan komen gelijk tijdens de openingsavond in actie waaronder topfavoriet Michael van Gerwen én ook de enige Belg mag aan de bak.

20.15u Simon Whitlock – Jelle Klaasen Onderlinge stand: 6-3

Voor Jelle Klaasen lijkt de World Matchplay op het ideale moment te komen. The Cobra is de laatste twee jaar al duidelijk aan een hernieuwde opmars bezig, de laatste maanden is hij bijna niet te houden. In het huidige kalenderjaar stond Klaasen al in drie finales op de ProTour. In de eerste daarvan miste hij nog tien matchdarts tegen Michael van Gerwen, twee weken geleden was het in Wigan wel raak. Het brengt hem dan ook in de top-16 van de ProTour Order of Merit en zijn doel dit jaar is om ook terug te keren in de top-20 van de wereld. Het liefst zelfs in de top-16. Daarvoor moet de voormalig Lakeside-kampioen wel goede resultaten boeken op televisie. Tegen Simon Whitlock lijken de papieren gunstig voor Klaasen. In het afgelopen jaar speelden ze één keer tegen elkaar en toen won de Nederlander fluitend met 6-1. Op televisie is de stand wel 2-0 in het voordeel van de Australiër. Opvallend genoeg was dat ook in beide gevallen in de Winter Gardens. In 2010 was het verschil groot (16-8), maar twee jaar geleden kwam Klaasen heel dichtbij (10-8). Daarbij is de vorm van de Nederlander momenteel gewoon een stuk beter. Whitlock heeft een desastreus jaar achter de rug, waarbij hij op ieder televisietoernooi direct in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Het zorgt ervoor dat The Wizard is afgezakt naar plaats negen op de wereldranglijst en niet werd uitgenodigd voor de Premier League Darts. Hij had het afgelopen half jaar dan ook alle tijd om zich te focussen op de ProTour, maar ook daarop waren de resultaten mager. Twee halve finales op Players Championships en twee kwartfinales waren de spaarzame hoogtepuntjes. De UK Open was in maart alweer bij de laatste-64 voorbij door de nederlaag tegen Robert Thornton. Vorige maand mocht hij zich laten zien op de World Cup of Darts. Scorend was het erg sterk van de Aussie, maar op de dubbels was de vertwijfeling nog heel erg groot. De openingspartij op de World Matchplay kan dan ook wel eens gelijk een verrassing opleveren.

21.15u Peter Wright – Kim Huybrechts Onderlinge stand: 9-6

Peter Wright en Kim Huybrechts streden eerder dit jaar nog om lijfsbehoud in de Premier League Darts, nu staan ze al in de eerste ronde van de World Matchplay tegenover elkaar. Het wordt dus al een flinke klus om door te dringen naar de tweede ronde, terwijl de twee bij een goede week zomaar zondag in de finale kunnen staan. Het laatste zetje kunnen beide darters namelijk nog altijd niet geven. Peter Wright leek na zijn fantastische wereldkampioenschap in 2014 en dito Premier League Darts langzaam weg te zakken. Begin dit jaar was het pijpje wat leeg en begon hij dramatische aan de League. Degradatie leek aanstaande en het constante switchen met zijn darts leek ook zijn tol te eisen. Pardoes viel alles in maart toch weer op zijn plaats en stond hij in de finale van de UK Open. Huilend won wij van Phil Taylor, om in de finale te verliezen van Michael van Gerwen. Het klooien met zijn darts hield echter aan en zo verdween hij alsnog voortijdig uit de Premier League. Hij rechtte zijn rug en sinds de World Cup of Darts verschijn hij opnieuw op nieuwe pijlen. Met ultradunne punten bungelen de darts van Snakebite als een jojo in het bord, het brengt hem wel het gewenste effect. Samen met Gary Anderson stond hij in de finale, om in de vijfde en beslissende partij tegen Adrian Lewis weg te zakken. De druk bleek te groot en dat herhaalde zich in Japan. Wederom danig ontroerd en al huilend tijdens de laatste leg won hij van Michael van Gerwen (voor de allereerste keer op televisie), om vervolgens de finale te verliezen van Phil Taylor. Toen de druk er vanaf was kwam Wright terug van 2-7 naar 7-7, maar verloor alsnog. Het geeft wel aan hoe dicht de Schot bij een grote titel is. Voor Kim Huybrechts geldt eigenlijk hetzelfde. De Belg zit al twee jaar tegen het moment aan dat hij echt een doorbraak kan maken. Zijn goede wereldkampioenschap, waarin hij Phil Taylor aan het wankelen bracht, en de Grand Slam of Darts, met zijn zege op Michael van Gerwen, leverden hem een ticket op voor de Premier League Darts. Dat werd voor The Hurricane een flinke domper, want hij eindigde als laatste. Met zijn spel was telkens weinig mis, maar iedere keer maakte hij wel in één of twee legs wat foutjes op de dubbels. Tegen de absolute toppers werd dit telkens keihard afgestraft. Inmiddels heeft hij zich goed weten te herstellen en stond de afgelopen weken twee keer in een finale op de ProTour. Ook zijn vorm lijkt dus prima in orde.

22.15u Michael van Gerwen – Benito van de Pas Onderlinge stand: 4-2

Al mag Phil Taylor dan wel de koning van Blackpool zijn, toch is Michael van Gerwen de favoriet voor de World Matchplay. De nummer één van de wereld heeft een waanzinnig half jaar achter de rug. Hij begon al met de winst van The Masters, daarna won hij ook de UK Open, stond in de finale van de Premier League en won voor het derde jaar op rij de Dubai Darts Masters. Tussendoor pakte hij vier titels op de European Tour op rij en daarnaast ook nog vijf eindzeges op de vloertoernooien. Zijn niveau was simpelweg van een andere planeet. De laatste maand is die absolute topvorm misschien iets minder geweest, maar om scherp aan de start te staan in Blackpool sloeg hij na de trip richting Japan zelfs een week over op de ProTour. Voor Mighty Mike zowat een doodzonde. In de afgelopen jaren heeft hij het in de WinterGardens telkens een stapje beter gedaan. Na een kwartfinale (2012) en halve finale (2013) volgde vorig jaar zijn eerste finale. Door het grote aantal Nederlandse deelnemers was een onderlinge strijd al een gevaar bij de loting. MvG en Benito van de Pas werden dan ook aan elkaar gekoppeld. Heel erg blij zal Van Gerwen daar niet mee zijn, want in het afgelopen jaar heeft hij al twee keer van Van de Pas verloren op de European Tour. De laatste keer dateert van vorige maand in Riesa. In Oost-Duitsland haalde Big Ben zijn eerste finale bij de PDC. Het maakte nog maar eens duidelijk wat voor waanzinnige sprongen Van de Pas heeft gemaakt sinds zijn overstap naar de PDC. Anderhalf jaar geleden kwam hij binnen via Q-School en had een paar maanden nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Sinds vorig jaar zomer is hij als een komeet omhoog geschoten. Big Ben haalde het wereldkampioenschap en maakte daar indruk door Dave Chisnall naar huis te gooien. Begin dit jaar leek hij even moeite te hebben om aan die prestatie een vervolg te geven. In april ging het weer lopen en gooide hij op een Players Championship een negendarter. Een kwart- en halve finale op de Tour, met daarnaast plaatsing voor zowat alle EuroTour-events, zorgden ervoor dat hij omhoog schoot op de ranglijsten. Vertrouwen tankte hij ook nog eens bij door op de Development Tour drie finales en één toernooizege te pakken. Dankzij de finale in Riesa kwam hij al bijna de top-16 van de ProTour Order of Merit binnen en mag zich na deze week op zeker een speler uit de top-32 van de wereld noemen. Een exceptionele prestatie binnen anderhalf jaar, waarbij hij nog een half jaar te gaan heeft voor hij ponden moet gaan verdedigen. Van de Pas heeft zich ook nog eens geplaatst voor alle televisietoernooien en kan dan ook vrijuit aan de slag tegen topfavoriet Van Gerwen.

23.15u Adrian Lewis – Joe Murnan Onderlinge stand: 2-0

Hoe is het met de vorm van Adrian Lewis. Eigenlijk is het een vraag die je voor ieder groot televisietoernooi kunt stellen. Jackpot vliegt ook in dit jaar weer alle kanten op. Zijn vorm in 2015 is op de ProTour eigenlijk fantastisch. Achter elkaar noteerde hij van begin april tot en met het eerste weekend van mei: toernooiwinst, kwartfinale, halve finale (2x), kwartfinale, finale, halve finale, kwartfinale, laatste-64, halve finale, toernooiwinst, finale, toernooiwinst, laatste-64, laatste-32, finale. Hoe anders vergaat het Jackpot op televisie. De UK Open was voor hem als titelverdediger al afgelopen bij de laatste-64, Raymond van Barneveld was met 9-3 te sterk. De Premier League Darts was voor Lewis zoals ieder jaar een martelgang, hij eindigde dit keer als zesde. De World Cup of Darts won hij dan wel samen met Phil Taylor, in Dubai en Japan kon hij ook niet overtuigen met nederlagen tegen Van Gerwen en Wright. De opzet van de World Matchplay lijkt ideaal voor Lewis, zeker als hij in het toernooi kan groeien. Dat bleek vorig jaar geen garantie tot succes. De tweevoudig wereldkampioen won met 10-0 van Andrew Gilding en speelde fantastisch met een gemiddelde van 110,51 per beurt. Twee rondjes later werd hij echter geveegd door Gary Anderson (16-8). Ook nu treft hij een debutant in Joe Murnan. Shaggy, die ook opkomt met Scooby Doo muziek, laat zien wat er voor iedere fanatieke darter mogelijk is. Hij maakte in 2012 de overstap naar de PDC, maar had veel moeite om zich aan te passen. Zo liep hij begin dit jaar een Tourkaart mis, maar dat weerhield hem er niet van om stug door te gaan. In februari stond hij al in een kwartfinale op een EuroTour, waar hij zich via de UK Qualifier voor plaatste. In mei kwam de echte kroon op het werk. Als eerste niet Tourkaarthouder won Murnan een Players Championship. Door links en rechts nog wat ponden te vergaren bracht het hem zomaar naar de World Matchplay. En dat terwijl hij ook nog altijd op de Challenge Tour speelt en daar dit jaar al twee toernooien wist te winnen. Met het prijzengeld op de World Matchplay erbij vliegt hij al richting de top50 van de wereld en heeft opeens uitzicht op veel meer.

Programma en uitslagen World Matchplay 2015

Delen:

Meer over World Matchplay