Connect with us

World Matchplay

World Matchplay 2016: Voorbeschouwing dag 2

World Matchplay

De enige middagsessie van de World Matchplay was vaak ingeruimd voor zeer oninteressante partijen. Hoe anders is dat dit jaar wel niet en dat geeft ook gelijk de sterkte van het toernooi in Blackpool aan. Gevaarlijke outsiders en nieuwkomers komen aan bod, in de avond zien ze we zelfs vier wereldtoppers in actie.

Stephen BuntingMensur Suljovic (0-1)

Bunting en Suljovic staan dan wel in de eerste ronde tegenover elkaar, kijk niet raar op als één van de twee volgend weekend pardoes in de halve finale staat. Met name van Bunting is het echter de vraag of hij de goede vorm alweer te pakken. De toenmalig Lakeside-kampioen kende een uitmuntend jaar, maar in 2015 ging er heel veel mis. Vooral zijn switch van materiaal bleek killing, want het heeft hem eigenlijk het hele jaar gekost om ervan te herstellen. In maart van dit jaar liet The Bullet eindelijk weer zien dat hij toernooien kan winnen, het was raak op een Players Championship. Echt doordrukken deed Bunting vervolgens niet, want net zoals de afgelopen twee jaar zijn de prestaties van de Engelsman met name op de vloertoernooien voor zijn doen gewoon ondermaats. In een half jaar tijd naast de toernooizege staat er maar één kwartfinale genoteerd en één kwartfinale op de European Tour. Zijn record in Blackpool is ook nog niet best. Twee jaar geleden werd hij geklopt in de tweede ronde door een ontketende Gary Anderson, vorig jaar zat hij flink in zijn dip en ging gelijk onderuit tegen Ian White. Suljovic kende in de editie van 2015 juist een uitstekende reeks met onder meer een zege op Anderson. De Oostenrijker klopt inmiddels op de deur van de top-16 en is voor ieder toernooi een gevaarlijke outsider geworden. Want alle zestien geplaatste spelers wilden The Gente het liefst ontlopen. Puur kijkend naar de prestaties in 2016 is hij ook tegen Bunting de favoriet. Hij is vooral veel constanter. Twee halve finales en liefst zeven kwartfinales brachten veel ponden in het laadje. Dit jaar kunnen we Suljovic dan ook weer op alle grote toernooien verwachten en is het wachten waar hij zal toeslaan. De enige onderlinge partij was ook dit jaar, toen was Suljovic op een vloertoernooi met 6-3 de baas.

Kim HuybrechtsGerwyn Price (2-1)

Stond Suljovic vorig jaar verrassend in de kwartfinale, dat was ook het geval voor Gerwyn Price. De voormalige rugbyer werkte zich langs zowel Michael Smith als Adrian Lewis, om bij de laatste acht te verliezen van Peter Wright. De naam van de Welshman was definitief gemaakt, de constantheid in zijn spel ontbrak alleen nog om echt door te drukken. De rest van het jaar zou hij namelijk nog maar één partij op televisie winnen en ook het wereldkampioenschap zat er na de eerste ronde al op. Andrew Gilding was met maar liefst 3-0 in sets te sterk. Dit kalenderjaar heeft Price toch een volgende stap gezet. In februari haalde hij al een finale van een UK Open Qualifier en in mei kwam erop een Players Championship de eerste toernooizege. De tweede volgde slechts drie weken later, waardoor hij opeens heel anders binnen stapt in Blackpool. Tegenstander Kim Huybrechts kan namelijk een veel minder goed half jaar overleggen. Het slot van 2015 was ook al niet al te sterk. Zowel de Players Championship Finals als het wereldkampioenschap zaten er na de eerste ronde op, waardoor een tweede jaar op rij de Premier League Darts er niet meer inzat. Op de UK Open haalde de Belg nog wel de laatste-16, maar daarom heen was het op de ProTour lange tijd erg matig. De laatste twee maanden lijkt The Hurricane pas weer in zijn ritme. Vier halve finales werden er genoteerd, waaronder in Gibraltar en met broer Ronny op de World Cup of Darts. Voor Huybrechts zal het vooral een goed gevoel zijn dat hij begin juli op de laatste twee Players Championships op beide dagen de halve finale bereikte. Huybrechts heeft alleen wel één grote drempel, hij heeft in de Winter Gardens de afgelopen vijf jaar geen enkele partij gewonnen.

Terry JenkinsJustin Pipe (5-7)

Mocht er al een ‘minste’ duel op papier zijn deze World Matchplay, dan zou het wel eens Terry Jenkins tegen Justin Pipe kunnen zijn. The Bull leek vorig seizoen weer terug te komen richting de top-10 van de wereld, maar zakte in de laatste maanden van het jaar heel ver weg. Van dat laatste heeft Pipe al langer last, waardoor de voormalig top-10 speler inmiddels is afgedaald naar plaats 22 op de wereldranglijst. De laatste keer dat we The Force op het grote podium zagen had hij het zelfs over stoppen. De tweevoudig kwartfinalist van de World Matchplay won afgelopen jaar zowaar weer een paar wedstrijden op televisie, maar het verlies op het WK tegen Christian Kist (3-0) deed ontzettend veel pijn. De Engelsman gooide het helemaal weg en overlegde ook slechts een gemiddelde van 75,55 per beurt. Na de nederlaag liep hij flink leeg en liet ook doorschemeren zeer ontevreden te zijn met de wijze waarop er met hem werd omgesprongen binnen de PDC. Toch verscheen hij weer aan de start van de eerstvolgende toernooien, maar de resultaten waren mager. Pipe pakte wel voldoende ponden mee om zich opnieuw te plaatsen voor de World Matchplay, er zal snel een knop om moeten om nog terug te keren in minimaal de top-16. Tweevoudig finalist Jenkins staat nog wel in de top-16, alleen ook voor hem geldt dat de glijbaan nu wel echt in werking is. The Bull had drie uitschieters met twee halve finales (onder meer in Oostenrijk) en een kwartfinale. Daarom heen was het ponden sprokkelen om niet af te zakken. Beide darters zullen dan ook blij zijn met de loting, want met één zege op zak weet je tenslotte maar nooit wat er nog uit kan rollen.

Ian WhiteDaryl Gurney (5-0)

Een jaar geleden zag de wereld er nog heel anders uit voor zowel Ian White als Daryl Gurney. The Diamond klopte serieus op de deur van de toppers, stond even op plaats acht van de wereld en mocht denken aan de Premier League Darts. In Blackpool won de Engelsman achter elkaar van Stephen Bunting en Simon Whitlock, om ook nog eens een vroege voorsprong te pakken tegen Michael van Gerwen. Doordrukken deed hij toen niet en dat was ook in de rest van het jaar eigenlijk het geval. Met name na de World Grand Prix werd zijn naam steeds vaker genoemd voor de League en een aantal tv-toernooien later (met bijna alleen nederlagen), gaf hij toe dat het in zijn hoofd was gaan zitten. Ook 2016 was lange tijd mager, tot hij in maart wakker schoot. Op de ProTour wist White alweer twee toernooien te winnen, met daarbij ook twee halve finales en drie kwartfinales. Gaat hij een nieuwe poging wagen om de aanval te openen? Dan moet hij wel eerst af zien te rekenen met één van de huidige groeibriljanten binnen de PDC. Gurney werd altijd gezien als een talent, maar het juiste knopje kon hij lange tijd niet vinden. Op de Players Championship Finals was het opeens allemaal raak. Hij haalde de halve finale en speelde vervolgens ook een goed wereldkampioenschap. Dit kalenderjaar beukte The Dude hard door. Een finale op de Dutch Darts Masters was de eerste aanzet en samen met Brendan Dolan wist hij ook nog eens de halve finale van de World Cup of Darts te bereiken. Gurney heeft zich dan ook voor het eerst voor alle televisietoernooien geplaatst en kan heel snel omhoog klimmen. Op voorhand is White wel de favoriet door de onderlinge resultaten. De Noord-Ier is namelijk al vijf keer geklopt door The Diamond.

WadePLD16(2)

James WadeMervyn King (20-1-16)


Dit toernooi zijn er drie grote favorieten, Van Gerwen, Anderson en Taylor. Achter dit drietal lijkt James Wade het grote gevaar te zijn. De linkshander uit Aldershot is in de eerste plaats altijd goed op de World Matchplay. Naast dat hij het toernooi won in 2007 stond The Machine ook vijf keer in de finale. Vorig jaar was hij de eerste speler die na acht jaar van Phil Taylor wist te winnen en de vorm van Wade is de laatste periode uitstekend. Met name tijdens de World Series liet hij zich zien door te winnen van Taylor (twee keer), Anderson én Van Gerwen. Mighty Mike heeft hij dit jaar zelfs al drie keer verslagen, waarvan twee keer op televisie. Het leverde hem uiteindelijk ook de winst op tijdens de European Tour in Hamburg en daar kwamen in totaal ook nog drie finales bij. Het is dan ook wachten tot Wade weer eens een groot televisietoernooi gaat winnen. De kans dat Mervyn King nog een keer met een beker in zijn handen staat wordt met het jaar kleiner. De laatste jaren zijn de prestaties van The King steeds wisselvalliger geworden. Inmiddels is hij daardoor zelfs uit de top-16 van de wereld gevallen, waardoor er in de eerste ronde dus al zware partijen op het het menu staan. En dan kan het wel eens heel snel de verkeerde kant uitgaan. Qua vechtersmentaliteit zal King het nooit laten afweten, zijn prestaties dit jaar zijn tot dusver echter ook heel erg mager. Het begon nog goed met een halve finale op de Dutch Darts Masters, gevolgd door een snelle kwartfinale op een UK Open Qualifier. Een mooi resultaat in de daaropvolgende vier maanden waren er niet te noteren. Hij zal dan ook iets moois naar voren moeten toveren om Wade pijn te kunnen doen.

Adrian LewisMark Webster (12-6)

Inmiddels is het toch alweer ruim twee jaar geleden dat Adrian Lewis een groot televisietoernooi heeft gewonnen. Juichen kon hij in de tussentijd alleen aan de hand van Phil Taylor in de World Cup of Darts. Voor de nummer vier van de wereld is dit toch nog altijd erg karig en is ook veelzeggend dat ook nu Jackpot niet bij de favorieten wordt genoemd. Sterker nog, Wade en Wright worden veel vaker genoemd als outsiders achter de top-3. Op de vloer heeft Lewis wel laten zien dat hij kan winnen en haalde op de Auckland Darts Masters ook nog de finale. Datzelfde was rond de jaarwisseling het geval op het WK en de Players Championship Finals. Afmaken is er voor Lewis telkens niet bij. Vorig jaar kreeg hij in de tweede ronde al een tik te verwerken op de World Matchplay door Gerwyn Price en ook nu staat hij tegenover een gevaarlijke Welshman. De resultaten de laatste maanden zijn van Wester niet al te best, toch zegt dat juist bij Webby weinig. Ook in de periode dat hij veel last had van darteritus wist hij zich op televisiepodia omhoog te werken. Zijn spel is namelijk simpelweg beter geschrikt voor het podium dan de vloer. Dat liet hij in maart nog maar eens zien door de kwartfinale van de UK Open te halen, daar omheen noteerde hij dit seizoen nog twee halve finales en drie kwartfinales. Webby is wel duidelijk de underdog, maar zolang de druk erop blijft staan kan hij met één smerige finish het verschil maken.

Gary AndersonAlan Norris (3-1)

De World Matchplay en Gary Anderson, het zijn geen vrienden. De tweevoudig wereldkampioen is er nog altijd niet in geslaagd om te pieken in juli, een halve finale twee jaar geleden is zijn beste prestatie. Gezien de huidige vorm van de Schot verwacht je toch dat hij ook minimaal de laatste vier gaat halen, eenvoudig zal dat echter niet worden. De loting is allerminst gunstig voor The Flying Scotsman. Dat begint al in de eerste ronde tegen Alan Norris, waar het grote voordeel voor Anderson is dat hij wel in zijn eigen tempo mag gaan rennen. Norris kende een moeizaam eerste jaar bij de PDC, maar wist dat fantastisch af te sluiten met een kwartfinale op het wereldkampioenschap. Op de ProTour volgde een solide half jaar met een finale, een halve finale en twee kwartfinales. Ook vuurde Chuck er een negendarter uit en kan dit seizoen echt vooruit vliegen doordat hij zich mag melden op de televisietoernooien. Of hij in Blackpool ver kan komen is de vraag tegen een op het oog in topvorm verkerende Anderson. De Schot werkte een wisselvallige Premier League Darts af en werd in de halve finale uitgeschakeld door Phil Taylor. Daarna was hij op de World Series of Darts wel ijzersterk. Zowel in Dubai, Auckland als Tokio pakte hij de eindzege en geen moment kwam zijn gemiddelde onder de 100 per beurt. De verwachtingen zijn dan ook weer erg hoog gespannen in Blackpool, maar kan de Schot het ditmaal wel waarmaken op de Matchplay?

Peter WrightJoe Cullen (7-2)

De laatste weken hangt er één groot mysterie rondom Peter Wright. Snakebite is natuurlijk altijd al aanleiding tot speculaties, alleen al vanwege zijn voortdurende wisselen van darts. Begin dit jaar leek hij toch echt de juiste set-up te hebben gevonden, want hij speelde ijzersterk op The Masters, de UK Open en de eerste weken van de Premier League. Uiteindelijk ging Wright toch weer ander materiaal uittesten en werden zijn prestaties wisselvalliger. Op de slotavond van de League ging het vervolgens mis. Wright wist zelf niet te winnen en werd uitgeschakeld voor de play-offs. Met name de zege van Lewis op Anderson zette kwaad bloed en dat leverde wat suggestieve tweets op van met name de vrouw van Wright. Een stevige rel was geboren en Wright meldde zich af voor de World Cup of Darts waar hij met Anderson had moeten spelen. Wat misschien nog wel meer opviel was dat Wright ook opeens zijn imago liet varen. Zijn haren bleven ongeverfd en de kleur was verdwenen. In Dubai schreef hij het nog toe aan de hitte, maar ook de toernooien daarna was Wright kleurloos. Eenmaal in China zorgde het voor opmerkingen van de analisten. Zo vond Rod Harrington dat Wright zijn masker kwijt was geraakt. In Japan was de kleur weer terug, dus het is afwachten hoe dit zal verder gaan. Met Joe Cullen heeft hij een lastige klant. Rockstar is al zeker vijf jaar een talent dat genoemd wordt om door te gaan breken. Dit jaar lijkt het dan ook eindelijk raak voor JC. De Engelsman speelde al een uitstekende eerste ronde op het WK, maar had de pech om een ontketende Jelle Klaasen te treffen. Op de UK Open drukte hij echter door met een kwartfinaleplaats, waarin hij met 10-7 zou verliezen van Wright. De afgelopen maanden schreef hij nog eens twee finales en twee halve finales op de Pro Tour bij. Het is nu echt wachten tot de eerste titel én doorbraak van Cullen, met een verrassing tegen Wright zou het wel eens snel kunnen gaan.

World Matchplay 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay