Connect with us

World Matchplay

World Matchplay 2016: Voorbeschouwing Dag 7

World Matchplay

Gary Anderson en Phil Taylor had iedereen wel verwacht in de kwartfinale van de World Matchplay 2016. Dat is absoluut niet het geval voor de twee tegenstanders bij de laatste acht. Steve Beaton en Mervyn King zijn de grote verrassingen in Blackpool. Kunnen ze nog een keer stunten?

Mervyn KingPhil Taylor (8-2-30)

Succes in Blackpool voor Mervyn King, het is net zo uitzonderlijk als een vroege uitschakeling van Phil Taylor in Blackpool. In 2009 stond The King bij de laatste vier, om met 17-6 te verliezen van The Power. Een grote nederlaag, maar eigenlijk was King na Taylor de beste speler van de week. Niemand won namelijk meer legs van de op dat moment volledig onverslaanbare Engelsman. Robert Thornton, Kevin Painter, Adrian Lewis en Terry Jenkins wonnen allemaal slechts drie of vier legs. Juist dit gegeven maakt de verdere resultaten van King bijna surrealistisch. Tussen 2010 en 2015 won hij nog maar één wedstrijd (2014 – Kim Huybrechts) in de Winter Gardens. Het maakt de opleving dit jaar extra bijzonder, want het afgelopen half jaar heeft King amper een goed resultaat weten te boeken op de Pro Tour. In de eerste ronde tegen James Wade was The King niet te houden en gooide iedere finish voor de neus van Wade uit. De loting pakte vervolgens gunstig uit, doordat Brendan Dolan ook Raymond van Barneveld wist te verrassen. Beide darters haalden in de tweede ronde hun niveau niet, vermoedelijk mede doordat er een levensgrote kans lag om weer eens een kwartfinale op een televisietoernooi bij te schrijven. King pakte de buit en mag het nu dus opnieuw proberen tegen Taylor. Voor The Power heeft het schema, op papier, zich dus ook mooi weten te ontvouwen. Lastige duels met Stephen Bunting en Wade of Van Barneveld werden uitgegumd. De eerste ronde was nog lastig tegen Robbie Green, vooral ook door zijn eigen toedoen. De stormachtige start van Kong had Taylor afgeslagen, om heel veel dubbels te gaan missen. Zo bleef Green in de partij hangen (10-8). Tegen Mensur Suljovic leek dat ook te gebeuren doordat Taylor in de vijfde leg twee darts voor 4-1 miste. De Oostenrijker blijkt echter een vreselijk groot ontzag voor The Power te hebben, waardoor hij geen moment zijn zo gevreesde niveau haalde. Taylor ging eenmaal met de voorsprong op zak ontspannen spelen en won ruim. Tegen King is Taylor opnieuw de grote favoriet, toch schuilt er één groot gevaar. King is deze week dodelijk op zijn dubbels. The Power zal normaal gesproken scorend de overhand hebben, maar wanneer hij kansen weg gaat geven kan het lastig worden. Temeer omdat King zich nooit gewonnen geeft.

Laatste vijf duels op televisie
Players Championship Finals 2014 (tweede ronde) 7-10
Grand Slam of Darts 2014 (halve finale) 9-16
World Matchplay 2012 (eerste ronde) 8-10
Players Championship Finals 2011 (tweede ronde) 8-5
Grand Slam of Darts 2011 (groepsfase) 3-5

Steve Beaton World Matchplay 2016

Gary AndersonSteve Beaton (10-5)


Eén van de grote verhalen deze week op de World Matchplay is de opleving van Steve Beaton. The Adonis heeft ieder jaar wel een Pro Tour-event waar hij zijn oude vorm weet te etaleren. Eenmaal op een televisiepodium wil dan nog maar zelden lukken. Zijn laatste kwartfinale dateerde alweer uit 2010, op de World Matchplay stond hij zelfs voor het laatst bij de laatste acht in 2001. De Lakeside-kampioen van 1996 heeft echter een heel hoge gunfactor bij spelers en fans, waardoor zijn prestaties deze week nog extra glans kregen. Jelle Klaasen werd eerst aan de kant gezet en met name in de partij tegen Michael Smith maakte Beaton veel indruk. The Adonis speelde zijn beste partij sinds 2010, toen hij op de genoemde Grand Slam of Darts met ruim 101 gemiddeld Phil Taylor wist uit te schakelen. Nu tikte de Engelsman de 100 ook bijna aan en wist de aanvallen van Smith telkens te pareren. Het meest tekenend voor de inmiddels 52-jarige Beaton was zijn reactie na afloop. Veel van zijn generatiegenoten zijn al gestopt of uit de rankings gezakt. “Ik kan me niets mooiers voorstellen dan dit, spelen voor zo’n publiek. En ik krijg er nog voor betaald ook!” Met die positieve mindset is iedere darter gevaarlijk, dus Gary Anderson zal gewaarschuwd zijn. Beaton kan namelijk opnieuw in zijn eigen ritme blijven spelen. Waar een pure gevoelsspeler nogal gevoelig voor is. Met Anderson treft hij alleen wel een speler die momenteel absoluut op de toppen van zijn kunnen speelt. Het lijkt wel als vanzelf te gaan voor de tweevoudig wereldkampioen. De Schot liet de laatste jaren nog wel eens wat toernooien uit zijn handen glippen doordat de focus er niet was. Dat is in Blackpool nu absoluut niet het geval. Met Alan Norris en Terry Jenkins had hij twee lastige klanten tegenover zijn, ze wonnen samen slechts zes legs. Geen moment kwam Anderson in de problemen en het leek allemaal wel vanzelf te gaan. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen, want ook de afgelopen maand op de World Series of Darts was hij ijzersterk met drie toernooizeges. Tegen Beaton is Anderson dan ook opnieuw de torenhoge favoriet, of kan Beaton nogmaals stunten? Dat zou dan wel een stunt zijn die ver over zijn vorige zeges heen gaat.

Eerdere duels op televisie
World Matchplay 2015 (eerste ronde) 10-4
Grand Slam of Darts 2009 (groepsfase) 5-2

World Matchplay 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay