Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2014: Voorbeschouwing Dag 1

Michael van Gerwen heeft als eerste reekshoofd en wereldkampioen de eer om de World Matchplay gelijk te openen. Hij treft met Steve Beaton een oude bekende op een podium met goede herinneringen. Daarnaast staan er nog drie topduels op het menu met outsiders voor de titel in Blackpool.

20.00 uur Ian White – Terry Jenkins

Terry Jenkins heeft in de Winter Gardens een opvallende statistiek achter zijn naam. The Bull is de laatste speler die van Phil Taylor heeft kunnen winnen. Op zich is dat geen al te opmerkelijk feit, maar wel als je bedenkt dat dit in 2007 was. Jenkins gooit sinds een half jaar weer met zijn oude en vertrouwde darts, het resultaat daarvan is gelijk goed zichtbaar. In maart haalde hij de finale van de UK Open, door Michael van Gerwen in de halve eindstrijd te verslaan. Daarna stond hij in Wigan in een finale van een Players Championship om in mei zelfs te winnen in Crawley. De ervaren Engelsman is dan ook één van de vele spelers die zomaar ver zou kunnen komen in Blackpool. Die hoop heeft Ian White ook, nadat hij vorig jaar definitief zijn doorbraak kende op het grote podium met onder meer een kwartfinale op het wereldkampioenschap. Titels wist hij in het huidige kalenderjaar niet te noteren, maar wel twee finaleplaatsen op de ProTour. Ook haalde hij de halve finale van de Dutch Darts Masters en de kwartfinale op de UK Open. Een uitgesproken favoriet is er dan ook niet aan te wijzen, waarbij de onderlinge resultaten ook niet helpen. Tien keer troffen ze elkaar sinds 2010 en de stand is exact gelijk: 5-5. De winnaar staat in de tweede ronde tegenover Van Gerwen of Beaton.

21.00 uur Simon Whitlock – Kevin Painter

Simon Whitlock en Kevin Painter hadden eigenlijk vorige week tegenover elkaar moeten staan in de finale van de European Tour in Dusseldorf. Painter gooide een uitmuntend toernooi, maar gaf tegen Peter Wright een voorsprong uit handen. The Artist mocht de laatste leg zelf beginnen, om een 11-darter om zijn oren te krijgen. Wright pakte vervolgens ook de toernooizege door Whitlock te verslaan. Het geeft wel aan dat beide darters op dit moment in een goede vorm verkeren, waardoor het wel eens een titanengevecht kan worden. Whitlock heeft in Blackpool iets goed te maken. Vorig jaar ging hij in de kwartfinale onderuit door zelf een voorsprong weg te geven tegen James Wade. De afgelopen maanden waren zelfs zeer matig van de Australiër, waarbij hij al na negen weken afscheid moest nemen van de Premier League Darts. Sinds de zomer is aangebroken schijnt voor Whitlock echter weer de zon. Hij won een Players Championship in Coventry en haalde voor zijn goede weekend in Dusseldorf ook al de halve finale in Gibraltar. Painter heeft op de vloertoernooien eigenlijk weinig laten zien, maar stond in maart wel in de kwartfinale van de UK Open. Met zijn ervaring en goede weekend in Dusseldorf kan hij zomaar voor een verrassing zorgen. De cijfers spreken wel tegen hem, want Whitlock staat op een 11-7-voorsprong. Daarbij de afgelopen maand liefst twee keer een 6-2-zege.

22.00 uur Michael van Gerwen – Steve Beaton

Michael van Gerwen is als huidige wereldkampioen de grote favoriet voor de World Matchplay-titel. Toch heeft de Nederlander nog geen enkele keer in de finale gestaan in de Winter Gardens. De laatste jaren is er wel duidelijk een opwaartse lijn zichtbaar. In 2012 stond Mighty Mike al in de kwartfinale, nadat hij Steve Beaton had verslagen in de tweede ronde. Die partij zal altijd verbonden blijven aan de negendarter van de Nederlander. Bij de laatste acht werd hij echter geklopt door James Wade. Vorig jaar kwam Van Gerwen nog een ronde verder en pakte een voorsprong tegen Adrian Lewis. Op 14-15 miste hij echter twee darts om weg te lopen en zag Lewis vervolgens drie legs op rij pakken: 17-15. Dit kan Van Gerwen dit jaar gaan rechtzetten, met een relatief gunstig speelschema voor de boeg. Toch treft hij in Beaton wel een speler die in goede vorm steekt. Vooral op de podia van de European Tour voelt de Engelsman zich thuis, met een kwartfinale in Berlijn en een finaleplaats in Gibraltar. Zaak dus voor Van Gerwen om The Bronze Adonis niet in zijn ritme te laten komen. In onderlinge resultaten is de stand van zaken ruim in het voordeel van de Nederlander: 8-3.

23.00 uur James Wade – Andy Smith

James Wade heeft alles in zich om de meest gevaarlijke outsider te worden op de World Matchplay. The Machine is in de eerste plaats gemaakt voor de format van het toernooi. Hij won in Blackpool dan ook al in 2007, de laatste editie die niet door Taylor werd gewonnen, en hij stond maar liefst vier keer tegenover The Power in de finale. Wade is daarnaast getergd. Hij mocht dit jaar niet meedoen aan de Premier League Darts, met als uitleg dat het beter voor zijn fysieke en mentale gesteldheid zou zijn om rustiger aan te doen. De linkshander uit Aldershot is manisch depressief, maar kampt hier al jaren mee. Het leek dan ook meer een straf voor een aantal rare incidenten in 2013. Voor The Machine begint in Blackpool dan ook de jacht op wraak, waarbij hij tenslotte ook nog eens in een blakende vorm verkeerd. Vorige maand won Wade de European Tour in Gibraltar, het was zijn eerste toernooizege sinds 2011. Zelf omschreef The Machine dit als zijn grootste overwinning ooit. Op de World Matchplay staat hij nu tegenover Andy Smith. The Pieman is een vaste klant op de televisietoernooien, maar weet daar eigenlijk nooit ver te komen. In december stonden de twee ook al tegenover elkaar op het wereldkampioenschap. Smith nam een 0-3-voorsprong in sets en miste twee matchdarts. Daarop liet hij Wade alsnog ontsnappen. Het was een typische nét-niet partij voor Smith, die tegen een Wade in vorm normaal gesproken kansloos zou zijn. De onderlinge cijfers zijn dan ook duidelijk in het voordeel van de voormalig winnaar: 12-5.

Programma en uitslagen World Matchplay Darts 2014

Delen:

Meer over World Matchplay