Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2014: Voorbeschouwing Dag 3

Dag drie van de World Matchplay Darts brengt de laatste acht darters het podium op voor hun eerste ronde. Eigenlijk staan er daarbij louter topduels op de rol met het debuut van Lakeside-kampioen Stephen Bunting en op zijn minst drie grote outsiders voor de titel in Blackpool.

20.00 uur Peter Wright – Stephen Bunting

Peter Wright is nog altijd een ongrijpbaar fenomeen. Snakebite was al een jaar op de ProTour een gevreesde klant, maar op televisie wilde het lange tijd niet lukken. Hij werd dan ook vooral bekend door zijn opvallende kapsels en dito kleding. Tijdens het wereldkampioenschap viel alles samen. De Schot bereikte de finale, om daarin zijn meerdere te moeten erkennen in Michael van Gerwen. De Premier League Darts werd vervolgens ook lange tijd een succes, tot hij in de laatste weken wegzakte. Het constant wisselen van darts leek zijn zelfvertrouwen toch te hebben afgebrokkeld, waardoor Wright de play-offs miste. Ondertussen waren zijn prestaties op de ProTour heel matig, maar daar kwam na de Premier League verandering in. Hij won een Players Championship, haalde de finale van de Dubai Masters en de halve finale in Oostenrijk. Afgelopen weekend kwam daar de kroon op met de titel op de European Tour in Dusseldorf. Veel geluk met de loting voor de World Matchplay had hij niet. Stephen Bunting won in januari Lakeside en besloot over te stappen. Door een UK Open Qualifier te winnen, nog een finale te halen op een Players Championship en een halve finale op de European Tour in Berlijn wist The Bullut zich in een half jaar tijd te plaatsen voor de World Matchplay. Voor de Engelsman wordt dit de eerste serieuze test, waarbij hij dus gelijk vol aan de bak mag. Zijn recente vorm is daarbij niet heel overtuigend met vroege uitschakelingen op de European Tour. Wright en Bunting speelden pas één keer tegen elkaar. Op de UK Open van 2013, waar Bunting als Pub Qualifier van de partij was, won Wright met 9-2 in legs.

21.00 uur Mervyn King – Kim Huybrechts

Mervyn King hangt al zeker twee jaar in de subtop van de wereld. Zijn eerste jaren bij de PDC waren uitmuntend met diverse finaleplaatsen en goede resultaten. Na een behoorlijke dip krabbelde hij twee jaar geleden weer op met de finale van de World Grand Prix. Daarna waren er altijd wel aansprekende resultaten, maar vooral op televisie kon hij de echte klik niet meer maken. Het afgelopen jaar werd hij dan ook telkens in de eerste of tweede ronde uitgeschakeld. Begin dit jaar was zijn vorm wel fantastisch met een finaleplaats op de Dutch Darts Masters, een halve finale op de UK Open en nog twee halve finales op Players Championships. Hij speelde toen al wel met zware rugklachten en die zijn hem daarna flink gaan opspelen. De afgelopen maanden kon hij namelijk geen enkel goed resultaat meer overleggen. Opponent Kim Huyrechts heeft voorlopig vooral een solide jaar. Hij kende geen uitschieter met toernooiwinsten, wel stond hij in drie halve finales en vijf kwartfinales op de ProTour. Ook bereikte hij met zijn broer Ronny de kwartfinale op de World Cup of Darts. Het vertrouwen in Blackpool zal voor hem niet al te groot zijn, want hij verloor de afgelopen twee jaar telkens in de eerste ronde. Dat biedt hem wel de mogelijkheid om deze week terug te keren in de top-16. King haalde in 2009 de halve finale, maar de laatste jaren is de eerste ronde ook voor de Engelsman steeds het eindstation. In onderlinge duels staat het bijna gelijk: 4-3 voor Huybrechts.

22.00 uur Adrian Lewis – Andrew Gilding

Het valt misschien niet altijd op, maar Adrian Lewis is eigenlijk aan een erg goed jaar bezig. De Premier League Darts viel met een zesde plaats tegen, waaruit nog maar eens bleek dat opzet van wekelijks één partij spelen Jackpot niet goed ligt. Hoe anders is dat voor toernooien waar hij in kan groeien. Hij stond al in twee finales van UK Open Qualifiers, twee halve finales op de ProTour en de halve finale in Dubai. Het enige ranking-toernooi van dit jaar op televisie, de UK Open, won de tweevoudig wereldkampioen zelfs op indrukwekkende wijze. Twee dagen moest hij op gang komen en daarna stond er geen maat meer op Lewis. Vorig jaar stond hij in Blackpool in de finale en dat zou hij zomaar kunnen herhalen. Voor het grote publiek lijkt Andrew Gilding dan een goede opponent te zijn om in de eerste ronde warm te kunnen draaien. Lewis kan zich echter geen mindere dag veroorloven. De ervaren Engelsman speelde een aantal jaar vrij anoniem op de Tour, eind 2013 wist hij de klik te maken. Hij haalde de halve finale op een Players Championship in Ierland en stond begin dit jaar twee keer in de finale. De laatste maanden waren de resultaten iets minder opvallend, maar zijn gemiddelden waren wel altijd op orde. Het is de allereerste keer dat Lewis en Gilding tegenover elkaar staan.

23.00 uur Gary Anderson – Jamie Caven

Met Gary Anderson tegen Jamie Caven staat er een absolute kraker als laatste partij uit de eerste ronde op het menu. Anderson is helemaal terug aan de top van de dartswereld. Dat is eenvoudig te zien door zijn prestaties van het afgelopen jaar. Op de ProTour Order of Merit, de geldranglijst over een jaar berekend met resultaten van de European Tour, UK Open Qualifiers en Players Championships, staat Anderson inmiddels eerste voor Michael van Gerwen. Alleen dit kalenderjaar won hij al een European Tour, een UK Open Qualifier en drie Players Championships. Daar kwamen ook nog een gros aan halve en kwartfinales bij. Vorige week stond hij nog bij de laatste vier in Dusseldorf. Jamie Caven won dit jaar dan nog wel geen toernooien, wel is ook zijn vorm uitstekend. De darters van de PDC speelden afgelopen maand op drie European Tour-events. Daarop stond Caven in de finale in Oostenrijk en de kwartfinale in Dusseldorf. Dit deed hij door twee keer Lakeside-kampioen Stephen Bunting, één keer Phil Taylor en één keer Van Gerwen te verslaan. Scorend zijn beide darters vaak niet te houden, dus de scherpte op de dubbels zal het verschil gaan brengen. Anderson is daarbij wel de favoriet door zijn 11-5-stand in eerdere partijen..

Programma en uitslagen World Matchplay Darts 2014

Delen:

Meer over World Matchplay