Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2014: Voorbeschouwing Dag 4

In rap tempo wordt de tweede ronde van de World Matchplay al gestart. De twee resterende Nederlanders staan dinsdagavond gelijk aan de oche. De eerste ronde waren voor Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld uiteindelijk overtuigende zeges, met Ian White en Simon Whitlock moeten beide darters echt aan de bak in de best-of-25-legs duels.

20.00 uur Andy Hamilton – Dave Chisnall

Andy Hamilton en Dave Chisnall boekten allebei een ruime zege, toch was het gevoel dat ze overhielden aan het eerste optreden in de Winter Gardens totaal anders. Hamilton is al ruim een half jaar op zoek naar zijn absolute topvorm en ook tegen Wayne Jones had The Hammer die nog niet te pakken. Hard werken doet de Engelsman uit Stoke-on-Trent altijd en daarmee wist hij de legs ook bij elkaar te schrapen. De brul die iedere legwinst met zich meebracht gaf wel aan hoe moeizaam het verliep. Hamilton profiteerde met name van het ronduit zwakke spel van Jones. Hij gaf hem zoveel tijd en ruimte, waardoor Hamilton zonder enige druk uit kon lopen naar de 10-3-zege. Een stuk overtuigende was het optreden van Chisnall. Hij wist heel snel weg te lopen van Dean Winstanley en maakte slechts één slippertje. De dubbels zijn de grote achilleshiel van Chisnall en toen hij twee volle beurten miste begon het even te knagen. Twee legs later vuurde hij een bulls-eye finish raak en was de partij ook gelijk beslist. Daarmee liet Chisnall zien hoe goed hij kan spelen wanneer er geen druk op staat, aan Hamilton is het dan ook de taak om die druk er juist wel op te houden. Een Hamilton in vorm zou vervolgens ieder missertje ook genadeloos afstraffen. In onderlinge duels staat Chisnall op een minimale 4-3-voorsprong.

21.00 uur James Wade – Richie Burnett

James Wade mag dan wel oud-winnaar zijn van de World Matchplay en vijfvoudig finalist, toch bekende de Engelsman na afloop van zijn zege op Andy Smith zenuwachtig te zijn geweest. The Machine heeft namelijk wat te bewijzen in Blackpool, nadat hij werd gepasseerd voor de Premier League Darts. De afgelopen maanden liet de linkshander uitmuntend spel zien en werd dan ook als titelkandidaat getipt. Op papier zou hij geen enkele moeite hebben met Smith en dat bleek ook het geval te zijn. Wade gaf in de eerste sessie gas, overlegde een gemiddelde van ruim boven de 100 per beurt, om vervolgens terug te schakelen. Zo werd het vanaf 6-1 toch nog onbedoeld spannend, maar wist hij ook weer snel genoeg gas te geven voor 10-5. Burnett zorgde voor één van de verrassingen in de eerste ronde. Hij won met 10-4 van Brendan Dolan en maakte tegen de Noord-Ier al heel snel het verschil. Dolan miste te veel dubbels en Burnett is er vervolgens niet de darter naar om zich de kaas van het brood te laten eten. Toch zal The Prince of Wales wil een tandje bij moeten schakelen om Wade pijn te kunnen doen. Wade is dan ook de torenhoge favoriet, al was het alleen al door de 5-0-stand in onderlinge duels. De laatste keer was op hetzelfde podium in 2012, toen werd het 10-5.

22.00 uur Michael van Gerwen – Ian White

Michael van Gerwen begon aan het toernooi als absolute topfavoriet. Met name door uitstekende optredens van Phil Taylor en Adrian Lewis zijn de bookmakers voorzichtig de quoteringen naar elkaar toe gaan schuiven. Het woord is dus weer aan Van Gerwen, die in Ian White een lastige klant kan krijgen. The Diamond was uitmuntend in zijn eerste ronde vier 180’ers, een dubbelpercentage van 71% en een gemiddelde van 101,37 per beurt. Daarmee wist de Engelsman uit Stoke-on-Trent gehakt te maken van Terry Jenkins. De prestatie kwam niet uit de lucht vallen, want White is op de laatste televisietoernooien een vaste klant geworden in de kwartfinale. Van Gerwen zal dus aan de bak moeten en zichzelf verbeteren ten opzichte van de eerste ronde. De wereldkampioen was scorend uitstekend, maar vooral op de dubbels erg slordig. Wanneer hij foutjes maakte wist Steve Beaton het telkens ook af te straffen. Zo bleef de Engelsman heel lang in de partij hangen en maakte Van Gerwen het met ‘slechts’ 10-7 af. Zorgwekkend was het optreden echter niet. Ondanks 10 uit 34 op de dubbels gooide de Nederlander namelijk wel zeven keer 180 en een gemiddelde van 98,85 per beurt. De onderlinge balans ziet er ook goed uit voor de nummer één van de wereld. Hij won 6 van de acht duels tegen White, waaronder de laatste vijf. Daar moet wel bij aangetekend worden dat het verschil de laatste vier keer nooit groter was dan twee legs.

23.00 uur Simon Whitlock – Raymond van Barneveld

Met Simon Whitlock tegen Raymond van Barneveld wordt de dinsdag afgesloten met een absoluut topduel. Dat de twee al zo vroeg in het toernooi tegenover elkaar staan komt doordat Barney flink is afgezakt op de wereldranglijst. Dit komt niet overeen met zijn prestaties op de grote toernooien, maar hij heeft telkens de verkeerde televisietoernooien weten te winnen. De afgelopen twee jaar schreef hij de Grand Slam of Darts, Premier League Darts en samen met Michael van Gerwen de World Cup of Darts op zijn naam. Deze drie toernooien tellen echter niet mee voor de wereldranglijst, waardoor de vijfvoudig wereldkampioen flink is afgezakt. De laatste twee van die televisietoernooien won Barney echter in de laatste twee maanden, waardoor het met zijn vorm wel goed zit. Dat bewees hij ook in de eerste ronde tegen Vincent van der Voort. Zoals altijd had hij moeite om te spelen tegen een landgenoot, waardoor zijn spel wisselvallig was. Ondertussen gooide Barney wel acht keer 180 en liep naar een overtuigende 10-4-zege. Whitlock is ondertussen ook weer op de goede weg. Zelf zegt de Australiër dat hij vindt dat hij op zijn topniveau zit, vooral doordat hij extreem blij is met zijn huidige setup. Het jaar begon nog erg moeizaam met een dramatisch verlopen Premier League Darts, waar hij als laatste eindigde. Ook de UK Open en de Dubai Darts Masters was geen succes. Sinds een maand is hij weer aan het winnen. Het was raak op het Players Championship in Coventry, gevolgd door een halve finale op de European Tour in Gibraltar en een finale op de European Tour in Dusseldorf. Tegen Kevin Painter had hij in de eerste ronde in Blackpool één zwakke fase, waardoor de Engelsman ook de leiding kon pakken. Doordrukken deed Painter niet en toen vloog Whitlock er overheen voor de 10-6-zege. Vorige week in Dusseldorf won de Australiër van Barney met 6-4, daarmee kwam hij op een 11-10-voorsprong in onderlinge duels. Van de laatste negen partijen won de Nederlander er echter weer zeven.

Programma en uitslagen World Matchplay Darts 2014

Delen:

Meer over World Matchplay