Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2014: Voorbeschouwing Dag 8

De nummers één, twee én vier van de wereld hebben hun plaats op de ranglijst ook waargemaakt in Blackpool. De uitzondering is Adrian Lewis, die werd geklopt door Gary Anderson. De Schot mag proberen om Phil Taylor zien te verslaan, Michael van Gerwen speelt tegen Simon Whitlock.

20.00 uur Michael van Gerwen – Simon Whitlock

Eén ding weten we voor het duel tussen Michael van Gerwen en Simon Whitlock zeker: er zal een debutant in de finale van de World Matchplay komen te staan. Van Gerwen verloor vorig jaar op het nippertje in de halve eindstrijd van Adrian Lewis. In 2010 stond Whitlock ook al eens bij de laatste vier, om een vreselijk pak rammel te krijgen van Phil Taylor (17-4). Met de huidige vorm en vooral mentale status van The Wizard lijkt het een stuk beter te zitten. In alle drie zijn partijen had hij een slechte fase, om zodra de motor was warm gedraaid indruk te maken. Kevin Painter profiteerde niet van de geboden kansen en verloor met 10-6. Raymond van Barneveld kwam zelfs op een 4-0-voorsprong, om daarna volledig de kluts kwijt te raken. James Wade vuurde zelfs een gemiddelde van dik 115 per beurt om eveneens voor 4-0 te tekenen. Whitlock stapte in, profiteerde van zwakkere legs van The Machine, en denderde vervolgens in een moordend tempo naar de halve finale. Van Gerwen had twee partijen waar hij eigenlijk zonder op zijn best te spelen doorheen wist te rollen. Steve Beaton kon in het spoor blijven door veel gemiste dubbels van Mighty Mike, het werd daardoor slechts 10-7. Ian White had een uitmuntende eerste ronde afgewerkt en Van Gerwen begon dan ook zeer scherp aan het duel. White kon de verwachtingen geen moment inlossen en ook toen de wereldkampioen een versnelling terugschakelde bleef het eenrichtingsverkeer (13-4). Dat was een heel ander verhaal in de kwartfinale. Dave Chisnall speelde een ijzersterke partij. De Engelsman scorend altijd al één van de absolute toppers, maar zijn dubbels haperen geregeld. Dat was nu niet het geval, waardoor hij tot 12-12 telkens als eerste het voortouw kon nemen. Chizzy speelde vervolgens één zwakke eigen leg en Van Gerwen beukte er overheen met een bulls-eye 129-finish. Daarna heeft hij de Engelsman niet meer teruggezien. Voor de bookmakers is Van Gerwen de grote favoriet, toch bewijzen de statistieken dat het erg close kan worden. Whitlock speelde tot dusver één leg meer (63 om 62). Hij wist vijf 180’ers meer te gooien (24 om 19), maar Van Gerwen scoorde weer meer 140+ scores (45 om 40). In onderlinge duels staat Van Gerwen wel op een ruime voorsprong: 9-4.

Phil Taylor – Gary Anderson

Was het een ‘mindere’ dag van Phil Taylor of is hij toch minder in vorm dan er na zijn eerste partijen werd aangenomen. Wes Newton werd door The Power overtuigend aan de kant gezet met 16-6 en overall was zijn prestatie in de kwartfinale van de World Matchplay goed. Toch was The Power na afloop zelf ook niet tevreden. Tot aan de tweede pauze was zijn spel namelijk zeer wankel. De darts vlogen geregeld alle kanten op en Newton kon profiteren. The Warrior stortte vervolgens totaal in, waarbij zijn gemiddelde dook van 100 naar 89, en wist Taylor toch zijn 33e (!) partij op rij in de Winter Gardens te winnen. Het stond tegenover de indrukwekkende overwinning op Michael Smith, die het moest doen met slechts vier legs en een negendarter om zijn oren kreeg. Dat was nog indrukwekkende als je bedenkt dat Smith een gemiddelde tegen de 100 per beurt vuurde. In de eerste ronde moest Darren Webster er al aan geloven. Taylor lijkt in de halve finale met Gary Anderson een echte test te krijgen hoe het ervoor staat. De Schot is het hele jaar al uitmuntend op de ProTour en laat deze week zien terug te zijn op de toppen van zijn kunnen. Jamie Caven werd vakkundig aan de kant gezet, waarop Stephen Bunting een harde les kreeg. De huidige Lakeside-kampioen werd volledig overlopen, waarbij Anderson lange tijd tegen 110 per beurt stond te vuren. In de kwartfinale was het niet anders voor Adrian Lewis. Jackpot kon zijn topvorm niet vinden en Anderson gooide in alle rust zeven 180’ers. Het meest opvallende is nog wel dat Anderson een dubbelpercentage overlegde van 55%. Normaal is hij juist op de dubbels wankel, maar deze week in Blackpool messcherp. Dat zal nodig zijn om Taylor te verslaan, die op een 25-7-voorsprong staat. Wél is Anderson al ruim een jaar ongeslagen. Hij won de eerste partij in de Premier League en ook in de finale van een Players Championship. De return in de League eindigde in een gelijkspel.

Programma en uitslagen World Matchplay Darts 2014

Delen:

Meer over World Matchplay