Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2017: Een toernooi vol vraagtekens

Michael van Gerwen World Matchplay 2016 Winnaar

De World Matchplay is traditioneel de zomerse graadmeter van de PDC. Welke toppers zijn er na een half jaar reizen nog fit, welke opkomende spelers staan op het punt om echt door te breken en wie moet er de komende maanden echt aan de bak om een rol van betekenis te kunnen gaan spelen in de drukke slotmaanden van het jaar. Vlak voor het begin van het toernooi in Blackpool zijn er vooral heel veel vraagtekens, waarbij de uitdagers voor Michael van Gerwen voorlopig maar moeilijk te vinden zijn.

Geen maat op Van Gerwen… of?

Het afgelopen half jaar was Van Gerwen misschien niet zo onaantastbaar als in 2016. Rugproblemen hielden hem weg van de UK Open, de Premier League-titel ging bijna aan zijn neus voorbij en Gary Anderson klopte hem in een spektakelstuk in Dubai. Toch is de teller inmiddels alweer indrukwekkend. Tien individuele titels en de World Cup heeft hij gewonnen en begint op de World Matchplay als topfavoriet voor zijn derde titel op rij. Eigenlijk lijkt niemand hem – zeker door het lange format – af te kunnen gaan stoppen. De enige realistische bedreiging komt van de nummers drie en twee van de wereld. Peter Wright is aan zijn beste jaar uit zijn carrière bezig, won de UK Open en had de Premier League moeten winnen. Ware het niet dat Snakebite zes matchdarts miste in de finale tegen Van Gerwen. De laatste weken was het spel van Wright wisselvalliger, maar was één ding wel constant. De Schot houdt vast aan zijn succesvolle materiaal. Daar komt bij dat hij op papier een gunstig kwart van het speelschema heeft.

Wisselen van darts, nieuwe darts en veel twijfel

Gary Anderson is de andere grote uitdager, maar bij hem is ook gelijk het eerste grote vraagteken. Ook dit jaar is hij er weer niet in geslaagd om over een langere periode een constant hoog niveau te halen. Het begin van het jaar was subliem, gevolgd door een flinke dip. Een aantal keer liet hij zien Van Gerwen in de problemen te kunnen brengen, bijvoorbeeld in de waanzinnige finale van de Dubai Darts Masters. De laatste weken was het weer heel matig en begon Anderson opvallend genoeg te wisselen van darts. In Las Vegas speelde hij zelfs twee partijen op één dag met een andere setup. Daar komt nog eens bij dat hij in Blackpool nooit verder kwam dan de halve finale.

Ook Raymond van Barneveld is nog op zoek naar de juiste setup. Sinds deze maand speelt hij met Target darts en de speciaal voor hem ontwikkelde pijlen is nog even wennen. Erg veel tijd om te wennen is er voor hem niet geweest door de trips naar Shanghai en Las Vegas, de loting is allerminst gunstig en ook hij heeft geen best record in Blackpool. Sinds 2011 haalde hij de kwartfinale niet meer. Veel twijfel zal er ook zijn bij zowel Adrian Lewis als Phil Taylor. Jackpot onderging onlangs een operatie, terwijl er dit voorjaar ook al complicaties waren bij zijn zwangere vrouw. De focus op darts was er logischerwijs niet, wat zeer wisselvallige resultaten met zich mee brachten. De afgelopen maanden speelde hij nauwelijks en het is een groot vraagteken hoe hij in Blackpool het podium op zal stappen.

Dat geldt ook voor Taylor. De Winter Gardens was zijn tweede huis, maar in zijn laatste jaar als actief speler lukt er steeds minder. Het wedstrijdritme is aan het verdwijnen en het laatste zetje om door te drukken ook. Taylor kon in Shanghai winnen van Van Gerwen, maar liet het na. Boos verliet hij het podium en sloeg gelijk Las Vegas open. De focus ging volledig op de World Matchplay om nog één keer te vlammen. Maar zit dat er ook in? Zijn schema met Gerwyn Price en daarna mogelijk eerst Van Barneveld en in de kwartfinale Van Gerwen is in ieder geval loodzwaar.

Nederlanders in lappenmand

Met vijf Nederlanders op de World Matchplay, waarvan er vier in de top-16 van de wereld staan, mogen we allerminst klagen. Toch moeten we uitkijken dat Van Gerwen niet alweer vroeg in het toernooi in zijn eentje overblijft. Jelle Klaasen heeft een zwaar half jaar achter de rug, waarbij hij eerst veel hinder ondervond van een polsblessure en nu de naweeën van de operatie. Zijn resultaten sindsdien zijn mager en met Justin Pipe moet hij ook mentaal een lastige horde nemen. Benito van de Pas kent na zijn uitstekende 2016 vooralsnog een magerder jaar. Big Ben haalde de finale van een European Tour-event en vier kwartfinales, sinds half mei zakten zijn prestaties zichtbaar weg. Hij trof het vervolgens niet met de loting, want Daryl Gurney wordt door de bookmakers na zijn finale in Las Vegas zelfs als favoriet gezien voor deze partij. Christian Kist is de vijfde Nederlander in Blackpool, maar hij heeft last van een lichte tennisarm. Een stunt tegen Gary Anderson lijkt dan ook ver weg.

De surprise?

Zijn er tenslotte verrassingen te verwachting op de World Matchplay? Jazeker! De man van het afgelopen half jaar is overduidelijk Rob Cross. De Engelsman is bijna vanuit het niets opgekomen nadat hij vorig jaar als Pub Qualifier indruk maakte op de UK Open. Cross won al twee Players Championships en is ook nog eens ingedeeld in het op papier zwakste kwart met Adrian Lewis en Dave Chisnall als voornaamste uitdagers. Net zoals Gurney is Cross als ongeplaatste speler tegen Ian White wel de favoriet bij de bookmakers.

World Matchplay Darts 2017: Speelschema, uitslagen, programma en statistieken

Delen:

Meer over World Matchplay