Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 1

World Cup Schotland Anderson Wright

De World Matchplay 2017 begint in de Winter Gardens met vier partijen uit de eerste ronde, met drie uitdagers voor de titel. James Wade moet zijn finaleplaats van 2015 zien te verdedigen, Gary Anderson jaagt op zijn allereerste finale in Blackpool en Peter Wright wil zijn topjaar bekronen met een grote hoofdprijs. Ook zien we de eerste Nederlander in actie: Christian Kist.

Michael SmithSteve West (onderlinge duels 2-2, op televisie 0-0)

Michael Smith lijkt het bijna klassieke pad te bewandelen van een jonge sporter. De Engelsman kwam als een komeet omhoog, mocht vorig jaar al debuteren in de Premier League, om daarna heel diep weg te zakken. Bully Boy maakte de dip mee waar iedere sporter mee moet om leren gaan, want opeens ging het voor hem allemaal niet meer vanzelf. In plaats van de underdog was hij de favoriet en wilde iedereen nog liever van hem winnen. Een dramatische tweede helft van 2016 was het gevolg, maar inmiddels is Smith door de zure appel heen. Dit kalenderjaar begonnen de resultaten op de vloertoernooien terug te komen en kwam het echte succes in mei. Smith won de European Tour in Gibraltar en stond vervolgens in de finale van Wenen en halve finales van Hamburg en Leverkusen. Het bracht hem al een rentree in de top-10 van de wereld en een uitnodiging voor de World Series-events van augustus in Nieuw-Zeeland en Australië. Op het grote podium moet hij nu een vervolg geven en met Steve West lijkt hij op papier een gunstige opponent te hebben geloot. West maakte het afgelopen jaar vooral naam door op de World Grand Prix te winnen van Phil Taylor. Rond die periode was hij ook in een absolute topvorm en liet op de vloertoernooien wekelijks goede prestaties zien. Door dat verdiende prijzengeld plaatste hij zich ook voor de World Matchplay, want in dit kalenderjaar is het vooralsnog erg matig. West stond twee keer in een halve finale op een Players Championship, daar stonden ook heel wat nulresultaten tegenover. West debuteert in Blackpool, waar Smith al twee keer de tweede ronde wist te bereiken. In onderlinge duels staat het 2-2, waarbij het wel opvallend is dat West beide duels dit jaar won.

James WadeDarren Webster (onderlinge duels 8-3, op televisie 2-1)

Het is dat Phil Taylor de Winter Gardens als zijn tweede huis zag, anders had James Wade heel wat vaker me de beker in de lucht gestaan. The Machine is altijd goed in Blackpool en weet in het legsysteem perfect te renderen. De Matchplay is voor hem ook wel de ideale naam, want in Blackpool laat Wade telkens zien een echte matchplayer te zijn. Het hoeft niet altijd fantastisch, zolang hij maar beter is dan zijn tegenstander. Alleen in 2007 wist de linkshander uiteindelijk te winnen, om liefst ook nog eens vijf keer in de finale te staan. De laatste keer was twee jaar geleden en daar zit ook gelijk het probleem voor Wade. Deze week zal hij dat prijzengeld moeten zien te verdedigen en dat wordt een flinke opgave. The Machine verkeert de laatste maanden in een zeker voor zijn doen erg slechte vorm. Sinds april heeft hij eigenlijk geen goede partij op de mat gelegd met uitzondering van één duel. Twee weken geleden was hij subliem in de kwartfinale van de Shanghai Darts Masters tegen Peter Wright, maar vorige week in Las Vegas was van dat niveau niets meer over. Vorig jaar verloor Wade ook nog eens zeer verrassend in de eerste ronde van Mervyn King en zo zal hij met weinig zelfvertrouwen afreizen naar de kust. Dat is een ander verhaal voor Darren Webster. De Engelsman staat pas voor de derde keer op de World Matchplay en dat na zijn allereerste titel bij de PDC. Twee weken geleden won hij het vijftiende Players Championship van het jaar en wist daarmee eindelijk het laatste stapje te zetten. Demolition Man stond in 2007 al eens in de kwartfinale van het WK, om daarna door schouderproblemen van de tour te verdwijnen. Sinds zijn rentree zijn de resultaten al goed, maar bleef hij een choker. Wanneer er echt kansen waren lukte het niet om de partij af te ronden. Is Webster daar nu doorheen na het winnen van zijn eerste titel? Dan wordt hij een echt gevaar voor iedere tegenstander. Want op het wereldkampioenschap van 2014 had Webster bijvoorbeeld als van Wade moeten winnen, maar miste in de eerste ronde matchdarts. Daarvoor neemt hij nu graag revanche.

Gary AndersonChristian Kist (onderlinge duels 3-2, op televisie 1-0)

Gary Anderson en de World Matchplay is nog nooit een gelukkig huwelijk geweest. De Schot doet al jaren mee, maar kwam nog nooit verder dan de halve finale. En ook die ronde haalde de nummer twee van de wereld pas twee keer. Een opmerkelijk record voor iemand met zijn scorende vermogen. Juist daarmee zou hij in een legsysteem de druk continu zo hoog op kunnen voeren naar zijn tegenstander dat het verschil gemaakt moet worden. Het wil bij de Schot alleen niet klikken. Is het de hitte of het moment in het seizoen? Zelf heeft hij er geen duidelijke oorzaak voor. Ook ditmaal behoort Anderson tot één van de favorieten, maar is zijn vorm tegelijkertijd zeer wisselvallig. Het begin van 2017 was erg sterk, maar daarna zakte de nummer twee van de wereld ver terug. In Dubai was er een opleving met een fabelachtige finale tegen Michael van Gerwen, om op het laatste vloertoernooi waar hij speelde een finale en een toernooizege te noteren. De afgelopen weken in Shanghai en Las Vegas was het spel van Anderson echter weer mager en vooral wisselvallig. Daarbij was het vooral opmerkelijk dat hij in de Verenigde Staten op één dag met twee verschillende setups speelde. Twijfel bij Anderson? Het is geen al te beste aanloop naar Blackpool. Met Christian Kist treft hij een debutant, die zelf ook zijn problemen kent. Kist heeft namelijk een lichte tennisarm, waardoor de voormalig winnaar van Lakeside nog bijna plaatsing misliep. In het slotweekend waren de ponden hard nodig en die kwamen er uiteindelijk door in het laatste Players Championship de laatste-16 te bereiken. Dat Kist zich heeft geplaatst heeft hij te danken aan een finale op een vloertoernooi afgelopen september en daarna een solide jaar. Uitschieters waren er zelden, maar hij plaatste zich wel regelmatig voor de EuroTour-events en pakte ponden mee op de vloertoernooien. Zo mag hij zich voor het eerst sinds zijn overstap naar de PDC in 2014 laten zien op de World Matchplay. Tegen Anderson is hij de grote underdog, maar de onderlinge balans ziet er toch goed uit. Want van de vijf gespeelde duels werden er liefst vier beslist in de allerlaatste leg.

Peter WrightJames Wilson (onderlinge duels 1-0, op televisie 0-0)

2017 is voorlopig het jaar van Peter Wright. De Schot is al jaren aan een indrukwekkende opmars bezig en dit jaar bekroonde hij dat met de winst van de UK Open. Eigenlijk had Snakebite er gelijk een tweede grote prijs aan vast moeten plakken, want hij stond in de finale van de Premier League Darts in gewonnen positie. Het enige dat hij nog moest doen was de matchdart gooien, alleen dat bleek weer eens makkelijker gezegd dan gedaan. Michael van Gerwen verslaan is voor Wright duidelijk nog een blokkade en dat met het zicht op zo’n grote titel zorgde ervoor dat hij liefst zes matchdarts miste. Een mentale stap die er dus nog te winnen valt voor Wright, die twee dagen na de verloren finale alweer liet zien het van zich af te hebben geschud. Hij won een Players Championship en begin juli ook nog een European Tour in Leverkusen. Daarmee stond de teller al op negen toernooizeges voor het jaar. De afgelopen twee weken was hij minder scherp in Shanghai en Las Vegas, maar bleef hij wel trouw aan zijn materiaal. En dat lijkt voor hem inmiddels de basis te zijn. Met James Wilson treft ook hij een debutant. De voormalig nummer één bij de BDO is tweeënhalf jaar onderweg bij de PDC en in die periode is hij erg wisselvallig geweest. Eigenlijk lukte er ruim een jaar niets, tot vorig jaar zomer. Drie halve finales en een finale binnen twee maanden tijd brachten hem richting de televisietoernooien. Op het European Championship haalde Wilson ook nog eens de kwartfinale, maar daarna is hij eigenlijk weer volledig stilgevallen. In het afgelopen half jaar heeft de Engelsman één halve finale en één kwartfinale gehaald, waardoor plaatsing voor de televisietoernooien voor de rest van dit seizoen nog zeer twijfelachtig zijn. Zijn vorm lijkt dan ook niet voldoende om het Peter Wright moeilijk te kunnen gaan maken.

World Matchplay Darts 2017: Speelschema, uitslagen, programma en statistieken

Delen:

Meer over World Matchplay