Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 3

Twee dagen heeft Michael van Gerwen moeten toekijken, nu mag ook de titelverdediger beginnen aan de World Matchplay 2017. Mighty Mike is één van de acht speler die op de derde dag van het toernooi in actie komt voor hun eerste rondepartij. Daarbij louter boeiende duels, met een strijd tussen de Aussie’s, Adrian Lewis keert terug en het debuut van Rob Cross.

Simon WhitlockKyle Anderson (onderlinge duels 2-2, op televisie 0-1)

De loting voor de World Matchplay zal in Australië niet mee veel enthousiasme zijn begroet, want de twee Aussies moeten het gelijk tegen elkaar opnemen. En dat terwijl ze allebei snode plannen hadden om dit toernooi toe te slaan. Dat is ook nog eens lastig als je ziet dat in de tweede ronde vermoedelijk Michael van Gerwen wacht. Afgelopen najaar was The Wizard in een blakende vorm en begin 2017 leek hij dit voort te zetten. Twee UK Open Qualifiers kwamen op naam van Whitlock en ook het vierde Players Championship. Ook haalde hij de kwartfinale van de UK Open en is zodoende terug in de top-16 van de wereld. Sinds april zijn de resultaten wel duidelijk wat minder en liep hij begin juni ook nog een polsblessure op. Whitlock komt dan ook toch met wat vraagtekens richting Blackpool. Kyle Anderson heeft begin dit jaar een herstart moeten maken. Door visumproblemen kon hij de laatste maanden van 2016 niet naar Groot-Brittannië afreizen en miste zelfs het wereldkampioenschap. Hij keerde in februari terug op de Pro Tour en deed het vooral voor kwartfinales. Vijf in totaal liet hij er noteren en begin juli een halve finale op een Players Championship. De echte stap voorwaarts die hij in 2016 wel leek te zetten bleef wel achterwege. Al enige tijd schommelt hij rond plek 30 op de wereld en zal op televisie goede resultaten moeten boeken om wel door te stijgen. Whitlock en Anderson hebben een gelijke stand in onderlinge duels, de enige partij op televisie – Sydney Darts Masters 2014 – ging naar The Original.

Adrian LewisSteve Beaton (onderlinge duels 6-6, op televisie 1-2)

Hoe is het met Adrian Lewis, het is één van de grote vragen deze week op de World Matchplay. Jackpot is al het hele jaar op alle mogelijke manieren aan het kwakkelen. Op de Pro Tour begon hij nog best goed met één toernooizege en een finale. Daarna werd het minder en vooral wisselvalliger. Dat zagen we ook terug tijdens de Premier League Darts, want naast incidentele uitschieters wilde het eigenlijk geen moment vlotten. Ondertussen had de darter uit Stoke-on-Trent ook andere dingen aan zijn hoofd. De vrouw van Lewis is zwanger en daar waren enige complicaties. Toen deze verholpen waren bleek Lewis zelf ook fysiek niet helemaal in orde te zijn. Hij sloeg veel toernooien op de Pro Tour over en bracht vervolgens vorige maand naar buiten dat hij een operatie had ondergaan. Waaraan liet hij in het midden, maar zijn verwachting was dat hij nu weer vrijuit kon darten. De World Matchplay is de eerste keer waar we dit kunnen gaan zien. Met Steve Beaton treft hij een darter die de goede vorm weer heeft gevonden. The Adonis was aan zijn gebruikelijke solide jaar bezig met flink wat kwartfinales, waarmee hij voldoende prijzengeld verzamelde om zijn plaats in de top-32 veilig te stellen. In juni kwam daar plots verandering in. Op 17 juni won hij namelijk een Players Championship en verzekerde zich weer van nagenoeg alle televisietoernooien. Begin deze maand kwam er bijna een tweede bij, alleen ging het mis in de halve finale. Vorig jaar stond Beaton op de World Matchplay al in de kwartfinale door te winnen van Jelle Klaasen en Michael Smith, om Gary Anderson bijna aan het wankelen te brengen. Een makkie zal Lewis dan ook allerminst hebben, zeker ook als je naar de onderlinge balans kijkt. Op televisie staat Beaton zelfs op voorsprong.

Michael van GerwenStephen Bunting (onderlinge duels 10-3, op televisie 5-1)

De torenhoge favoriet is ook ditmaal weer Michael van Gerwen. De Nederlander is op grote majortoernooien met een knock-outsysteem al ruim anderhalf jaar ongeslagen, al waren er het afgelopen half jaar wel eens wat haarscheurtjes zichtbaar. Mighty Mike was in de Premier League Darts minder dominant dan vorig jaar en overlegde niet altijd astronomische gemiddeldes. Zijn basisniveau is vergeleken met de andere darters alleen zo hoog dat hij zich toch iedere keer weer als winnaar terug ziet. De afgelopen twee weken heeft hij alle directe concurrenten nog maar eens laten zien wie er de baas is door zeer overtuigend zowel in Shanghai als Las Vegas te winnen. Daar komt bij dat Van Gerwen graag in Blackpool zijn hattrick wil voltooien, voor hij vermoedelijk enige tijd niet in actie zal komen. Binnenkort wordt de nummer één van de wereld voor het eerst vader en zal daardoor in ieder geval niet afreizen naar Nieuw-Zeeland en Australië voor de drie World Series-events in augustus. De enige vraag is hoe Van Gerwen de reizen van de afgelopen twee weken heeft verteerd, want de afgelopen dagen hebben we al gezien dat niet iedereen hier snel overheen was. Met Stephen Bunting treft Mighty Mike een speler die nog altijd op zoek is om zijn goede spel terug te vinden. Als Lakeside-kampioen stapte The Bullet over naar de PDC en kende een uitmuntend eerste seizoen. In het tweede jaar ging het alleen mis door een combinatie van factoren. De verwachtingen werden te hoog, de Premier League bleek een harde leerschool te zijn en met name begon Bunting te rommelen met zijn materiaal. Na een half jaar keerde hij terug naar zijn oude darts, alleen het echte vertrouwen keerde nooit meer terug. Vorige maand haalde hij een kwartfinale op de European Tour en stond huilend op het podium. Bunting gaf eerlijk toe dat hij begin dit jaar had overwogen om ermee te stoppen. Het was ook zijn allereerste kwartfinale sinds oktober van het afgelopen jaar. Met Van Gerwen heeft hij een loting waar hij misschien wel wat mee kan, simpelweg omdat The Bullet volledig vrijuit kan spelen. Maar hij is wel de extreme underdog. Op televisie won hij één keer van de Nederlander, maar dat was alweer in 2005 tijdens de World Masters. Eenmaal bij de PDC won Mighty Mike alle duels.

Ian White – Rob Cross (onderlinge duels 3-1, op televisie 0-0)

De allerlaatste partij uit de eerste ronde van de World Matchplay is qua affiche misschien geen topper, toch is dit een duel waar veel volgers reikhalzend naar uit hebben gekeken. Vooral vanwege Rob Cross. De kale Engelsman is hét verhaal van 2017. Ruim een jaar geleden kwam hij als totaal onbekende speler naar de UK Open. Hij had zich als Pub Qualifier geplaatst en zonder enige internationale ervaring haalde hij zomaar de laatste-32. Daar moest Michael van Gerwen er met onder meer een negendarter aan te pas komen om hem te verslaan. Cross ging de Challenge Tour spelen, haalde twee finales en won drie keer. Zo sloot hij de Tour als winnaar af en verdiende een tourkaart. Daar had hij heel weinig tijd nodig om opnieuw indruk te maken. Hij haalde een halve finale bij een UK Open Qualifier, stond op de UK Open bij de laatste-16 (waar hij opnieuw van de latere toernooiwinnaar verloor), om daarna twee Players Championships te winnen. Een unieke prestatie voor een debutant en het waren allerminst uitschieters. Hij haalde namelijk in totaal ook nog vier halve finales en vier kwartfinales. Op de UK Open heeft Cross al laten zien absoluut geen podiumvrees te hebben, waardoor de bookmakers hem zelfs als favoriet zien tegen Ian White. The Diamond heeft opnieuw een zeer solide half jaar achter de rug. Toernooien winnen deed hij uiteindelijk niet, wel stond hij in twee finales, twee halve finales en liefst zeven kwartfinales. Daarbij ook de kwartfinale van de UK Open. Dat is een rijtje aan prestaties waarmee hij normaal gesproken favoriet hoort te zijn tegen een ongeplaatste speler, het punt is alleen dat zijn prestaties op televisie in de afgelopen twee jaar steeds minder werden. Hij stond toen in de top-8 van de wereld en leek mee te gaan doen aan de Premier League Darts. Vanaf het moment dat de League in combinatie met zijn naam viel holden de resultaten achteruit. Toch zorgt het ervoor dat dit een onvoorspelbare partij is. Gaat Cross echt onbevangen aan de slag, of weet White zijn ervaring toch uit te spelen?

World Matchplay 2017: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay