Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 4

Peter Wright World Matchplay 2017

De eerste schifting is achter de rug op de World Matchplay en zestien spelers zijn er nog over die jagen op de troon van Michael van Gerwen. Met name in de onderste helft van het speelschema zijn flink wat geplaatste spelers gesneuveld, waardoor een verrassende confrontaties op de rol staan.

Mensur SuljovicJustin Pipe (onderlinge duels 2-9, op televisie 0-0)

De tweede ronde van de World Matchplay wordt geopend met een duel voor de echte dartspuristen, want de strijd tussen Mensur Suljovic en Justin Pipe gaat wel even duren. De Oostenrijker is inmiddels een vaste waarde in de top-10 van de wereld en liet in de eerste ronde ondanks dat zijn spel niet eens heel goed liep zien waarom. Scorend was The Gentle zijn tegenstander John Henderson de gehele partij de baas, opvallend genoeg liepen zijn dubbels maar matig met 10 uit 35. Daarbij viel het vooral op dat hij The Mensur, zoals dubbel-14 inmiddels is omgedoopt, regelmatig links liet liggen en voor andere dubbels koos. Tegen Justin Pipe is de kans groot dat hij dit anders gaat aanpakken en is de vraag vooral hoe hij om gaat met een speler die nog langzamer is dan hijzelf. Suljovic speelt vaak met zijn snelheid. Sommige beurten zijn snel, dan weer een langzame beurt en altijd om ervoor te zorgen dat hij degene is die de snelheid van de partij in handen heeft. Tegen Pipe zal dat een ander verhaal worden, want The Force heeft altijd zijn eigen – trage – tempo. Het bracht Pipe de eerste jaren van zijn carrière bij de PDC veel succes, maar de afgelopen seizoenen is hij in rap tempo uit de ranglijsten gevallen. Inmiddels moet hij zelfs vrezen om buiten de top-32 te vallen. De winst op Jelle Klaasen in de eerste ronde kwam hem dan ook goed uit. Met name in de openingsfase wist Pipe gelijk weg te lopen van de Nederlander, die simpelweg nog niet hersteld was van zijn polsoperatie. Gaandeweg de partij zakte Pipe wel weg en had duidelijk moeite om de wedstrijd af te maken. Scorend was het goed verzorgd, alleen de dubbels werden een probleem. Want ook hij eindigde met 10 uit 32 op een te laat dubbelpercentage. Scorend moet Pipe mee kunnen gaan met Suljovic, alleen kan hij zich niet zoveel fouten op de dubbels veroorloven. En de drie 100+ finishes uit de eerste ronde kan hij ook nu goed gebruiken om The Gentle pijn te doen. Want bij een achterstand is Suljovic nog wel eens kwetsbaar gebleken. En dat hij de snelheid niet kan bepalen zal voor Suljovic ook een drempel zijn, zo blijkt wel uit de onderlinge balans van 9-2 in het voordeel van de Engelsman.

Darren WebsterSteve West (onderlinge duels 0-0, op televisie 0-0)

De eerste twee partijen van de World Matchplay zorgden gelijk voor twee daverende verrassingen door toedoen van Steve West en Darren Webster. Met name de opleving van West kwam eigenlijk uit het niets. Afgelopen najaar had de Engelsman een periode dat alles lukte, hij ook een finale haalde op een vloertoernooi en op de World Grand Prix Phil Taylor naar huis gooide. Daarna zakte hij toch weer flink weg en plaatste zich slechts op het nippertje voor de Matchplay. Daar kwam hij direct als een dolle uit de startblokken, gooide het grootste deel van de partij tegen Michael Smith een gemiddelde van 105 per beurt en wist met 10-5 te winnen. Dat Webster zijn opponent werd zag er lang niet zo naar uit. James Wade, die zo bleek na afloop ziek was, nam een vroege leiding en leek het zoals we van Wade gewend zijn stoïcijns uit te spelen. Die kans kreeg hij ook, alleen drie matchdarts liet The Machine onbenut. Daarop stapte Webster in om de partij alsnog in de verlenging met 11-13 te winnen. Het bleef een verrassing dat Demolition Man dit presteerde, al kwam het wel minder uit onverwachte hoek. Waar Wade al maanden aan het modderen is, won Webster begin deze maand zijn allereerste Players Championship. Aan de hand daarvan zou je Webster aanwijzen als de lichte favoriet, maar gezien het spel uit de eerste ronde is West weer net wat sterker. Wat vooral mee zal gaan spelen is dat beide darters een unieke kans hebben om de kwartfinale te halen op zo’n groot televisietoernooi. Sinds zijn overstap naar de PDC heeft West dat niet gedaan, wel haalde hij twee keer de laatste acht op zowel de Winmau World Masters als de Zuiderduin Masters. Webster moet alweer terug naar 2007 voor een kwartfinale op het PDC WK én haalde afgelopen november de laatste vier van de Players Championship Finals. Opmerkelijk is verder dat de twee Engelse spelers elkaar nog nooit eerder hebben getroffen in een officiële wedstrijd.

Gary AndersonDaryl Gurney (onderlinge duels 6-4, op televisie 1-2)

Gary Anderson tegen Daryl Gurney is één van de topduels uit deze ronde. Vooral door de ontmoeting van ruim een week geleden in Las Vegas. De Noord-Ier wist daar met 8-4 te winnen van de Schot, met een gemiddelde van ruim boven de 100 en uitmuntend spel op zijn dubbels. Dat laatste was bij Anderson (4 uit 15) een stuk minder verzorgd en ook zaterdagavond zat daar voor de Schot het probleem. Hij leek in eerste instantie soepel weg te lopen bij Christian Kist, tot de Nederlander ook met scherp begon te schieten. De 180-teller eindigde op negentien stuk, waarvan tien voor Anderson. Zijn dubbels waren met 10 uit 29 opnieuw niet heel scherp, maar op het moment dat het echt moest vielen ze wel. Zijn laatste twee legs pakte de nummer twee van de wereld met finishes van 76 en 88. Na afloop klaagde hij steen en been over het speelschema in Blackpool. Hij vond het raar dat de titelverdediger pas maandagavond hoefde te spelen, terwijl hij koud uit het vliegtuig al aan de bak moest. Nu heeft hij twee dagen kunnen uitrusten om aan te leggen tegen Gurney. De Noord-Ier is aan een stevige opmars bezig en is vanaf deze week ook een top-16 speler. Afgelopen voorjaar won hij zijn eerste Players Championship, stond in de halve finale van de UK Open en vorige week dus tijdens zijn allereerste World Series-event gelijk in de finale. Met name scorend maakt de SuperChin telkens veel indruk, al bleek tegen Benito van de Pas dat hij er nog lang niet is. Big Ben wist namelijk de foutjes van Gurney in de tweede helft van de partij af te straffen en had eigenlijk moeten winnen. De Nederlander miste drie matchdarts en daarna nog een karrenvracht aan dubbels om de strijd zijn kant uit te duwen. Zo ontsnapte Gurney en kan nu vrijuit aan de bak tegen Anderson. Daarbij weet hij dus hoe hij moet winnen van de Schot, want hij heeft op televisie zelfs een positief record van 2-1 tegen de man die in Blackpool nog altijd nooit een finaleplaats heeft behaald.

Peter WrightCristo Reyes (onderlinge duels 7-1, op televisie 1-0)

In het kwartet van Peter Wright leek het er even op dat alle vier de geplaatste spelers gewipt zouden worden. Nadat Robert Thornton, Michael Smith en James Wade sneuvelden stond ook Wright op omvallen. De Schot was volledig onherkenbaar, probeerde nog wat te forceren door te wisselen van darts alleen kwam geen stap vooruit. Het was volledig te danken aan de totale inzinking van James Wilson dat Wright alsnog wist te winnen. De Engelsman begon vreselijk te choken en gaf alles weg. Na afloop baalde Wright zelf duidelijk van zijn vertoonde spel en gaf aan dat hij vooral goed moest slapen. Het reizen naar Shanghai en Las Vegas had er bij hem flink ingehakt. Daarnaast was hij met een setje darts op het podium verschenen waarmee hij eigenlijk een punt wilde maken daar wel goed mee te kunnen presteren. Bij 99 van de 100 spelers ga je er dan ook vanuit dat ze nu terugschakelen naar het vertrouwde materiaal, alleen Wright is nou juist die ene speler waar je dat niet zeker van weet. Tegen Cristo Reyes zal het hoe dan ook een stuk beter moeten. De Spanjaard is al een aantal maanden zeer goed op dreef, is de top-32 van de wereld binnengekomen, en gaf zondagmiddag zowat een demonstratie. Met een gemiddelde van 101,29 per beurt, 5 180’ers, en 10 uit 24 op de dubbels was hij veel te sterk voor Robert Thornton. De Spanjaard is al sinds zijn entree bij de PDC onbevangen aan het spelen en lijkt ook nu bij zijn debuut op de World Matchplay weinig last te hebben van druk. Met het opengeslagen speelveld tot aan de halve finale, de winnaar van dit duel speelt immers tegen Darren Webster of Steve West waartegen ook veel kansen liggen, is er opeens heel veel mogelijk. Wel blijft Wright de favoriet bij de bookmakers, ook door de ruime voorsprong in onderling gespeelde duels.

World Matchplay 2017: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay