Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 7

Phil Taylor Michael van Gerwen PDC Darts

Hebben we de dartsklassieker al gehad op de World Matchplay, de kraker tussen Michael van Gerwen tegen Phil Taylor komt er nu overheen. De koning van de PDC en zijn opvolger strijden om een plaats in de halve finale in Blackpool. Dat doen ook Adrian Lewis en Alan Norris.

Adrian LewisAlan Norris (onderlinge duels 3-0, op televisie 1-0)

Een constant niveau halen is deze week in Blackpool misschien wel het moeilijkste facet gebleken. Het aantal spelers dat in de eerste en tweede ronde een totaal ander gezicht liet zien is bijna niet op één hand te tellen. Lewis en Norris hoorden ook bij deze rij. Jackpot kwam als een groot vraagteken de World Matchplay binnen. Door een operatie aan zijn onderrug begin juli was hij anderhalve maand van het circuit verdwenen. In die periode trainde hij ook nagenoeg niet en wist zelf dus ook niet in wat voor vorm hij zou zijn. De eerste ronde tegen Steve Beaton oogde zeer wankel en bekende de nummer vier van de wereld ook nog altijd veel pijn te hebben. Met het vertrouwen van een overwinning op zak werd de tweede ronde vuurwerk. Debutant Rob Cross gooide ruim 104 per beurt en maakte ontzettend veel indruk. Eén slippertje op de dubbels strafte Lewis in de slotfase toch keihard af voor de zege. Ondertussen was Norris in twee hevige gevechten verwikkeld. Eerst een mentale met Kim Huybrechts, waarin de Belg na een paar ferme tikken door hoge finishes het onderspit moest delven. Vervolgens was Dave Chisnall niet in staat om zijn status als nummer vijf van de wereld waar te maken. Hij slaagde er tegen Norris niet in om een constant niveau te halen en miste de kans om het af te maken. Er volgde een verlenging, waarin Norris uiteindelijk weer met een hoge finish de break pakte. In de eerste kwartfinales hebben we al gezien dat de vorm uit de tweede partij ook niets zegt over de derde doorgang. Dus opnieuw is het de vraag hoe Lewis is hersteld van de vorige zware inspanning. Op voorhand is hij wel de duidelijke favoriet tegen Norris, want alle onderlinge duels wist hij in de afgelopen jaren te winnen.

Eerdere duels op televisie
Players Championship Finals (2015, tweede ronde) 10-3

Michael van GerwenPhil Taylor (onderlinge duels 25-2-32, op televisie 7-1-5)

Het duel van de kwartfinale is op papier absoluut het treffen tussen Mighty Mike en The Power, al denken de wedkantoren daar anders over. Zo heeft Unibet Taylor ingeschaald op liefst 5 keer je inzet, met Van Gerwen slechts op 1,18. Zoals bekend is Taylor bezig aan zijn laatste jaar en dus ook zijn laatste World Matchplay. In Blackpool heeft hij zich altijd thuis gevoeld en zijn nederlagen zijn sporadisch. Zijn laatste nederlaag in de Winter Gardens was vorig jaar tegen Van Gerwen, de finale eindigde in 18-10. Kijkend naar het afgelopen jaar zijn de verschillen toch kleiner dan gedacht. In 2016 en 2017 speelden ze dertien keer tegen elkaar, met een stand van 7 zeges voor Van Gerwen, één gelijkspel en vijf zeges voor Taylor. Wel is het zo dat de belangrijkste partijen op majors (The Masters halve finale, UK Open halve finale, Premier League finale, World Matchplay finale) allemaal door Van Gerwen werden gewonnen. Sinds het wereldkampioenschap anderhalf jaar geleden heeft Mighty Mike op de majors ook geen enkele knock-outwedstrijd meer verloren, deze week is voorlopig opnieuw gebleken hoe oppermachtig hij is. Zonder echt gas te geven liet hij helemaal niets heel van zowel Stephen Bunting als Simon Whitlock. De twee kwamen al met angst in het gezicht het podium op en gaven Van Gerwen gewoon geen enkele weerstand. Taylor moest heel wat harder werken om de kwartfinale te bereiken, al lijkt dat qua uitslagen misschien niet zo. Gerwyn Price ging tot 5-5 mee met Taylor, voor de Engelsman vijf legs op rij miste. Raymond van Barneveld kreeg in de eerste negen legs liefst zeven keer de kans om de leg ook uit te gooien. Dat deed hij slechts drie keer. Zo miste hij onder meer in de achtste leg pijlen voor 4-4, om daarna geen leg meer te pakken: 11-3. Het spel van Taylor deze week is solide, maar niet uitmuntend. Dat Van Barneveld zoveel kansen kreeg om legs te pakken geeft al wel aan dat de uitslag erg vertekend is. Het ligt niet in de lijn dat Van Gerwen ook zoveel kansen onbenut gaat laten en de lengte van de partij speelt daar ook een grote rol in. Dit jaar is vaker gebleken dat Taylor er niet meer in slaagt om zijn hoge niveau over een lang format vast te houden en om zestien legs te winnen zal hij continu het scorende geweld van Van Gerwen moeten counteren. Eén statistiek spreekt wel in zijn voordeel. In 24 edities van de World Matchplay is er nog nooit een speler geweest die hem twee keer heeft verslagen. Van Gerwen zou de enige in het resterende veld zijn die daar wel in kan slagen.

Duels op televisie in 2016 en 2017
Shanghai Darts Masters (2017, kwartfinale) 8-7
Premier League (2017, groepsfase) 3-7
Premier League (2017, groepsfase) 7-4
Champions League (2016, finale) 5-11
Champions League (2016, groepsfase) 4-10
Sydney Darts Masters (2016, finale) 9-11
World Matchplay (2016, finale) 18-10
World Cup of Darts (2016, finale) 3-4
Premier League (2016, finale) 11-3
Premier League (2016, groepsfase) 7-5
Premier League (2016, groepsfase) 6-6
UK Open (2016, halve finale) 10-6
The Masters (2016, halve finale) 11-10

World Matchplay 2017: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay