Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2018: Voorbeschouwing Dag 2

De tweede dag van de World Matchplay is traditioneel de drukste dag met zowel een middag- als een avondsessie. De helft van het deelnemersveld komt in actie, verspreid over acht wedstrijden. Daarbij één Nederlander: Raymond van Barneveld. Hij sluit de dag af tegen Kyle Anderson.

Darren Webster – Steve Lennon (0-0)

Zonder heel erg op te vallen is Darren Webster zomaar de top-16 van de wereld binnengekomen. Jarenlang was Demolition Man een gevreesde speler op de vloer, maar was het op de grote toernooien toch vooral een choker. De laatste twee jaar is daar verandering in gekomen. Met volle overtuiging partijen op televisie afmaken is er nog altijd niet bij, toch heeft hij duidelijk progressie geboekt. Vorig jaar won hij zijn eerste Players Championship en stond dit jaar alweer in twee finales. Zijn hoge ranglijst heeft Webster echter vooral te danken aan zijn zeer solide spel. Nagenoeg ieder toernooi van de Pro Tour haalt hij de laatste-16 en sprokkelt zo ontzettend veel ponden. Echte uitschieters blijven dus alleen nog wel uit, waardoor Webster nog een stap zou kunnen zetten richting de top-10 van de wereld. De komende maanden bieden daar een uitgelezen kans voor, want kijk je naar het verdiende prijzengeld in 2017 was Webster al de nummer tien. De eerste aanzet in Blackpool zou moeten gebeuren tegen Steven Lennon. De 24-jarige Ier kwam vorig jaar als een komeet binnen bij de PDC. Onbevangen wist hij zich gelijk te plaatsen voor diverse televisietoernooien en het WK. Daarna kwam de bekende terugval. De verwachtingen kon hij begin 2018 niet waarmaken en daardoor liep Lennon zelfs de UK Open mis. Het duurde tot half april voor er weer wat goede resultaten volgden, met de Dutch Darts Masters als uitschieter. Pardoes stond Lennon in de finale en daarna werden zijn spel opnieuw een stuk constanter. Als speler kan Lennon erg saai overkomen, maar daar schuilt ook gelijk zijn kracht. Tegenstanders en omstandigheden lijken voorlopig weinig vat op Lennon te krijgen en dat kan hem tegen Webster wel eens helpen. De Engelsman voelt namelijk toch opeens de druk van de favorietenrol en kans op de genoemde top-10 plaats.

Ian White – Max Hopp (1-5, op tv 0-0)

Zet je Ian White en Max Hopp naast elkaar, dan zou je toch verwachten dat de ervaren Engelsman een duidelijk overzicht heeft gehad in de afgelopen jaren op de jonge Duitser. Het omgekeerde blijkt het geval. Van de zes ontmoetingen tussen de twee was het maar liefst vijf keer dat Hopp als winnaar het strijdtoneel verliet. Alleen de laatste keer kon White juichen. De 47-jarige Engelsman verkeert in de positie waarin we hem eigenlijk al een jaar of vijf zien. Op dit moment is hij de nummer elf van de wereld en heeft op de Pro Tour zijn naam weer laten doorklinken. Twee keer was hij de winnaar van een Players Championship, stond nog in een finale en liefst vier halve finales. Het blijft echter wachten op dit soort prestaties op televisietoernooien, al is het de vraag of dat er ooit van gaat komen. Van Hopp werd jarenlang ook ontzettend veel verwacht, maar had hij moeite om met de grote druk om te gaan. 2017 was zelfs een rampjaar, waarin hij zich niet plaatste voor het wereldkampioenschap en ook de UK Open zat er dit jaar niet in. Daarna is blijkbaar de knop wel omgegaan bij de gewezen wereldkampioen bij de jeugd. Hij begon zich weer te plaatsen voor de European Tour-events en half april was het raak. Door te winnen van Peter Wright, Benito van de Pas, Joe Cullen, Rob Cross en Michael Smith won hij zomaar als eerste Duitser een European Tour. In één klap was hij verzekerd van nagenoeg alle televisietoernooien in 2018 en kan echt vooruit. Wat volgde was onder meer een sterke World Cup of Darts, waardoor hij zich nu voor het eerst mag melden in de Winter Gardens. Voor de bookmakers is White nog wel altijd de uitgesproken favoriet, maar de cijfers zeggen eigenlijk iets anders.

Gerwyn Price – Joe Cullen (3-1, op tv 0-0)

2018 is voorlopig nog niet echt het jaar van Gerwyn Price. De finalist van de UK Open en World Cup in 2017 rukte op richting plek 12 van de wereld en mocht de Premier League Darts in. Daar kreeg The Iceman een aantal flinke tikken te verwerken, om zich daar toch aardig van te herstellen. Zo stond hij in Oostenrijk alweer in de finale van een European Tour en haalde nog een aantal kwartfinales. Daar bleef het alleen niet bij. De gewezen rugbyer liep bij een looptraining een achillespeesblessure op, waaraan hij geopereerd moet worden. Een kleine maand geleden werd duidelijk dat Price deze wel kon uitstellen tot na de World Matchplay, waardoor hij de afgelopen weken ook in de World Series kon spelen. Veel succes bracht hem dat niet en ook de Matchplay wordt nu lastig. Met Joe Cullen treft hij iemand die namelijk al tijden aan de deur aan het kloppen is. Rockstar is met name op de European Tour sterk dit jaar met vijf kwartfinales en een halve finale. Het laatste zetje kan hij net zoals op de televisietoernooien maar niet zetten, waardoor hij nog altijd ronddobbert op plaats achttien van de wereld. Weet hij wel een keer een goed toernooi te draaien op televisie, dan kan hij echter zomaar het pad bewandelen zoals Daryl Gurney dat vorig jaar deed. Die potentie heeft Cullen namelijk wel en met zijn snelle spel, gevatte opmerkingen en vrolijke uitstraling kan hij een uitstekende toevoeging zijn voor veel invitatietoernooien. Gezien de huidige problemen van Price lijkt dit dan ook een uitgelezen mogelijkheid voor Cullen, ook als je bedenkt dat de tegenstander in de tweede ronde zomaar iemand kan zijn die momenteel ook niet in de beste vorm verkeerd.

Daryl Gurney – Steve West (2-2, op tv 1-0)

Daarbij gaat het om Daryl Gurney. Veranderde een jaar geleden alles in goud voor de Noord-Ier, momenteel moet hij er hard voor werken. De Premier League werd voor Superchin uiteindelijk best succesvol met een vijfde plaats. Hij had een veel slechter debuutjaar kunnen draaien, maar het bleek wel een flinke aanslag te zijn op zijn fysieke en mentale status. Zijn spel op de Pro Tour was zeer wisselvallig met soms goede partijen, maar met name het scorende vermogen was verdwenen. De World Series in Las Vegas en Shanghai waren vervolgens niet al te best, want twee keer werd hij uitgeschakeld met een gemiddelde van onder de 90 per beurt. De druk zal er in Blackpool dan ook vol opstaan, want de verwachtingen van de nummer vijf van de wereld zijn wel hooggespannen. De loting is daarbij ook voor hem niet al te gunstig. Steve West heeft er de laatste twee jaar namelijk zijn beroep van gemaakt om op de grote televisietoernooien in de eerste ronde voor een stunt te zorgen. De laatste twee edities van de World Grand Prix waren Phil Taylor en James Wade het slachtoffer van West, vorig jaar was Michael Smith de klos op de World Matchplay. De Engelsman heeft daarbij een solide half jaar afgewerkt. Dat begon al met een derde ronde op het WK en een kwartfinale op de UK Open. De afgelopen maand stond hij in de halve finale van zowel de Gibraltar Darts Trophy als het Danish Open. Gurney zal dus zijn beste spel naar boven moeten toveren om zich te ontdoen van West.

Mensur Suljovic – Steve Beaton (0-8, op tv 0-0)

Een zeer opmerkelijke onderlinge balans, in acht ontmoetingen is Mensur Suljovic er namelijk nog niet in geslaagd om te winnen van Steve Beaton. De natuurlijke worp van The Adonis blijkt niet van slag te raken van het soms vreemde en onvoorspelbare spel van The Gentle. In de verdediging van Suljovic moet er wel worden bij gezegd dat vijf van de acht partijen dateren uit de periode 2008 – 2010, in de piekjaren van de Oostenrijker troffen ze elkaar pas twee keer. Suljovic kent een wat vreemd seizoen. Het begon goed met een halve finale op The Masters, maar de Premier League werd een teleurstelling. Met name in de eerste weken speelde hij heel sterk, om telkens iemand te treffen in topvorm. Uiteindelijk degradeerde The Gentle en kon de focus op de European Tour. Door de Premier League koos Suljovic er namelijk voor om nagenoeg geen enkel weekend op de Players Championships te verschijnen. Waar hij wel verscheen was het vaak raak, vooral op zijn geliefde European Tour. Een halve finale in Oostenrijk, een kwartfinale in Nederland, een kwartfinale in Hamburg en toernooiwinst in Denemarken. Tussendoor won hij ook nog eens de German Darts Masters, zijn eerste World Series-titel. Er mag dan ook heel wat verwacht worden van Suljovic, die in een kwart zit met mogelijkheden. Maar dan moet hij wel eerst winnen van Beaton. The Adonis is aan een typisch Beaton-seizoen bezig. Veel solide prestaties en een paar uitschieters. Die kwamen eind juni met twee halve finales op Players Championships. Daar liet hij gelijk weer zien het nog altijd te kunnen, als is Blackpool voor hem geen al te gelukkige plaats geweest. De afgelopen jaren verloor hij meestal in de eerste ronde, behalve twee jaar terug. Toen stond de Engelsman pardoes in de kwartfinale.

Gary Anderson – Stephen Bunting (6-4, op tv 3-2)

Het waren drukke weken voor Gary Anderson. De Schot had sinds het slot van de Premier League Darts wel een erg lange vakantie genomen, met alleen nog de World Cup of Darts tussendoor. De rest van juni en begin juli kwam hij niet in de buurt van een dartsbord, om de afgelopen twee weken te spelen in Las Vegas en Shanghai. De rust had hem goed gedaan, want in de Verenigde Staten was Anderson extreem sterk. Het bracht hem de titel, maar een reisje verder naar Azië verloor hij al in de eerste ronde van Royden Lam. Het zegt meer over de focus dan over het spel van Anderson, want als hij er deze week in Blackpool ook zin in heeft kan hij zomaar voor het eerst de World Matchplay gaan winnen. De finale zal voor Anderson wel het eerste doel zijn, want verder dan de halve finale (2014, 2016) kwam hij nog niet. Dat prijzengeld moet hij nu ook verdedigen en in zijn langzame afdaling kan hij dus een nieuw stukje zien afbrokkelen. In de eerste ronde heeft hij een onvoorspelbare opponent. Stephen Bunting heeft een heel diep dal overwonnen, want de gewezen Lakeside-kampioen gaf in het voorjaar aan dat hij in een groot mentaal wak heeft gezeten. Het scheelde weinig of Bunting was helemaal gestopt met darts. Inmiddels heeft hij het plezier weer terug en dat resulteert ook in een aardig seizoen. Vier kwartfinales zijn met name de laatste maanden aangevuld met drie halve finales. Daarbij ook begin juli op de European Tour in Hamburg. Michael van Gerwen moest eraan te pas komen om Bunting af te stoppen. De grote vraag is of The Bullet ook al zover is om zijn goede spel weer te tonen op het grote podium, want in dat geval kan hij het Anderson lastig gaan maken.

Rob Cross – Mervyn King (2-3, op tv 0-0)

Het is voor Rob Cross te hopen dat zijn eerste partij dit jaar op de World Matchplay wat soepeler gaat verlopen dan twaalf maanden terug. Voltage stond toen stijf van de spanning en had het geluk dat Ian White totaal niet op kwam dagen. Cross won daardoor, om vervolgens van Adrian Lewis te verliezen ondanks een gemiddelde van 104 per beurt. Zoals bekend is er in een jaar tijd heel veel veranderd bij Cross. Hij werd wereldkampioen na een indrukwekkende opmars en moest daarna toch ook wel de prijs betalen van het succes. De geschepte verwachtingen kon hij lang niet altijd inlossen, de Premier League Darts werd ondanks het bereiken van de play-offs toch in sommige opzichten een teleurstellende campagne en op de Pro Tour bleef hij bijna een half jaar zonder overwinning. Half juni slaagde Cross er eindelijk in om zijn eerste toernooi als wereldkampioen te winnen en de afgelopen twee weken stond hij ook in de finale in Las Vegas en Shanghai. Hij wisselde erg goede partijen af met mindere duels, waarbij het er vooral op leek dat de tank gaandeweg de dag leeg raakte. Het kan hem in ieder geval het goede gevoel geven richting de World Matchplay. Hoe het met Mervyn King gaat is een groter vraagteken. Op het grote podium zagen we hem voor het laatst tijdens het WK, toen verloor hij in de eerste ronde doordat zijn rug te veel opspeelde. Het had er veel van weg dat we wel eens afscheid moesten gaan nemen van The King, maar op de Pro Tour ging hij toch weer stug verder. Drie kwartfinales en een halve finale bracht hem richting de zomer, waarin het echte succes kwam. Een kwartfinale in Kopenhagen werd vervolgd met winst van het vijftiende Players Championship. Het zit er dus nog altijd in bij King, maar gaat het er ook uitkomen op het podium? Twee jaar geleden gooide hij James Wade er nog uit in Blackpool om de kwartfinale te halen, waarin Phil Taylor er bijna afging (16-14). In onderlinge duels staat King ook nog eens voor tegen Cross, dus de ingrediënten zijn daar voor een stunt.

Raymond van Barneveld – Kyle Anderson (6-5, op tv 2-3)

Had Gary Anderson een lange vakantie genomen, dat kan helemaal gezegd worden van Raymond van Barneveld. Van de 32 spelers op de World Matchplay is hij degene met de minst gespeelde toernooien en wedstrijden van 2018. Tijdens de Premier League Darts probeerde hij zich nog wel te plaatsen voor een aantal European Tour-events, kwam in actie op de UK Open en een viertal Players Championships. Na afloop van de Premier League verscheen de Hagenaar alleen nog op de German Darts Masters en de gewonnen World Cup of Darts. Daar was de vorm van Barney overigens uitstekend, want hij gooide zelfs zijn hoogste gemiddelde ooit op een televisietoernooi: 113,38. Dat was op 3 juni en vervolgens speelde hij tot vandaag geen wedstrijd meer. Wel werd hij opgeschrikt door een overval op zijn huis en reisde de afgelopen weken door de Verenigde Staten. Via Instagram werd de Barney Army uitgebreid op de hoogte gehouden van alle fraaie locaties waar hij langs kwam en nu kan hij fris weer aan de slag in Blackpool. Zijn jacht naar succes begint tegen Kyle Anderson. De Australiër heeft de Pro Tour volledig afgelopen, maar dat ging niet altijd even succesvol. Fysiek ongemak stond hem daarbij deels in de weg en het lukt Anderson ook maar niet om de echte belofte in te lossen. Eind vorig jaar liet hij uitmuntende dingen zien met een negendarter en een halve finale op het European Championship. Dit jaar kwam daar tot dusver alleen een kwartfinale de Dutch Darts Masters bij en samen met Simon Whitlock een halve finale op de World Cup of Darts. Ook daarop was zijn spel alleen zeer wisselvallig. In onderlinge duels staat Anderson op achterstand tegen Barney, maar op televisie won hij wel vaker. Voor allebei de spelers geldt dan ook dat het lastig is in te schatten hoe ze ervoor staan.

World Matchplay Darts 2018: Uitslagen, programma en statistieken

Delen:

Meer over World Matchplay