Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2018: Voorbeschouwing Dag 3

De derde dag van de World Matchplay Darts 2018 brengt al de laatste vier partijen van de eerste ronde het podium op. In Blackpool zien we daarin twee Nederlanders: Jermaine Wattimena en Jelle Klaasen.

Kim Huybrechts – John Henderson (3-9, op tv 0-0)

Kim Huybrechts kan vanavond een uniek record in handen krijgen, al zal de Belg er allerminst blij mee zijn. Hij heeft op dit moment al zes keer deelgenomen aan de World Matchplay en telkens in de eerste ronde verloren. Dit negatieve record deelt hij nu met onder meer Eric Bristow, maar bij een nieuwe nederlaag zou hij dus dit twijfelachtige record alleen in handen kunnen krijgen. Op ranglijst is de 32-jarige The Hurricane de favoriet tegen John Henderson, al is de vorm van de Belg dit seizoen verre van goed. Het begin nog goed in 2018 met onder meer een halve finale op de UK Open Qualifiers en een plaats bij de laatste-16 op de UK Open. Daarna volgde een periode in maart en april waarin eigenlijk niets wilde lukken. De zeges waren zeldzaam, tot de Dutch Darts Masters. In Zwolle haalde hij de halve finale en traditioneel speelde Huybrechts een sterke World Cup of Darts. Daarna was het op de vier vloertoernooien met één zege in vier toernooien opnieuw mager, afsluitend met een laatste-16 in Hamburg op de European Tour. Wat ook niet in het voordeel spreekt van de Belg is dat hij in onderlinge duels met Henderson ruim achter staat, al was hier geen enkel televisiepartij bij. Het jaar van de grote Schot is vrij vergelijkbaar met die van Huybrechts. Een halve finale op een UK Open Qualifier kreeg een vervolg met twee kwartfinales op de Pro Tour. Het grote verschil in de rest van het jaar is dat Henderson solide resultaten haalde en zo flink wat ponden pakte, waar Huybrechts een aantal uitschieters had. Al te veel plezier heeft The Highlander vooralsnog ook niet beleefd in Blackpool. Hij won al wel eens een partij in 2011, de keren dat hij daarna van de partij was kon de reis naar Schotland telkens na de eerste ronde worden ingezet.

Simon Whitlock – Richard North (1-2, op tv 1-0)

Al te vrolijk zullen Simon Whitlock en Richard North niet zijn geworden van de loting voor de World Matchplay. De twee trainen regelmatig samen en troffen elkaar een klein jaar geleden ook al op de World Grand Prix. Toen was het in de tweede ronde en had Whitlock geen kind aan de Engelsman. Op papier zou je dat nu ook verwachten. North is bijna het schoolvoorbeeld van een jonge speler die aan zijn tweede jaar op de grote tour bezig is. Waar vorig jaar vrij veel vanzelf ging, moet hij nu verwachtingen waarmaken. Met name in de eerste maanden van dit jaar kwam daar heel weinig van terecht. Hij plaatste zich pas drie keer voor een European Tour-event en heeft een tiental nul-scores genoteerd op de Pro Tour. Daar stonden wel een aantal uitschieters tegenover zoals een halve finale op de European Tour in Leverkusen, maar een kleine maand geleden was hij afhankelijk van anderen om zich te plaatsen. Op de European Tour in Hamburg was North niet van de partij en zakte hij naar de laatste kwalificatiestek. Het werd een zenuwslopend weekend, want pas toen William O’Connor de finale verloor was North geplaatst. Simon Whitlock keerde dit jaar terug in de Premier League Darts en speelde een sterke openingsperiode. Een zware griep zorgde voor een slechte tussenperiode, maar uiteindelijk kon de Australiër terugkijken op een goede campagne. Dat kreeg een goed vervolg met een finale op de Danish Open en een halve finale op de World Cup of Darts. Op ervaring mag Whitlock normaal gesproken geen enkel probleem kennen met North.

James Wade – Jermaine Wattimena (2-1, op tv 0-0)

Door de vroege uitschakeling van Michael van Gerwen is James Wade enige voormalig winnaar de World Matchplay nog in het speelschema. The Machine was de beste in 2007 en zijn laatste grote titel (The Masters) dateert alweer uit 2014. Toch hebben veel volgers Wade met een rood cirkeltje omcirkeld als hele gevaarlijke outsider. De linkshander is namelijk aan een bijzonder goed jaar bezig. Hij doet dit jaar niet mee aan de Premier League en de focus op de Pro Tour deed hem goed. In een half jaar tijd stond hij drie keer in een finale en vier halve finales. Het leverde hem wel een uitnodiging op voor de World Series in Las Vegas en Shanghai, met name in de Verenigde Staten wist Wade indruk te maken. Hij won namelijk in een subliem duel van Michael van Gerwen en had daarna eigenlijk ook Gary Anderson moeten vloeren. In allebei de duels overlegde hij een gemiddelde van boven de 100 per beurt en wanneer Wade die cijfers noteert wordt zijn spel echt levensgevaarlijk. In de openingsronde treft hij debutant Jermaine Wattimena. Sinds de entree van de Nederlander bij de PDC is hij ieder jaar vooruit gegaan. Vorig jaar wist hij zich daardoor al voor diverse toernooien te plaatsen en nu is het ook voor het eerst raak op de World Matchplay. Dat komt vooral door een ontzettend constant jaar. Zo plaatste Wattimena zich voor maar liefst acht European Tour-events, de huidige barrière daarbij is wel dat hij niet voorbij de derde rondes weet te komen. Dat lukt op de vloer duidelijk wel, want in juni stond hij twee keer op rij in de halve finale van een Players Championship. Ondanks het snelle spel is er ook zichtbaar steeds meer rust in het spel van Wattimena te zien. Dat zal zeker tegen een speler als Wade tot het ultieme worden getest, want van Wade hoeft geen haast te worden verwacht.

Peter Wright – Jelle Klaasen (11-3, op tv 2-1)


Met Peter Wright en Jelle Klaasen sluiten we de eerste ronde van de World Matchplay Darts 2018 af. Twee spelers die een goede zege uitstekend kunnen gebruiken, want ze zitten niet in de beste fase van hun carrière. Wright is eigenlijk al sinds het wereldkampioenschap aan het kwakkelen. De Schot kreeg toen last van galstenen, daar kwamen problemen met zijn schouder en elleboog overheen en een duidelijke dip in zijn vorm. Wright had zichzelf ondertussen ook een forse doelstelling opgelegd, want hij wilde liefst twintig toernooien winnen. Het duurde tot 17 juni voor hij eindelijk als winnaar uit de bus kwam. Opvallend genoeg waren zijn resultaten op de Pro Tour – ondanks de zichtbare problemen in onder meer de Premier League – wel erg constant. Vier finales en vijf halve finales waren de score op de Pro Tour. Daar kwam nog een finale op de World Cup of Darts bij en liefst drie halve finales op de World Series. Zo ook de afgelopen weken in Las Vegas en Shanghai. Dat oogt goed, maar wanneer je dieper in de cijfers duikt niet. In Las Vegas gooide Wright zelfs twee keer onder de 90 gemiddeld en in de andere drie partijen schommelden de cijfers tussen de 90 en 97. Vooral de overtuiging ontbrak bij de Schot, maar hij wist wel flink wat zeges bij elkaar te harken. Dat zal hij ook moeten doen tegen Klaasen, die zich uiteindelijk pas het laatste toernooi verzekerde van de World Matchplay. Hij moest zich daarvoor plaatsen voor de European Tour in Hamburg en daarna schoof hij op de ranking voorbij onder meer Richard North. Door het hele kalenderjaar heen heeft Klaasen wel ponden gesprokkeld, maar naast één kwartfinale op een UK Open Qualifier is er geen enkele uitschieter te bespeuren. Hierdoor is The Cobra ook uit de top-16 van de Pro Tour-ranking gevallen en daardoor is hij niet meer automatisch geplaatst voor de European Tour-events. De tweede helft van 2018 zal Klaasen dan ook aan de bak moeten om in het najaar ook op alle televisietoernooien van de partij te zijn, want de top-16 van de wereld raakt nu ook langzaam uit zicht.

World Matchplay Darts 2018: Uitslagen, programma en statistieken

Delen:

Meer over World Matchplay