Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2018: Voorbeschouwing Dag 4

Raymond van Barneveld World Matchplay Darts 2018

De tweede ronde van de World Matchplay 2018 gaat vandaag van start met vanavond twee Nederlanders aan de oche. Voor zowel Jeffrey de Zwaan als Raymond van Barneveld wacht een zware kluif met Adrian Lewis en Gary Anderson.

Dave Chisnall – Michael Smith (6-7, op tv 0-2)

Voor Chisnall kan vanavond bijna een unicum plaats gaan vinden. Het zou in Blackpool voor de vijfde keer kunnen zijn dat hij de kwartfinale haalt, maar tegelijkertijd zou dat voor het eerst sinds 2016 zijn dat de nummer acht van de wereld op een televisietoernooi de laatste acht weet te halen. Het is eigenlijk een klein wonder dat de Engelsman nog altijd zo hoog staat genoteerd ondanks een werkelijk dramatisch 2017. Buiten het zicht van de camera’s wil het nog wel lukken en vooral op de Pro Tour waren er dit jaar een aantal goede resultaten. Een finale, twee halve finales en drie kwartfinales zorgden voor positieve geluiden. Daar stonden alleen ook veel dramatische optredens tegenover. De UK Open was alweer snel klaar en ook op de World Cup of Darts kon hij geen indruk maken. Wat vooral opvalt is dat Chizzy zijn grote scorende vermogen lijkt te zijn kwijtgeraakt. Op de dubbels was hij altijd al wat wankel en dat wordt nu telkens genadeloos afgestraft. Zijn openingspartij was eveneens mager voor zijn doen met maar twee keer 180 in veertien legs tijd. Keegan Brown (76,62) kwam alleen niet opdagen, waardoor Chizzy een makkie had. Michael Smith is dan ook de favoriet om dit duel te gaan winnen, want hij is juist wel in een opwaartse lijn. Bully Boy kende twee moeizame jaren en het leek een gok dat hij voor de tweede keer de Premier League in werd gegooid. Al speelde Smith lang niet altijd even sterk, hij wist wel heel veel punten te verzamelen. Het bracht hem uiteindelijk naar de finale, waarin Michael van Gerwen te sterk bleek. Het was de opmaat naar de winst van de Shanghai Darts Masters, zijn eerste grote televisietitel. Op de Pro Tour domineert Smith ondertussen met enige regelmaat. Hij won twee toernooien en heeft een karrenvracht aan finales, halve finales en kwartfinales. Opvallend is dat hij ook al een positieve balans heeft tegen Chisnall.

Daryl Gurney – Joe Cullen (3-5, op tv 1-0)

Dat Daryl Gurney in de tweede ronde staat is eigenlijk een compleet raadsel. Superchin speelt eigenlijk al het gehele kalenderjaar een stuk minder dan in 2017. In de Premier League Darts wist hij door vooral een 180-regen nog aardige resultaten neer te zetten, maar daarom heen was het heel erg matig. Op de Pro Tour wist Gurney weinig te vlammen en kreeg de afgelopen weken behoorlijke wat forse tikken op de World Series. Daarbij waren zijn gemiddeldes van onder de 90 per beurt veelzeggend. Tegen Steve West was het zondagmiddag niet anders. Hij kon geen moment weglopen en uiteindelijk stond de Noord-Ier al klaar om afscheid te nemen van het toernooi. West presteerde het echter om liefst elf matchdarts te verprutsen en zo Gurney de zege te schenken. Daarmee lijkt het geluk wel gelijk op voor Superchin, die tegen Joe Cullen veel beter voor de dag zal moeten komen dan met een gemiddelde van 89,19. Rockstar wist na vier keer eindelijk voor het eerst te winnen in Blackpool en kreeg de overwinning op Gerwyn Price wel ietwat cadeau. De Welshman is al een maand geblesseerd aan zijn achillespees en zal de komende week worden geopereerd. Hij stelde deze ingreep uit door de World Series en World Matchplay, meer dan zijn startgeld ophalen werd het uiteindelijk niet. Cullen speelde een zeer solide partij (10 uit 19 op de dubbels) en liep naar 10-3. Het lijkt voor hem een volgende stap te zijn in zijn carrière, die in principe de weg kan worden zoals Gurney die bewandelde. Cullen klopt namelijk al een aantal jaar op de deur en staat nu vlakbij de top-16 van de wereld. Met name op de European Tour stampt hij de vloer flink aan, maar dat laatste zetje richting toernooiwinst komt er maar niet. Ook is hij op televisie nog regelmatig zeer wisselvallig, terwijl hij het wel in zich heeft om de top-10 te gaan bestormen. Deze week kan zomaar het moment zijn dat Cullen zijn naam echt gaat vestigen.

Jeffrey de Zwaan – Adrian Lewis (1-7, op tv 0-0)

Voor het tweede televisietoernooi op rij is het raak voor Jeffrey de Zwaan. Won hij op de UK Open al van Michael van Gerwen, zaterdag herhaalde hij dat kunstje op de World Matchplay. Dit keer was de verrassing misschien wel groter. Begin dit jaar was De Zwaan in blakende vorm. Hij won zijn tourkaart terug en stond vervolgens in twee finales op de Pro Tour. Daar kwam eind april zijn eerste PDC-titel bij en The Black Cobra leek niet meer te houden. Daarna is hij alleen flink stilgevallen. De resultaten werden zo mager dat plaatsing voor de World Matchplay zelfs nog aan een zijden draadje leek te hangen en een switch van materiaal op het verkeerde moment niet direct het gewenste effect had. Zaterdag was hij echter weer zeer solide en pakte vooral alle kansen die hij kreeg met beide handen aan. Dat zal hij nu ook moeten doen tegen Adrian Lewis, die in onderlinge duels een ruime marge heeft opgebouwd. Jackpot stond na zijn dramatische jaar 2017 voor het eerst weer op een groot podium. Het enige lichtpuntje was zijn zege op James Wilson en hij daar nu op voort kan borduren. Wilson had namelijk eigenlijk ruim moeten winnen. De Engelsman nam een 7-3-voorsprong en had het uit moeten spelen. Hij pakte echter nog maar één leg en begon zichtbaar te choken. Daarmee was het voor hem een herhaling van zetten van vorig jaar tegen Peter Wright. Lewis profiteerde en heeft een eerste stap gezet, het lijkt echter niet aan te nemen dat De Zwaan dezelfde fouten zal gaan maken als Wilson. Lastiger voor de Nederlander zal wel het tempo van Lewis zijn. Jackpot heeft zijn snelle en soepele stijl losgelaten en is tegenwoordig rustig en gedecideerd. Of het echt een verbetering is voor zijn spel zal de toekomst moeten uitwijzen.

Gary Anderson – Raymond van Barneveld (22-18, op tv 17-17)

Op papier is het treffen tussen Gary Anderson en Raymond van Barneveld de absolute kraker uit de tweede ronde van de World Matchplay. Dat de twee elkaar al zo vroeg in het toernooi treffen komt door de lage ranking van Barney (13), waar Anderson (4) inmiddels ook langzaam begint weg te zakken. Waar de Schot het gros van de Players Championships nog wel speelt, en goede resultaten haalt, laat hij de European Tour volledig links liggen. Van Barneveld begon dit jaar actief op de Pro Tour, maar heeft geen enkele EuroTour gehaald en uiteindelijk slechts zeven van de 22 vloertoernooien gespeeld. Door deze keuze staat hij automatisch lager op de ranglijst dan spelers die wel alles spelen en ponden vergaren. Voor allebei de spelers geldt ook dat het de vraag is welke vorm ze vanavond zullen tonen. Anderson was twee weken geleden in Las Vegas uitmuntend in vorm en won de US Darts Masters met astronomische gemiddeldes. Een week later in Shanghai verloor hij echter al in de eerste ronde en ook de openingspartij op de World Matchplay was niet super. Stephen Bunting kon een vroege voorsprong pakken, om daarna scorend toch niet mee te kunnen met de Schot. Met 96,66 werkte Anderson uiteindelijk een solide duel af, maar zal hij toch niet heel tevreden zijn geweest over het optreden. Dat kon ook gezegd worden over Van Barneveld. Hij speelt nu een jaar met Target Darts. De speciaal voor zijn worp gemaakte darts zijn de afgelopen periode gefinetuned. Met name de grip was niet optimaal en deze is nu verbeterd. Het zorgt er wel voor dat Barney een week voor de World Matchplay van materiaal is gewijzigd en een moeizaam duel afwerkte met Kyle Anderson. In de openingsfase vielen vooral de finishes van de Nederlander goed en won hij zes legs op rij. Daarna werd het spel minder en liet Anderson de kans liggen om nog dichtbij te komen. Na afloop was er twijfel bij Barney en het besef dat het in de tweede ronde tegen Gary Anderson een stuk beter moet. Het verleden heeft echter geleerd dat Van Barneveld zomaar bij kan schakelen als het echt nodig is en Anderson in Blackpool nog nooit zijn beste spel heeft getoond.

World Matchplay 2018: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay