Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2018: Voorbeschouwing Dag 5

Peter Wright World Matchplay Darts 2018

Met Jeffrey de Zwaan als enige Nederlander in de kwartfinale van de World Matchplay gaan de acht overgebleven spelers uit de onderste helft van het speelschema strijden om een ticket voor de kwartfinale. Met daarbij de enig overgebleven oud-winnaar in Blackpool.

Simon Whitlock – James Wade (21-17, op tv 8-10)

The Wizard en The Machine haalden zoals op voorhand verwacht was de tweede ronde, al gebeurde dat wel op totaal andere wijze. Whitlock had het geluk dat hij eigenlijk geen enkele tegenstand kreeg. Richard North had zich op het nippertje als laatste weten te plaatsen voor de World Matchplay, maar verkeert eigenlijk niet in al te beste vorm. Dat werd tegen Whitlock pijnlijk duidelijk, die over hem heen kon walsen. Het is het geluk dat The Wizard dit jaar lijkt te hebben, nadat hij een aantal jaar juist aan de andere kant van de medaille stond. De Australiër keert steeds meer terug naar zijn beste vorm en kan het daarmee iedereen lastig maken. Zo ook Wade, die in de eerste ronde geen topvorm toonde. The Machine is uit de Premier League gehouden en is aardig revanche aan het nemen. Op de Pro Tour is hij uitmuntend op dreef en dat was twee weken geleden ook te zien op de World Series in Las Vegas. Wade won in een uitstekend duel van Michael van Gerwen en had Gary Anderson eigenlijk ook liggen. De reis naar Shanghai en vervolgens Blackpool valt hem echter zwaar, want zijn resultaten hollen achteruit. Tegen Jermaine Wattimena kwam Wade zelfs goed weg, doordat de Nederlander met name in de openingsfase ontzettend veel dubbels wist te missen. Ook een voorsprong hield Wade niet vast en ontsnapte in de verlenging. Twee dagen extra herstellen van de trip zou hem goed kunnen doen, want op papier is hij tegen Whitlock wel de favoriet. Het verschil zal echter niet groot zijn.

Mensur Suljovic – Ian White (5-3, op tv 3-0)

Van de acht tweede ronde partijen is het treffen tussen Mensur Suljovic en Ian White op papier de minst interessante. Simpelweg omdat het verschil tussen de twee spelers ontzettend groot lijkt te zijn. Suljovic speelde in de eerste ronde uitmuntend en wist Steve Beaton volledig weg te blazen. Dat was vooral opvallend, omdat de Oostenrijker nog nooit van Beaton had weten te winnen. White speelde zoals hij eigenlijk altijd op televisie doet. Angstig, behoudend en had het geluk dat zijn tegenstander (Max Hopp) er niet van wist te profiteren. Het opvallende in dit geval was dat White duidelijk geïrriteerd werd van zichzelf en opgefokt begon te juichen als er dingen lukten. Zou White dan eindelijk het heilige vuur in zichzelf hebben gevonden om te gaan vlammen op televisie? Het zal nodig zijn om Suljovic pijn te doen. The Gentle heeft alle drie de duels tegen de Engelsman op televisie weten te winnen en is op de opengegooide World Matchplay gewoon één van de kanshebbers op de titel. Dat zal hij niet zomaar laten lopen tegen White.

Rob Cross – Darren Webster (2-0,op tv 0-0)

Zou Rob Cross het kunststukje van afgelopen winter gaan herhalen? Door het wegvallen van Michael van Gerwen en de toch wankele vorm van veel andere toppers zijn er steeds meer volgers die geloven in de dubbel voor Cross. Het zou een opmerkelijke afsluiting zijn van een moeizaam half jaar. Cross heeft als wereldkampioen namelijk zijn stempel nog niet weten te drukken. Het duurde tot vorige maand dat hij eindelijk een titel wist te pakken op de Pro Tour. De televisietoernooien waren oké, maar niet meer dan dat. Een kwartfinale op de UK Open en een halve finale in de Premier League. In die duels werd hij vervolgens erg ruim verslagen door Gary Anderson en Van Gerwen. De laatste weken lijkt het spel wel steeds beter te worden en zowel in Las Vegas als Shanghai was er een finale te noteren. Mervyn King bood in de eerste ronde in Blackpool een halve partij flink weerwerk. Toen Cross eenmaal de voorsprong te pakken had, liep hij toch eenvoudig weg. Met Darren Webster zal hij opnieuw iemand treffen die zich in de partij vast zal gaan bijten. The Demolition Man is heel stilletjes de top-16 van de wereld binnengekomen en liet in zijn openingsduel tegen Steve Lennon zien waarom. Een vroege break hield hij continu vast en de wurggreep die hij toebracht bij de Ier werd langzaam aangedraaid. Uiteindelijk bezweek Lennon en maakte Webster het verschil (10-6). En met dat stoïcijnse spel kan hij het Cross wel eens heel lastig maken.

Peter Wright – Kim Huybrechts (16-10, op tv 5-1)

De ban is eindelijk gebroken voor Kim Huybrechts. Zes jaar op rij verloor hij in de eerste ronde van de World Matchplay. Voor het duel van dit weekend tegen John Henderson hield de Belg zich groot. Liever zes keer verliezen dan helemaal niet meedoen was zijn visie. Na de zenuwslopende 13-12-zege op Henderson gaf Huybrechts toch toe dat het in zijn hoofd meespeelde. Even leek het mis te gaan toen de Schot hem bij 8-8 wist te breken. Dat zette Huybrechts recht, wist een matchdart in de slotleg te ontwijken en maakte het af. Is hij nu los, of weet Peter Wright hem af te stoppen? De Schotse nummer twee van de wereld had in zijn eerste partij een makkie. Met nieuw materiaal stond Snakebite niet eens fantastisch te spelen, zijn dubbels waren echter wel zeer solide. Tegenstander Jelle Klaasen had erg veel problemen met zweethanden en zijn nieuwe darts gingen nog niet als vertrouwd richting het bord. De Nederlander kon maar weinig druk zetten en zo won Wright met 10-5. Toch leken er voor Klaasen en nu dus ook Huybrechts op voorhand kansen te liggen. Op de televisietoernooien is Wright het hele jaar namelijk al wankel. De echte overtuiging is wat uit zijn spel verdwenen en hij kampt telkens met pijntjes en blessures. Ondertussen gaat het op de Pro Tour wel goed, al moest hij wel tot juni wachten op een eerste titel. En dat in het jaar dat Wright juist twintig titels wilde gaan winnen. De balans op televisietoernooien is wel opvallend. De allereerste keer won Huybrechts (2012 Players Championship Finals), de vijf keer daarna was de buit steeds voor Wright. Daarbij werd er twee keer in Blackpool gespeeld. Zowel in 2013 als 2015 was het in de eerste ronde met ook telkens een ruim verschil: 10-4 en 10-5.

World Matchplay 2018: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay