Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2018: Voorbeschouwing Dag 6

Met één Nederlander in de kwartfinale gaan we naar de apotheose van de World Matchplay. Jeffrey de Zwaan is de grote verrassing dit jaar in Blackpool en hij gaat het nu opnemen tegen Dave Chisnall. De andere kwartfinale in de bovenste helft van het speelschema gaat tussen topfavoriet Gary Anderson en Joe Cullen.

Jeffrey de Zwaan – Dave Chisnall (2-1, op tv 1-0)

Nieuwelingen weten wel vaker voor een stunt te zorgen, maar twee partijen op rij vlammen is van hele andere orde. Jeffrey de Zwaan is daar deze week wel in geslaagd. Zaterdag won hij zeer verrassend van Michael van Gerwen en kon een paar dagen later uitstekend met de nieuwe druk omgaan. De verwachtingen waren namelijk hoog tegen Adrian Lewis, die ook nog eens de gehele partij opzichtig ging vertragen. Het bleek The Black Cobra niets te doen en hij hield zijn vroeg opgebouwde voorsprong vast. Zo staat hij pardoes in zijn eerste kwartfinale van een groot televisietoernooi en daarin liggen opnieuw kansen. In onderlinge duels staat hij namelijk al op voorsprong tegen Dave Chisnall, waaronder de Grand Slam of Darts van vorig jaar. Daar komt bij dat je geen idee hebt wat je van Chizzy kan verwachten. De Engelsman heeft een dramatisch jaar achter de rug waarin hij geen enkele kwartfinale op een groot toernooi wist te bereiken. Ondanks zijn huidige achtste plaats werd hij niet uitgenodigd voor onder meer de Premier League. De focus van Chizzy kon volledig op de Pro Tour, alleen ook daar wilde het niet echt vlotten. Zo kwam hij met weinig zelfvertrouwen richting Blackpool en stond zichtbaar geëmotioneerd na zijn zeges voor de camera. Keegan Brown gaf in de eerste ronde geen weerwerk, maar in de tweede doorgang kwam Chisnall op een 1-7-achterstand tegen Michael Smith. Bizar genoeg won de man in het geel alsnog met 11-8 en gooide ook nog eens een uitstekend gemiddelde van 103,02. De frustratie van een jaar lang onder zijn niveau spelen kwam er duidelijk uit, maar weet hij dat goede spel nu ook vast te houden? Dat is de grote vraag voor allebei de spelers in de kwartfinale, waarin ze zichzelf allebei kansen zullen toedichten.

Gary Anderson – Joe Cullen (4-4, op tv 0-1)

De doorbraak van Joe Cullen lijkt dan eindelijk een feit. Rockstar is al jarenlang een groot talent, hij slaagt er alleen maar niet in om het laatste stapje te zetten. Dat is in zijn geval met name constant presteren. Vorig jaar won hij al zijn eerste Players Championships en komt steeds verder op de European Tour. Een heel weekend goed spelen is alleen nog een opgave. Op televisie kan zijn spel ook verschillen per dag, met het WK van anderhalf jaar geleden als groot voorbeeld. Getergd om te laten zien dat hij Corey Cadby kon verslaan leverde Cullen een fabelachtige partij af, om in de tweede ronde er snoeihard af te gaan tegen Adrian Lewis en 18 punten lager in zijn gemiddelde te overleggen. Toch heeft Cullen het in zich om het pad van bijvoorbeeld Daryl Gurney te bewandelen en zomaar door te stoten naar de top-10 van de wereld. Deze week doet hij daarvoor een stevige aanzet met uitstekend spel en gemiddeldes. Angst voor tegenstanders heeft hij nooit gehad en zal dat nu ook niet hebben met Gary Anderson. In onderlinge duels staat het zelfs gelijk en de enige partij op televisie won de Engelsman. Dat zal voor Anderson een pijnlijke zijn geweest, want dat was op World Series Finals van 2016. Op papier geen belangrijk toernooi, behalve dat deze in zijn eigen Glasgow werd gehouden. Anderson heeft in Blackpool twee gezichten laten zien. Zowel tegen Stephen Bunting als Raymond van Barneveld begon hij traag en zowel The Bullet als Barney lieten het na om echt afstand te nemen. Van Barneveld had de eerste pauze al moeten bereiken met een 5-0-voorsprong. In de tweede helft van de wedstrijden zagen we een scherpe Anderson. Hij kwam in zijn ritme en beukte zich vanzelf langs zijn tegenstanders. Anderson en Cullen spelen in hetzelfde ritme, waardoor het tempo gelijk hoog zal zijn. Voor Rockstar is het dan ook zaak om scherp te beginnen, want anders wordt het een lastig karwei.

World Matchplay 2018: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay