Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2018: Voorbeschouwing Dag 7

Met een favoriet en een surprise in de halve finale van de bovenkant van het speelschema, gaan de vier spelers uit de onderste helft aan de slag. Peter Wright is daarin de favoriet, maar op de World Matchplay heeft dat dit jaar voorlopig weinig waarde gehad.

Darren Webster – Mensur Suljovic (1-4, op tv 0-0)

Een verrassing dat Darren Webster in de kwartfinale staat? Wel als je natuurlijk wereldkampioen Rob Cross daarvoor hebt verslagen, aan de andere kant past het ook gewoon in de opmars van de kleine man. Demolition Man is de laatste twee jaar heel gestaag omhoog geklommen met onder meer een halve finale op de Players Championship Finals, toernooizeges op de vloer en vlak voor het begin van de zomer kwam hij de top-16 van de wereld binnen. Met name de angst om wedstrijden af te maken lijkt verdwenen, al was het tegen Cross nog op het randje. Met zijn derde dart vond hij de dubbel om de klus te klaren, nadat daarvoor Steve Lennon zeer professioneel werd geklopt. Als je naar het verdiende prijzengeld op de rankingtoernooien van 2017 keek, stond Webster al op de tiende plaats. Weet hij dit jaar opnieuw solide te spelen, dan komt hij dus vanzelf in de top-10 van de wereld uit. Misschien gloort de Premier League wel en daarin zou zijn bravoure niet misstaan. Wel is het de vraag of Webster zijn goede spel ook op een constante basis kan laten zien op televisie, wat in het najaar moet blijken. Eerst is er voor hem de kans om een halve finale te halen op een major, dat zou zijn tweede zijn. Vorig jaar stond Webster ook bij de laatste acht in Blackpool, om daarin te verliezen van Peter Wright. Ditmaal wacht Mensur Suljovic, die weer in topvorm verkeert. De Premier League was een zware opgave voor de Oostenrijker, die duidelijk moeite heeft om week in week uit te reizen. Zijn spel was regelmatig prima, maar de resultaten bleven uit. Na de rondreis kwam hij weer in zijn ritme. Dat leverde hem de eerste titel op de World Series op in Duitsland en vervolgens op de European Tour ook de Danish Open. Zijn vorm richting Blackpool was uitstekend en dat bleek ook in zijn eerste twee duels Steve Beaton werd volledig overlopen en tegen Ian White kwam hij eigenlijk ook nooit echt in de problemen. Het grootste gevaar lijkt bij The Gentle zelf te sluimeren. Want kan hij zo’n lang format aan? Vaker is gebleken dat Suljovic in een lange strijd wegzakt.

Peter Wright – Simon Whitlock (12-7, op tv 7-3)

Opeens wat Peter Wright er weer. Een dramatisch zwakke World Series in Las Vegas en Shanghai leken overeen te komen met zijn prestaties op televisie van de afgelopen maanden. Kwakkelen met zijn gezondheid en het ontbreken van de topvorm leken de opmaat naar een matige World Matchplay. Zijn eerste partij tegen Jelle Klaasen was ook verre van goed, met zoals we inmiddels gewend zijn nieuw materiaal. Hij hield vast aan de pijlen, al paste hij wel zijn punten aan omdat deze niet gelijk bleken te zijn, en was tegen Kim Huybrechts niet te houden. De legs in vier beurten volgden elkaar in hoog tempo op en zo werd het 11-5 met een gemiddelde van 105,6 per beurt. Opvallend was vooral dat hij in zestien legs tijd twintig keer 140 gooide. Zijn darts lijken iets te dik voor het soepel gooien van 180’ers, de dubbels vallen echter wel perfect: 11 uit 22. Met Simon Whitlock treft hij iemand die ook weer helemaal is opgeleefd. De Australiër is door een diep dal gegaan en leek weg te vallen. Inmiddels is hij terug in de top-10 van de wereld en laat zich op televisie weer goed zien. De Premier League Darts was naar behoren en in Blackpool heeft hij nog weinig te duchten gehad. Richard North (10-2) kwam niet opdagen en dat kon eigenlijk ook worden gezegd van James Wade. The Machine miste kans na kans op de dubbels en ging er dan ook vanaf met 11-7. Zo staat Whitlock in de kwartfinale en jaagt voor de derde keer op een halve finaleplek. Zijn spel zal echter wel beter moeten wil hij Wright bijbenen. De onderlinge balans, zeker als je weet dat Whitlock de eerste twee duels op tv won, buigt inmiddels zwaar richting de Schot.

World Matchplay 2018: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay