Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts 2018: Voorbeschouwing Dag 8

Met drie namen uit de Premier League Darts én een grote surprise gaan we de slotfase van de World Matchplay in. Jeffrey de Zwaan is de verrassing in Blackpool en zal nu aanleggen tegen Gary Anderson. Peter Wright jaagt op zijn tweede finale op rij in de Winter Gardens, maar moet dan wel iets gaan doen dat hij nog nooit heeft gedaan tegen Mensur Suljovic.

Peter Wright – Mensur Suljovic (7-7, op tv 0-4)

Het zijn opvallende cijfers als je de onderlinge partijen van Wright en Suljovic bekijkt. In 2018 won de Oostenrijker alle drie de onderlinge duels. Op televisie heeft The Gentle ook nog nooit verloren van Snakebite. Die reeks begon in 2016 op het EK, waar Suljovic de finale haalde. Dat ging vorig jaar verder op de Champions League, de World Grand Prix en dit jaar in de Premier League Darts. Iets in het spel van de twee zorgt er dus voor dat Suljovic boven weet te komen drijven. Afgaande op de afgelopen dagen wordt het voor de Oostenrijker wel een lastige klus, want Wright is in een beangstigende vorm. Die vorm komt wel behoorlijk uit het niets. De Schot heeft op televisie een kwakkelend jaar achter de rug en de afgelopen weken wist hij tijdens de World Series in Las Vegas en Shanghai bijna geen gemiddelde boven de 90. Ook de eerste ronde in Blackpool tegen Jelle Klaasen was stroef, daarna was Wright los. Hij speelt opnieuw met een nieuw setje darts en die vallen uitstekend. Tegen Kim Huybrechts reeg hij de 12-darters aan elkaar en dubbelde de Belg. In de kwartfinale ging er met name op de dubbels nog een versnelling bovenop. Met 16 uit 21 was hij nagenoeg foutloos op de dubbels en de laatste elf pijlen richting de buitenste ring en bulls-eye waren allemaal raak. Zo is hij opeens weer een echte titelkandidaat. Dan moet hij dus wel eerst afrekenen met Suljovic, die zich zonder al te veel zorgen door het toernooi heeft gewerkt. Voor het eerst in zijn carrière won The Gentle van Steve Beaton en ook gelijk overtuigend (10-6). Ian White bungelde lang in de partij, maar met 11-8 was ook dat geen gevaar. In de kwartfinale kon Darren Webster eveneens het gat klein houten, tot halverwege de rit. Waar Suljovic doordrukte deed Webster dat niet. In het verleden was juist nog wel eens het probleem dat partijen te lang duurden voor de Oostenrijker, ook daarin lijkt hij te zijn verbeterd.

Jeffrey de Zwaan – Gary Anderson (0-4, op tv 0-0)

Jeffrey de Zwaan is de sensatie dit jaar in Blackpool. Dat begon een week geleden al door op de openingsavond gelijk Michael van Gerwen uit het toernooi te knikkeren. Gekgenoeg is dat voorlopig zijn minste partij geweest op de World Matchplay. Tegen Adrian Lewis ging De Zwaan moeiteloos om met het tergende vertragende spel van Jackpot. Het leek er zelfs op dat hij wanneer Lewis erger ging vertragen de triples van de Nederlander nog makkelijker vielen. De kwartfinale van The Black Cobra was zelfs van uitzonderlijk niveau. Dave Chisnall gooide drie sessies lang alles, maar kon maar niet wegkomen. Daarna verslapte de Engelsman, waar De Zwaan continu een gemiddelde van 105 per beurt bleef stampen. Het bracht hem opeens van 7-7 naar 13-7, waarmee de buit binnen was. Nu wacht de halve finale, waarin nog meer op het spel staat. Het bereiken van de finale is voor De Zwaan namelijk ook gelijk goed voor plaatsing voor de Grand Slam of Darts. Uitnodigingen voor diverse andere toernooien komt in beeld, net zoals nog eens 25.000 pond extra prijzengeld. Hij heeft nu al 30.000 pond verdiend en daarmee de top-50 bereikt. Dat zal dan wel moeten gebeuren tegen Gary Anderson, die hem dit jaar al een paar keer dwars heeft gezeten. Begin dit jaar stonden ze twee keer tegenover elkaar in de finale van een Pro Tour. Eerst een UK Open Qualifier en daarna een Players Championship. In allebei de gevallen werd het 6-2 voor de Schot. Het laatste duel in april, opnieuw op de vloer, werd 6-5 voor Anderson. Op papier wordt de tweevoudig wereldkampioen als favoriet gezien, toch heeft hij nog zonder kleerscheuren de kwartfinale bereikt. Stephen Bunting werd na een vroege achterstand eenvoudig verslagen, maar Raymond van Barneveld kreeg al de kans om de Schot te vloeren. De Nederlander miste pijlen om 5-0 uit te lopen en dat bleek het omslagpunt. In de kwartfinale was Anderson sommige momenten buitenaards. Hij gooide een negendarter en leek weg te walsen van Joe Cullen. Rockstar bleef echter continu zijn kansen pakken en stond op het punt om de partij te beslissen. Cullen miste alleen twee matchdarts en was na afloop vooral verslagen doordat bij het gooien van de tweede pijl er een vlieg langs kwam fladderen. Anderson bleef in de partij en zag op 18-17 de Engelsman drie keer op tops missen. Zo was het gedaan. In Blackpool heeft Anderson nog nooit de finale gehaald.

World Matchplay 2018: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay