Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts: Barney na drie dartswissels eruit tegen Whitlock

Raymond van Barneveld is op een bizarre wijze uitgeschakeld op de World Matchplay. In de tweede ronde begon hij met een vliegende start en kwam tegen Simon Whitlock op een 4-0-voorsprong. Daarna liep het naar 6-9 voor de Australiër en besloot Barney tot twee keer toe een ander setje darts uit zijn tas te halen. Het had voor de huidige Premier League-kampioen geen succesvol effect en met een gemiddelde van slechts 86 per beurt verloor hij met 8-13. Whitlock mag nu aantreden tegen James Wade.

Nieuwe darts

In de eerste ronde gooide Van Barneveld acht keer 180 en won ruim van Vincent van der Voort. Toch besloot hij om te wisselen van darts. Er is een nieuwe dart voor hem ontworpen en daarmee heeft hij de afgelopen week getraind. Het voelde zo goed dat hij er gelijk mee aan de slag wilde op het podium in Blackpool. Scorend liep het gelijk uitstekend en na wat zoeken vond hij ook de dubbel voor een snelle break. Hij ging in zijn eigen leg verder met een 180’er en dubbel-12 voor 0-2. Op dat moment was Whitlock totaal nog niet op gang gekomen. De Australiër is de laatste maand in blakende vorm en won ook op de World Matchplay van Kevin Painter. Hij leek in de derde leg wel toe te slaan, maar miste op 64 met zijn tweede dart de single-16 en daarna ging ook de herkansing mis. Van Barneveld sloeg toe en maakte er met een 68-finish al 0-4 van. 170 was voor Barney iets te veel gevraagd, waardoor Whitlock met pijn en moeite in de partij kon komen.

Grote wisselvalligheid

Het gaf de Australiër wel lucht, want met een 12-darter ging hij verder voor de eerste rebreak. Met een bulls-eye 128-finish was het verschil terug tot één leg. Barney sloeg de eerste aanval af, voor Whitlock zijn eigen leg afraffelde met vijf keer triple-20 op rij en dubbel-4 (4-5). Nu drukte de Australiër ook door. Hij nam scorend de overhand in de leg van de Nederlander en maakte alles weer gelijk. Terug uit de tweede pauze was Whitlock zijn ritme kwijt en miste vanaf 114 met zijn tweede dart de single-17. Van Barneveld profiteerde en brak gelijk met een 72-finish. Hij opende met een 180’er, maar werd toch gelijk teruggebroken door ook een maximale score van The Wizard en dubbel-18 (6-6). Hij ging er nu wel rap vandoor met een 120-finish en vond de break met een bulls-eye 111-finish. Daarmee had de Australiër inmiddels acht van de laatste tien legs gewonnen en vond ook dubbel-10 om er 9-6 van te maken.

Wisselen van darts

In de tweede pauze, na de comeback van Whitlock, stond Van Barneveld al met zijn andere darts in zijn hand. Toen besloot hij nog niet te wisselen, maar deed dat nu wel. Veel effect had het niet. Met de darts waar hij eerder in de week nog acht 180’ers mee gooide, kon hij de triple-20 nu amper vinden. Whitlock kon dan ook eenvoudig een dubbele break pakken, om de zeventiende leg te openen met een 180’er. Toch wist Barney zichzelf een kans te creëren, om iets terug te doen via dubbel-9 (10-7). Doordrukken kon de Nederlander niet. Whitlock pakte opnieuw een break met een 76-finish, voor Van Barneveld vanuit het niets een bulls-eye 132-finish gooide. De beurt ervoor stond hij nog moedeloos te kijken hoe alle drie de darts in de single-5 eindigden. In de volgende leg vielen de triples echter weer niet en haalde de huidige Premier League-kampioen een derde setje uit zijn tas. Succes bracht het niet, want Whitlock stond geen leg meer af op weg naar de 13-8-zege.

Programma en uitslagen World Matchplay Darts 2014

Delen:

Meer over World Matchplay