Connect with us

World Matchplay

World Matchplay Darts: Rappe zege Taylor na openingsbibbers

Phil Taylor heeft eenvoudig de halve finale van de World Matchplay bereikt. Door de 16-6-zege op Wes Newton is hij nu al 33 wedstrijden op rij ongeslagen in de Winter Gardens. Het is aan Gary Anderson om zaterdagavond te proberen om daar verandering in te brengen. Taylor zag Newton in de openingsfase vier legs op rij winnen (2-4), maar daarna zakte The Warrior heel ver terug. Taylor won als baas boven baas zeven legs op rij voor 9-4, om de voorsprong daarna niet meer uit handen te geven.

Newton brutaal 4 op een rij

Taylor deelde gelijk een plaagstootje uit door rustig weg te zetten in plaats van de bulls-eye aan te vallen. Hij gaf Newton de kans vanaf 132, maar The Warrior gooide de eerste dart gelijk boven de triple-20. Newton kreeg ook nog gelijk een 180’er een een 85-finish voor een 12-darter om zijn oren voor de break. In de derde leg moest Taylor wel voor de bulls-eye gaan vanaf 124, want Newton stond klaar op tops. The Power sloeg niet toe en The Warrior brak terug. Op voorhand werd door iedereen verwacht dat Newton volslagen kansloos zou zijn en blij moest zijn met iedere leg. Dat kwam vooral doordat hij in de eerste twee ronden gemiddelden dik onder de 90 per beurt overlegde. Daarbij kwam hij ook twee keer uit verloren positie terug. Nu had hij echter een waanzinnige opleving. Met een 180’er was het gelijk om na zijn tweede maximale score te profiteren van drie missers van Taylor op dubbel-17: 2-3. Na de pauze beukte hij door met zelfs twee 180’ers voor 2-4.

Zeven op een rij

Doordrukken kon The Warrior echter niet. Zijn gemiddelde kelderde in rap tempo tot onder de 90 per beurt bij de tweede pauze terwijl hij na zes legs nog de 100 aantikte. Taylor wist met een 73-finish en een 160-finish de partij al om te draaien (5-4). Om zonder enige moeite uit te lopen naar 8-4. Met de voorsprong op zak was het wisselvallige spel van Taylor verdwenen, die in de beginfase nog veel fouten maakte. Nu was iedere beurt goed voor twee triples en kon hij ook zijn zevende leg op rij winnen. Pas toen maakte Taylor weer een foutje door een volle beurt op tops te missen (9-5). Dat was voor de titelverdediger wel het teken om gelijk weer te versnellen met een 177-score en een 13-darter voor 10-5.

Niet meer in gevaar

Het geloof bij Newton was volledig verdwenen en zijn gemiddelde zakte inmiddels tot 87 per beurt. Met een 149-finish liet hij nog wel zien waarom hij al jaren in de top-10 van de wereld staat, het waren slechts stuiptrekkingen van The Warrior. Newton miste dubbel-19 voor ook een 158-fnish, om in de herkansing nog eens twee darts onbenut te laten. Taylor vond in alle rust tops en beukte er nog een 148-finish overheen voor 14-6. Wat moeizaam gooide Taylor ook dubbel-2 raak, om Newton zijn eigen leg te zien openen met zijn zesde 180’er. Het vervolg was zonder triples en The Power gooide juist wel strak door met ook zijn vijfde maximale score. Newton kreeg daarop 110 niet uit en Taylor maakte de klus af met een tweedart 67-finish.

Programma en uitslagen World Matchplay Darts 2014

Delen:

Meer over World Matchplay