Connect with us

World Matchplay

World Matchplay: Van Gerwen klopt White in zenuwslopende strijd

Michael van Gerwen heeft in een zenuwslopende partij de halve finale van de World Matchplay bereikt. De Nederlander begon te ontspannen aan het duel met Ian White en de Engelsman pakte ieder kansje aan. The Diamond kwam op een 1-6-voorsprong, waarna Van Gerwen gas gaf (7-7). Doordrukken kon Mighty Mike niet doordat White telkens goede legs op de juiste momenten wist af te werken. Op 13-13 pakte de Nederlander toch de break en liep door naar 16-13. In de halve finale wacht Peter Wright.

White slaat keihard toe

Van Gerwen begon slordig aan de partij en gaf White daardoor gelijk alle ruimte. Eén dart op tops werd gemist voor een 120-finish in de tweede leg en pardoes keek de Nederlander tegen een 0-3-achterstand aan. Met de eerste 180’er werd het motortje opgestart. White opende de vijfde leg met een maximale score, maar Van Gerwen beukte terug om na negen pijlen op 36 te staan. MvG miste echter een volle beurt en ging zodoende alsnog de eerste pauze in met een 1-4-achterstand. Uit de onderbreking vuurde White er ook nog een 106- en 105-finish in om zelfs uit te lopen naar 1-6.

1-6 en 6-1 maakt 7-7 

In zijn eigen leg pakte de Nederlander het ritme weer op met een 13-darter en zette druk op White. Die miste nu wel dubbel-11 voor een 84-finish en ondanks een fluiter bij iedere dubbel van Mighty Mike wist hij 81 weg te poetsen voor een 12-darter. Dubbel-8 was vervolgens ook raak om het gat alweer te verkleinen tot 4-6. Uit de onderbreking pakte White zijn leg via een 87-finish voor een 11-darter. Twee 180’ers in één leg brachten ook de Nederlander een 11-darter (5-7), om er nog eens twee te gooien in de dertiende leg. De zevende dart viel onder triple-20 en er volgden vijf gemiste darts op een dubbel. White strafte het niet af en een leg later was alles weer in evenwicht met een 72-finish (7-7). Van Gerwen opende ook de vijftiende leg met een 180’er, maar drukte nu niet door. White herpakte zich net op tijd met zijn maximale score en vond dubbel-16 om zijn eigen leg te houden.

Voor het eerst op voorsprong

Van Gerwen voerde vanuit de pauze de druk gelijk weer op, maar kreeg 121 niet weggewerkt. Daarop werd hij zelf onder druk gezet door een scorend magere leg. White kreeg een kans vanaf 80 en sloeg gelijk toe: 8-10. Van Gerwen maakte zich zichtbaar kwijt en dat vertaalde zich in een 156-finish voor de rebreak en tops: 10-10. Mighty Mike heeft nog geen één keer op voorsprong gestaan, toch stond hij op 105,07 per beurt. White volgde op 99,07. Vanuit de onderbreking opende Van Gerwen gelijk weer met een 180’er en The Diamond miste ditmaal tops voor een 115-finish. Daarop kon de nummer één van de wereld via dubbel-8 eindelijk de voorsprong pakken. 

De beslissende break

Ondanks een scorend matige leg pakte Van Gerwen wel zijn eigen leg via dubbel-8 en opende met zijn tiende 180’er in de leg van de Engelsman. Daarmee nam hij het initiatief weer over en zag White zijn leg niet wegwerken in vijf beurten. Van Gerwen strafte het niet af vanaf 74 en The Diamond bleef via tops in de partij hangen (12-11). Een waanzinnige leg volgde met twee 180’ers van White, één van Mighty Mike en bijna een 140-finish. Daarop maakte White toch weer gelijk met een 81-finish. Een nieuwe 81-finish bracht de Engelsman zelfs opnieuw op voorsprong (12-13). Mighty Mike pakte zijn eigen leg en liep scorend opnieuw weg in de leg van White. The Diamond miste ditmaal dubbel-11 voor een 102-finish en Van Gerwen kon opnieuw breken. White mocht het voor een nieuwe rebreak proberen vanaf 108, maar dubbel-18 viel er niet in: 15-13. De Engelsman kreeg vervolgens 90 niet uit in twee beurten en Van Gerwen mocht aanleggen vanaf 64. Tops viel niet voor zijn eerste matchdart, alleen kreeg White 5 ook niet weg. Zo was het alsnog beslist via tops.

Programma en uitslagen World Matchplay 2015

Delen:

Meer over World Matchplay