Connect with us

World Matchplay

World Matchplay 2016: Voorbeschouwing Dag 8

World Matchplay

De top vier van de wereld blijkt daar niet voor niets te staan. Michael van Gerwen, Gary Anderson, Phil Taylor en Adrian Lewis streden eerder dit jaar ook al in de play-offs van de Premier League. Toen won Van Gerwen in de finale van Taylor. Twee maanden later staan ze opnieuw tegenover elkaar om de titel op de World Matchplay en bewijzen daarmee op dit moment met recht de beste vier van de wereld te zijn. Krijgen we dezelfde finale?

Michael van GerwenAdrian Lewis (28-2-13)

De afgelopen jaren hebben Michael van Gerwen en Adrian Lewis ons al getrakteerd op schitterende duels. De laatste twee jaar zijn de partijen wel wat eenzijdig geworden, maar dat kan nu wel eens een ander verhaal zijn. Vooral omdat er nogal wat revanchegevoelens spelen. Drie jaar geleden stonden Mighty Mike en Jackpot ook in de halve finale van de World Matchplay tegenover elkaar. Het werd een absolute kraker, waarin Van Gerwen de kans miste om op matchpoint te komen en vervolgens met 15-17 werd geklopt. In 2013 wist Lewis regelmatig van de Nederlander te winnen en hij leek zijn angstgegner te zijn. Daar kwam in de afgelopen twee jaar verandering in, wat werd ingeluid door een vernietigende 6-0-zege in sets voor Van Gerwen in de halve finale van het wereldkampioenschap 2014. In knock-out wedstrijden op televisie die er echt toe deden werd Jackpot telkens verslagen, tot vorige maand. In de finale van de World Cup of Darts was Van Gerwen helemaal leeggespeeld en verloor met 1-4 in legs. Lewis pakte zodoende samen met Phil Taylor de World Cup en dat leverde na afloop wat irritatie op. “Hij heeft er nog één tegoed”, zei Van Gerwen deze week al met een glimlach. Lewis zelf zei in aanloop naar het duel dat hij vindt dat hij zich aan kan passen aan het niveau van iedere tegenstander, terwijl Van Gerwen weer vindt dat Lewis niet aan zijn topniveau kan tippen. De dartspunten zijn dus geslepen. Qua vorm is Van Gerwen duidelijk de favoriet. Tegen zowel Jamie Caven als Kyle Anderson haalde hij hard uit en won met 10-0 en 11-3. De partij tegen Dave Chisnall was eigenlijk ook al na een paar legs gespeeld. Chizzy stond zonder enig vertrouwen op het podium en kon pas toen het gat al gemaakt was nog wat legs bij elkaar sprokkelen. Het werd 16-9. Lewis heeft het een stuk zwaarder. In de eerste ronde kwam hij maar niet los van Mark Webster, tot Webby een aanval van darteritus kreeg. Dat bood Lewis de kans om vier legs op rij te pakken. De veelbesproken bokspartij tegen Gerwyn Price volgde, waarin beide darters geen moment boven de 90 per beurt uit leken te komen. Een incident? Slechts half, want ook in de kwartfinale tegen Peter Wright kwam Lewis maar niet op stoom. Pas in de slotfase ging het niveau omhoog en liet Jackpot zien waarom hij de nummer vier van de wereld is.

Laatste vijf duels op televisie
World Cup of Darts 2016 (finale) 1-4
Premier League Darts 2016 (halve finale) 10-4
Premier League Darts 2016 (groepsfase) 7-5
Premier League Darts 2016 (groepsfase) 7-4
Players Championship Finals 2015 (finale) 11-6

Phil Taylor World Matchplay 2016

Gary AndersonPhil Taylor (14-2-36)


In de onderste helft van het speelschema waren er een aantal grote verrassingen, maar Gary Anderson en Phil Taylor lieten zich niet verschalken. Al scheelde dat voor beide spelers in de kwartfinale weinig. Anderson lijkt deze week met een torenhoog vertrouwen te spelen en soms lijkt hij zelfs beter dan tijdens de laatste twee door hem gewonnen wereldkampioenschap. Alan Norris en Terry Jenkins werden echt aan de kant gezet alsof ze er niet waren. Daarmee trok Anderson moeiteloos zijn vorm door van de afgelopen maand. Tijdens de World Series of Darts won de Schot namelijk drie van de vier toernooien en er was eigenlijk geen wedstrijd dat zijn gemiddelde onder de 100 per beurt zakte. Dat gebeurde vrijdagavond wel. Lange tijd was er niets aan de hand tegen Steve Beaton, want Anderson liep uit naar 8-3. Vanaf dat punt nam hij even gas terug en Anderson had erg veel moeite om de draad weer op te pakken. Scorend lukte dat nog wel, maar met name op de dubbels begon hij erg veel te missen. Daarmee kwam de zwakke plek van Anderson toch weer naar boven. Hij begon steeds vaker aan zijn shirt te plukken, een zenuwtrek van de Schot als het niet loopt, en daarnaast werd hij zichtbaar geïrriteerd. Beaton kon uiteindelijk helemaal terugkomen, maar ging vervolgens in de slotfase zelf ook missen. Phil Taylor had het vrijdagavond misschien nog wel lastiger. Ook voor hem waren de dubbels het euvel. Na de 16-14-zege op Mervyn King was The Power eerlijk. “Zoals ik nu speel is het niet goed genoeg om dit toernooi te winnen. Scorend is het goed, de dubbels zijn gewoon dramatisch. Dit moet snel veranderen, want het maakt me gek.” Daarnaast klaagt Taylor de hele week al over een jetlag. Dat is niet heel vreemd, want voor het eerst dit jaar moesten de toppers van de PDC in de maand voor de World Matchplay al aan de bak voor de World Series. Het vliegtuig vloog sinds eind mei naar Dubai, Nieuw-Zeeland, China en Japan. De leeftijd van Taylor gaat hierbij duidelijk steeds meer meespelen, want hij is gesloopt teruggekomen van deze trip. Zijn spel is toch nog altijd zeer naar behoren, want ook tegen Robbie Green (98,72) en Mensur Suljovic (101,11) waren net zoals tegen King (101,41) zijn gemiddeldes uitstekend. De dubbels waren in alle partijen het probleem: 10 uit 29, 11 uit 23 en 16 uit 44 brachten hem in de problemen. Want telkens als hij al een beslissend marge kon slaan begon Taylor te missen. De afgelopen acht maanden hebben Anderson en Taylor elkaar vijf keer getroffen op televisie. In de Premier League had Taylor duidelijk de overhand, want als hij één tik uitdeelde viel Anderson toen om. Nu lijkt Anderson echter in een hele andere stage of mind.

Laatste vijf duels op televisie
Dubai Darts Masters 2016 (halve finale) 11-7
Premier League Darts 2016 (halve finale) 7-10
Premier League Darts 2016 (groepsfase) 3-7
Premier League Darts 2016 (groepsfase) 4-7
Players Championship Finals 2015 (eerste ronde) 6-5

World Matchplay 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay

Kerst 2018