full screen background image

World Matchplay Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 5

Twee Nederlanders gaan op de World Matchplay strijden voor een plaats in de kwartfinale, waarin ze dan tegen elkaar uit kunnen komen. Titelverdediger Michael van Gerwen treft de Australiër Simon Whitlock, maar alle aandacht gaat eigenlijk uit naar de dartsklassieker. Phil Taylor speelt voor het laatst in Blackpool en ontmoet zijn eeuwige rivaal Raymond van Barneveld.

Dave ChisnallAlan Norris (onderlinge duels 2-0, op televisie 0-0)

In een draak van een partij wist Dave Chisnall met pijn en moeite toch de eerste hobbel te nemen op de World Matchplay. Chizzy en Mervyn King worstelden een klein uur op het podium in Blackpool en in de slotfase wist de nummer vijf van de wereld toch het verschil te maken, waardoor hij mag proberen om zich voor het vijfde jaar op rij te plaatsen voor de kwartfinale. Dat was in alle gevallen ook gelijk zijn eindstation, drie keer tegen Michael van Gerwen en één keer tegen Phil Taylor. Deze spelers zal hij nu op zijn vroegst in de halve finale treffen, dus de vooruitzichten zijn in dat opzicht goed. Chisnall zal alleen wel een stuk beter moeten gaan spelen. Daar is alleen niet direct ook aanleiding toe om dat te verwachten. Het hele jaar is zeker voor een nummer van de wereld mager, met slechts af en toe een uitschieter zoals tijdens de Shanghai Darts Masters. Hij haalde de finale, om daarin dan wel keihard met 8-0 van het bord te worden geveegd door Van Gerwen. In mentaal opzicht zal hij ook aan de bak moeten tegen Alan Norris. Chuck wist zijn eerste ronde namelijk door te komen dankzij tegen Kim Huybrechts door de Belg vooral mentaal kapot te spelen. Huybrechts begon fantastisch, miste in de vierde en vijfde leg een aantal pijlen op de dubbels en kreeg een snoeiharde finish om zijn oren. Vanaf dat moment vertraagde Norris de partij, was het juichen van de Engelsman bij iedere finish en goede score een doorn in het oog van Huybrechts en was The Hurricane helemaal niet meer bezig met zijn eigen partij. Hij beschuldigde zijn opponent volgens Norris ook nog van cheaten, waar de Engelsman zijn schouders voor ophaalde. Chuck bleef zijn dubbels gooien, waar Huybrechts dat niet meer deed en pakte zo de zege. In het verleden is vaak genoeg gebleken dat Chisnall onder druk bezwijkt en het is aan Norris dan ook de taak om die druk vanaf het begin van de partij op te voeren. Op televisie troffen ze elkaar nog nooit.

Adrian LewisRob Cross (onderlinge duels 0-1, op televisie 0-0)

Met een soms van pijn vertrokken gezicht werkte Adrian Lewis zich door zijn eerste partij heen. Jackpot werd een maand geleden geopereerd aan een spierscheuring in zijn onderrug. Deze klachten zorgden ervoor dat hij in de periode daarvoor veel toernooien moest laten schieten en zijn niveau niet haalde. In Blackpool maakt Jackpot dan wel zijn rentree, volledig hersteld is hij nog allerminst. Staan is niet zo zeer het probleem, maar wel het lopen. En juist het lange format op de World Matchplay maakt het zwaar. Lewis begon tegen Steve Beaton erg moeizaam, maar gaandeweg wist hij een acceptabel niveau te halen. Toch lijkt het een kwestie van tijd voor Lewis zichzelf tegen gaan komen, zeker nu de partijen nog langer worden en ook sneller achter elkaar komen. Het wordt de vraag of Rob Cross al klaar is om Lewis aan de kant te zetten. De Engelsman debuteert deze week op een groot toernooi en de bibbers waren in de eerste ronde duidelijk zichtbaar. Cross is de absolute sensatie van het jaar, want als nieuwkomer won hij al twee toernooien op de Pro Tour en schiet als een komeet door de ranglijsten. De verwachtingen waren in Blackpool dan ook hoog gespannen en daar zat wel gelijk het probleem. Als debutant werd hij tegen Ian White gezien als favoriet en daar kon hij met name in de eerste fase moeilijk mee omgaan. White kreeg dan ook kansen om vroeg weg te lopen, maar liet dat na. Vervolgens kwam Cross beter in zijn ritme, krikte zijn gemiddelde op van 86 naar 95 per beurt en liep alsnog vrij eenvoudig weg naar de 10-7-zege. Daarmee kent hij alvast een redelijk geslaagd debuut en gaat tegen Lewis wel als underdog aan de slag. Zoals het hele jaar al blijkt is Cross een snelle leerling en is de kans klein dat hij opnieuw met bibbers het podium opstapt. En daar komt bij dat hij nog nooit van Lewis heeft verloren, al troffen ze elkaar ook pas één keer.

Phil TaylorRaymond van Barneveld (onderlinge duels 58-4-17, op televisie 39-4-11)

Een scriptschrijver had deze wedstrijd misschien voor de finale bewaard, maar dat ze elkaar op dit toernooi moeten treffen stond als een paal boven water. Phil Taylor speelt voor de laatste keer op de World Matchplay, wat zowat zijn tweede huis is geweest. Dan kan het bijna niet mooier dat de dartsklassieker ook in Blackpool wordt gespeeld. En dat opvallend genoeg pas voor de tweede keer. Waar The Power zich in de hitte van de Winter Gardens altijd prima thuis heeft gevoeld, is dat voor Barney wel anders. Alleen in 2010 stonden de twee tegenover elkaar in de finale en was Taylor met 18-12 te sterk. Vanavond komt er dus een herkansing, waarbij de kans groot is dat dit de laatste keer is dat ze elkaar op een grote major treffen. Taylor zal hierna namelijk alleen nog de World Grand Prix en het wereldkampioenschap spelen, met hooguit ook nog de Grand Slam of Darts als hij zich daarvoor plaatst. Het is een cliché, maar wel waar. Duels tussen The Power en Barney staan altijd volledig op zich. Er is geen zinnig woord te zeggen hoe ze het podium opstappen en in welke vorm. De eerste ronde van beide darters was goed, maar niet overweldigend. Taylor oogde zenuwachtig en had veel tijd nodig om Price los te spelen. Barney begon sterk, liep ver weg van Cullen, om in de slotfase maar met moeite de eindsprint van de jonge Engelsman af te stoppen. Sinds deze maand zijn de twee ook ‘teamgenoten’ bij Target. Van Barneveld is nog aan het uitvinden wat voor hem de beste setup is, al zag het er een stuk stabieler uit dan met name vorige week in Las Vegas. En iedere partij brengt hem weer een stukje dichterbij de ideale dart. Vandaag zal blijken of het al voldoende is om een einde te maken aan het de droom van Taylor voor zijn laatste kunstje.

Michael van GerwenSimon Whitlock (onderlinge duels 24-1-5, op televisie 10-1-2)

Mocht er ook maar één procent twijfel hebben bestaan over de vorm van Michael van Gerwen, dan gaf hij in zijn openingspartij gelijk het antwoord. Veel toppers hadden het moeilijk in de eerste ronde, waarbij er vooral werd geklaagd over jetlags vanuit Las Vegas. Mighty Mike haalde er zijn schouders voor op en beukte Stephen Bunting volledig van het podium. Zeven legs op rij gingen naar de Nederlander, voor de turbo er iets te vroeg af ging. Bunting kon wat legs pakken, waarop het alsnog met een 160-finish werd afgerond. Als je naar de cijfers kijkt lijkt het alsof Van Gerwen geen al te sterke partij afleverde, dat kwam vooral doordat hij in de laatste legs ontzettend veel dubbels miste. Simon Whitlock maakte eveneens in het begin van zijn partij het verschil met Kyle Anderson. Nagenoeg foutloos op de dubbels liep hij weg, om de klus daarna rustig uit te spelen. Toch zal hij een stuk beter moeten gaan spelen om Van Gerwen de gehele partij bij te kunnen benen en dan met name scorend. Zijn gemiddelde zat ondanks een bijna foutloos rondgang op de dubbels behoorlijk onder de 100 per beurt. Scorend was het dus niet subliem en dat kan eigenlijk niet tegen Van Gerwen die louter beurten gooit met minimaal twee triples. Vorig jaar liet Whitlock zien dat hij er wel toe in staat is. In het najaar kende hij een uitmuntende periode en won heel wat vloertoernooien. Daarbij versloeg The Wizard ook Van Gerwen in Ierland, om een paar dagen later elkaar te treffen in de kwartfinale van de World Grand Prix. Van Gerwen moest vol gas gaan om te winnen en ontsnapte enkele weken later aan een zeldzame nederlaag op televisie. Whitlock kreeg in de eerste ronde van het European Championship één matchdart op dubbel-15 voor een 150-finish. In dat opzicht is de Nederlander dus wel gewaarschuwd, al won hij twee weken later op de World Series Finals alweer met liefst 10-0 van de Aussie.

World Matchplay 2017: Uitslagen, statistieken en programma

Delen: