full screen background image
World Matchplay Wintergardens

World Matchplay Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 6

Het veld op de World Matchplay 2017 is flink opengegooid en dat geldt met name in de onderste helft van het speelschema. De nummer twee van de wereld ligt eruit en dat geldt ook voor flink wat andere geplaatste spelers. Zo nemen twee ongeplaatste spelers het op tegen Peter Wright en Mensur Suljovic.

Daryl Gurney – Mensur Suljovic (onderlinge duels 5-4, op televisie 1-0)

Waar Suljovic qua ranking in de kwartfinale werd verwacht is Gurney één van de verrassingen. Tegelijkertijd past het ook volledig in de opmars van de Noord-Ier. Eind 2015 stond hij al in de halve finale van de Players Championship Finals en zette in 2016 zijn goede spel voort. Een breuk in zijn hand zorgde voor een vertraging, maar wat volgden waren kwartfinales op de World Grand Prix en het wereldkampioenschap. Dit kalenderjaar is SuperChin in één lijn doorgevlogen naar de top-16 door een halve finale op de UK Open, zijn eerste toernooiwinst op een Players Championship en nog eens drie finales. Twee weken geleden haalde hij ook nog eens de finale van de U.S. Darts Masters, in Las Vegas mocht hij zich voor het eerst laten zien op de World Series. De verwachtingen waren naar de World Matchplay dan ook torenhoog en dat leek in de eerste ronde een valkuil. Tegen Benito van de Pas was Gurney niet zo dominant en overleefde zelfs drie matchdarts. Toen die horde uit de weg was ging hij pas echt goed spelen. In de tweede ronde wist hij Gary Anderson een hak te zetten door halverwege de partij één break te plaatsen en deze niet meer weg te geven. Het toernooi van Suljovic is te vergelijken met die van Gurney. Ook hij begon stroef en miste tegen John Henderson ontzettend veel dubbels. Henderson bleef ondanks alleen niet in de buurt, waardoor The Gentle wel makkelijk won. In de tweede ronde kwam er de versnelling. De dubbels vielen soepel en scorend was hij gewoon te sterk voor Justin Pipe. Met een 11-6-zege mocht hij zich dan ook voor de tweede keer gaan opmaken voor de kwartfinale in Blackpool. Met deze prestatie toont Suljovic ook nog eens aan waarom hij in de top-8 van de wereld staat en is – samen met de PDC – begonnen aan zijn gang richting de Premier League. Voor het eerst gaf hij een uitgebreid interview in het Engels, al spreekt hij dit nog altijd slechts gebrekkig, en gaf daarin duidelijk te kennen in 2018 graag de Premier League in te willen. Datzelfde wil Gurney, die met de huidige stand van zaken ook hard richting de top-10 van de wereld gaat. Opvallend is dat de negen partijen die de twee tegen elkaar speelden allemaal in de afgelopen anderhalf jaar plaatsvonden. En ze zijn ontzettend aan elkaar gewaagd gebleken.

Eerdere duels op televisie
World Grand Prix (2016, eerste ronde) 2-1

Darren WebsterPeter Wright (onderlinge duels 2-9, op televisie 1-0)

Van de acht kwartfinalisten is Darren Webster de grote verrassing. De Engelsman won begin deze maand dan wel een Players Championship en was dus al in goede vorm, voor de start van de World Matchplay was hij toch slechts de nummer 29 van de wereld. Het bereiken van de laatste acht ging niet zonder slag of stoot. In de eerste ronde begon Webster erg vlak aan zijn partij en kwam dan ook op achterstand tegen James Wade. The Machine kon het afmaken, miste een hand vol aan matchdarts, waarop de partij nog volledig draaide (11-13). In de tweede ronde was er ontzettend veel druk bij zowel Webster als Steve West. De twee Engelse darters hadden een unieke kans om de kwartfinale te bereiken en die druk speelde zichtbaar mee. Webster slaagde er als eerste in om de bibbers enigszins van zich af schudden voor de zege (11-7). Zo heeft hij zijn derde kwartfinale op een groot PDC-toernooi te pakken, na het WK van 2007 en de Players Championship Finals van afgelopen winter. Demolition Man is duidelijk aan de beste periode van zijn carrière bezig, maar of hij nu ook gelijk Peter Wright kan vloeren? Als je de vraag na de eerste ronde had opgeworpen, dan was er een volmondige ‘ja’ op gevolgd. Wright was onherkenbaar en gooide ver onder zijn kunnen. James Wilson had hem ook gewoon moeten uitschakelen, maar begon in het zicht van de haven volledig te choken. Snakebite sliep twee nachten goed door na zijn jetlag vanuit Las Vegas, pakte zijn oude en vertrouwde setje darts en was een totaal ander persoon tegen Cristo Reyes. Zijn gemiddelde lag weer boven de 100 per beurt en is pardoes de topfavoriet in de onderste helft van het speelschema om de finale te halen. De onderlinge balans slaat daarbij tegen Webster ook volledig in zijn voordeel.

Eerdere duels op televisie
UK Open (2016, vijfde ronde) 5-9

World Matchplay 2017: Uitslagen, statistieken en programma

Delen: