Connect with us

European Tour

Wright vloert Klaasen, Meulenkamp én Huybrechts voor titel in Riesa

Peter Wright World Matchplay 2017 2

Peter Wright heeft zijn tiende titel van het seizoen gewonnen door de European Tour in Riesa op zijn naam te schrijven. De Schot was de kwelgeest van de Nederlanders en Belgen in de Oost-Duitse stad. Eerst gooide hij ruim 100 per beurt om Ron Meulenkamp uit de finale te houden en daarmee ook uit het European Championship. In de eindstrijd miste hij veel dubbels, waardoor het aankwam op een elfde leg. Daarin kon Kim Huybrechts alleen maar toekijken hoe de Schot een 12-darter vuurde.

Uitmuntende Meulenkamp afgestopt door Snakebite

Meulenkamp heeft een stroef jaar achter de rug, maar alle aanpassingen beginnen zich nu uit te betalen. Na zijn zeges op Mick McGowan en Michael Smith was hij ook duidelijk te sterk voor Josh Payne en Dennis Nilsson. Zo kwam hij in de halve finale uit tegen Peter Wright, die een ronde eerder een einde had gemaakt aan de opmars van Jelle Klaasen. The Cobra stond voor het twee European Tour-event in de kwartfinale, om opnieuw te worden verslagen door het eerste reekshoofd. Was dat vorige keer Michael van Gerwen, nu tegen Wright. Met finishes van 92 en 62 kwam Klaasen nog terug tot 4-4, in de tiende leg miste hij vijf pijlen voor 5-5 en kon Wright de klus afmaken. In de halve eindstrijd moest de Schot flink bijschakelen om Meulenkamp (die afsloot met 105,89 per beurt) af te stoppen. Snakebite liep naar 3-0 en maakte in die fase het verschil. In de zevende leg had Meulenkamp de schade kunnen herstellen, alleen vanaf 81 miste hij single-12 richting bulls-eye. Met een 167-finish kwam de linkshander nog wel naar 5-3 en miste dubbel-13 voor de break. Daarop maakte Wright het af.

Twaalfdarter in allesbeslissende leg

In de onderste helft van het speelschema was het een waar slagveld. In een heetgebakend duel werd titelverdediger Mensur Suljovic met 6-5 verslagen door een uitmuntende slotleg van Gerwyn Price. De Welshman ging er vervolgens zelf af tegen Kim Huybrechts. De Belg was in de halve finale ook te sterk voor Joe Cullen, die de afgelopen dagen al had afgerekend met Richie Corner (113,77 per beurt), Alan Norris en Simon Whitlock. Tegen Huybrechts kon de Engelsman lange tijd geen triple vinden, tot hij bijna een negendarter gooide. Dubbel-18 viel er alleen niet in en de Belg won met 6-2. In de finale miste Wright in de openingsleg twee pijlen op tops en werd gelijk gebroken door een 95-finish. Ondanks een 180’er van Huybrechts werd het 1-1, om in de derde leg hetzelfde liedje te draaien. Wright miste twee pijlen op tops en nu gooide de Belg 96 weg. Zijn eigen leg hield hij nu ook met een 70-finish, voor Wright echt wist te versnellen. Drie 180’ers in twee legs tijd brachten hem terug in de partij, om nu twee keer op dubbel-16 te missen: 2-4. Zijn eigen leg hield Wright wel weer, om in de achtste leg eindelijk toe te slaan met een 101-finish: 4-4. Ondanks de vierde 180’er pakte de Schot zijn eigen leg om op matchpoint te komen. Huybrechts dwong wel een elfde leg af, alleen daarin was Wright ijzersterk. Na negen pijlen stond hij al op 116 en gooide de finish uit voor de titel.

European Tour 11 Riesa: Uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over European Tour