Connect with us

Pro Tour

Zonneveld pakt tourkaart met klinkende cijfers op Q-School

Niels Zonneveld heeft de eerste dag van de European Q-School als winnaar afgesloten. daarmee heeft de twintigjarige darter een tourkaart veroverd voor de PDC Pro Tour. In een veld van bijna 250 darters was hij in het Duitse Hildesheim de sterkste.

Fantastisch eerste jaar

Zonneveld heeft een fantastisch eerste seizoen achter de rug bij de PDC, want hij won een Development Tour-event. Ook haalde hij nog een finale en twee halve finales, waardoor Zonneveld als negende eindigde op de Order of Merit. De twintigjarige uit Uitgeest liet in Hildesheim gelijk zijn goede vorm weer zien. Stefan Nilles, Gabriel Florin Olar en Patrick van den Boogaard werden aan de kant gezet. De lastigste partij volgde tegen Mike De Decker, maar ook de Belg werd met 5-4 verslagen. Het niveau van Zonneveld ging daarop omhoog. Hij gooide 95 gemiddeld tegen zowel Sebastian Steyer en Gergely Lakatos, om in de halve finale Nico Schlund te verslaan.

Uitmuntende finale

In de finale wachtte Christian Goedl. Hij won onder meer van Roxy James Rodriguez en de Griek John Michael, om in de halve finale met zijn landgenoot Hannes Schnier af te rekenen. In de finale kon de Oostenrijker niet mee met het geweld van Zonneveld. Met een 15- en 14-darter was het al 2-0, voor de linkshander even gas terugnam. Daarna volgden drie perfecte legs. Met een 15-darter was het 3-1, gevolgd door een 180’er. 25 werd weggewerkt voor 4-1 en de zesde leg leverde scores op van 180, 100 en 140. 81 werd ook nog weggepoetst voor de 12-darter én de tourkaart.

Enige Nederlander die ver kwam

Behoudens Zonneveld waren de andere Nederlanders vroeg klaar. Ryan de Vreede won nog wel van Justin van Tergouw, maar ging bij de laatste-32 kopje onder tegen Geert De Vos. Ook Maik Kuienhoven en Vincent van der Meer verloren bij de laatste-32. Een ronde eerder viel dus het doek voor Van Tergouw, die wel drie partijen met gemiddeldes van boven de 90 noteerde. Co Stompé verloor na twee zeges zijn derde duel. Favorieten zoals Cody Harris (laatste-64) en Jeff Smith (eerste ronde) gingen heel vroeg zitten. Darius Labanauskas verloor bij de laatste-16 van Madars Razma. De Let gooide 101,9 per beurt, om zelf een ronde later bijna twintig punten minder per beurt te gooien. Geert De Vos gooide met 107,4 het hoogste gemiddelde van de dag, de Belg verloor bij de laatste-16 van John Michael.

Nog drie dagen strijden

In Hildesheim komen de darters nog drie dagen terug. De drie dagwinnaars krijgen een Tourkaart voor de ProTour van de PDC. Van alle andere uitslagen wordt een Order of Merit samengesteld. De beste spelers van deze lijst krijgen ook een Tourkaart. Hoeveel dit er exact zullen zijn is pas bekend wanneer de inschrijftermijn van de Britse Q-School is verlopen.

Delen:

Meer over Pro Tour